Online színház a Radnótiból – Asztalizene 2011-ből - Corn & Soda

Online színház a Radnótiból – Asztalizene 2011-ből

A színház áll sajnos, ezért mi sem tudunk új bemutatókról cikket írni. Elővettem egy régebbi, 2018-as írásomat a Radnóti Színház nagysikerű Térey János darabjáról, az Asztalizenéről, mivel az egész előadás online megtekinthető.

Térey János

Az írásommal, ajánlómmal, az előadás megtekintésével újra emlékezhetünk a tavaly, fiatalon elhunyt nagy tehetségű, drámaírónkra, Térey Jánosra.

Asztalizene, Radnóti Színház (2011)

Szerző: Térey János, rendező: Bagossy László
Szereplők: Csányi Sándor, Nagy Ervin m. v., Kovács Patrícia, Wéber Kata, Szávai Viktória, Karalyos Gábor, Schneider Zoltán, Marjai Virág, Adorjáni Bálint.

A Radnóti Színház Asztalizene című előadását már nem láthatjuk élőben. Azért írok mégis tíz évvel a bemutató után, mert ma is nagyon aktuális és kiváló minőségben megtekinthető bármikor a youtube-on. A bemutató környékén már láttam az Asztalizenét, de a napokban eszembe jutott, ezért újra elkezdtem nézni és odaragadtam a monitorom elé egészen a végéig.

Asztalizene előadás
Forrás: Radnóti Színház
Fotó: Szkárossy Zsuzsa


Az Asztalizene 2007 telén játszódik egy elit budai bisztróban. A tehetséges szerző, Térey János beleszövi a párbeszédekbe, monológokba, az élethelyzetekbe az előző évi történéseket: az öszödi beszédet követő utcai eseményeket és az augusztus 20-i vihar okozta tragédiákat. Térey mindezt csak érintőlegesen teszi, mivel elsősorban a budai – vélt vagy valós – elit burokban folyó életét mutatja be. A szereplők értelmiségiek, művészek, vállalkozók, akik a belterjes, egoista világuk kiüresedésének okát a többiekben keresik.

Asztalizene előadás
Forrás: Radnóti Színház
Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Közhelyszerű ugyan, hogy az anyagi jólét és a siker nem garantálja a boldogságot, de az előadás mégis úgy mutatja be egyetlen este és éjjel eseményein keresztül a „hegyi életet”, hogy nem unatkozunk. Jók a karakterek, melyek nagyon is ismerősek. Mondhatjuk, hogy nem minden esetben életszerűek a párbeszédek, de számomra pont ettől érdekes, mert olyan az érzésem az előadás megtekintése közben, hogy a szereplők egyszerre megélői és külső szemlélői énközpontú, pszichopatikus és/vagy neurotikus életüknek. Mindenki inkább elvenni akar, mint adni. Érzelmeket, figyelmet, szeretetet, törődést. Az ilyen hozzáállásnak pedig csak vesztesei lehetnek. A drága ételeket és italokat gond nélkül ki tudják fizetni a vendégek, de a végén mindenki – tényleges vagy társas – magányában hagyja el hajnaltájt a White Box nevű bisztrót.

Asztalizene előadás
Forrás: Radnóti Színház
Fotó: Szkárossy Zsuzsa


Bagossy László renedező nagyon jól vezeti a színészeket: a párbeszédek jelentős részében kifelé, a nézők felé fordulva kommunikálnak egymással az elidegenedett típusfigurák. A rövid monológok tömörek, ülnek és segítik az üzenet eljuttatását. Az irónia és a humor ízlésesen színezi, teszi élvezhetővé a látszólag átlagos emberi viszonylatok bemutatását. Nem tartom korszakalkotó előadásnak az Asztalizenét, de lekötött, szórakoztatott másodszor is, és megcsapott egy-egy pillanatban a katarzis szele.

Asztalizene előadás
Forrás: Radnóti Színház
Fotó: Szkárossy Zsuzsa

Csányi Sándor lubickol a cinikus étteremtulajdonos szerepében. Szinte végig a színpadon van, sok szöveget kell átadnia és ezt könnyedén, természetesen, szórakoztatóan teszi.
Nagy Ervin – vendégként – mondhatnánk, hogy rutinból hozza a már fiatalon kiégett sebészorvos szerepét, de ő is odateszi magát. Élvezi a szerepet.
A hölgyek közül nekem Kovács Patrícia játéka a legmeggyőzőbb. A félsikeres operaénekesnőként érzelmi és lelki árnyalatokat mutat be számunkra úgy, hogy hol távolítjuk magunktól a mentalitását, hol megértjük. Sokkal inkább szerethető a karakter, mint a szintén jól játszó Wéber Kata, Szávai Viktória ás Marjai Virág által megformált nőké.

Asztalizene előadás
Forrás: Radnóti Színház
Fotó: Szkárossy Zsuzsa


Karalyos Gábor érzékeny, tehetséges játéka üde színfoltja az előadásnak. Nem tudom, hogy mostanában miért nem látni őt többet a színpadokon. A múlt nyáron találkoztam vele egy epizódszerepben, az óbudai nyári, Dicső Dániel rendezte Liliom előadásában, amelyről korábban márt írtam.
Schneider Zoltánról és Adorjáni Bálintról – szerencsére – közhelyszerű azt írni, hogy mindig megbízhatóan és meggyőzően állnak a deszkákon, bármiről is legyen szó.

Értékelés: 9/10

Azon olvasóink számára, akiknek kedvet csináltam az otthoni színházi élményhez, idemásolom az Asztalizene 2011-es előadásának négy linkjét:

Ez is tetszeni fog...