Pagony újdonságok nagyobbaknak - Corn & Soda

Pagony újdonságok nagyobbaknak

Két érdekes könyvújdonságot szeretnénk az olvasók figyelmébe ajánlani a Pagonytól. Az egyik egy interaktív könyv nyomozással, kutatással, Bojti Annától. A másik Annet Huizing holland írónő első könyve, ami rendhagyó módon regény mivolta mellett kézikönyvként is szolgálhat a kezdő író gyerekeknek.

Forrás: Pozsonyi Pagony Kft.

Aki emlékszik Steve Jackson és Ian Livingstone rendszerváltás környékén magyarul megjelent Kaland – Játék – Kockázat könyveire, mint például a Tűzhegy varázslója vagy a Halállabirintus, annak nem lesz ismeretlen Bojti Anna Éjszaka az Állatkertben címmel a Pozsonyi Pagony most megjelent interaktív könyvének világa. Én nagyon szerettem ide-oda lapozgatni a kötetben a számozott bekezdéseket keresve, attól függően, hogy mit választottam: bemegyek-e egy ajtón vagy nem, benézek a függöny mögé vagy sem. Az elsősorban 11-14 éveseknek szóló könyv éppen ezért többször olvasható tekintve, hogy a variációk száma, ha nem is végtelen, de éppen elég sok ahhoz, hogy több utat járjunk be vele.

Bojti Anna (Fotó: Pozsonyi Pagony Kft.)

A Prezi-dizájner és társasjáték-készítő író első könyvében a főhős az olvasó, aki maga irányíthatja sorsát. A kishúga utáni kutatásban az olvasónak a felkínálkozó választások nyújtják a segítséget, attól függően, mit szeretne. Indításként találkozik Vanek úrral, a beszélő mackóval, majd a későbbiekben számos további beszélő állattal; lesz itt Titkos-tó, Töhötöm, a plüss víziló, Gombóc, a kandúr, piros fejű teremtmény, hatalmas karmok, egy szikla, amire valaki hatalmas X-et rajzolt és rengeteg izgalmas dolog. Ha készen állsz az útra, ne habozz, nyisd ki ezt a titkos világot, amelyet Bojti Anna varázsolt elő neked és keresd meg a kishúgodat, Dodót!

Bojti Anna: Éjszaka az Állatkertben, Pozsonyi Pagony Kft., 2019, 400 oldal, 3990,-

MEGVESZEM

A másik könyv, amelyet ajánlanék, Annet Huizng Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? című most megjelent regénye, ami szintén a 9-12 éves korosztályt célozza meg és a Pagony Kiadó gondozásában jelent meg. A főhős a 13 éves holland Katinka, aki híres író szeretne lenni, és már az első oldalon kiderül, hogy hároméves korában elvesztette édesanyját, amely tulajdonképpen a történet gerincét is adja. Amikor édesapja megismerkedik a nagyon szimpatikus Dirkjével, a kislányban előtörnek a veszteségétől telített érzelmek, amelyet úgy érzi, csak írásban mondhat el. Íróvá válásában segítséget nyújt neki szomszédja, Lidwien, az írónő, aki kertészkedés közben hétről-hétre okítja a kislányt, hogyan válhat igazi íróvá. A feladatokat lépésről-lépésre teljesítve, előttünk, olvasók előtt rajzolódik meg a kislány életéről szóló történet, amely végül könyvvé növi ki magát. A Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? története kíváncsiságot ébreszt a tizenéves olvasókban, ráadásként a könyv kiváló mankót nyújthat azoknak az írópalántáknak, akik Katinkához hasonlóan írói álmokat dédelgetnek. A cselekmény folyása alatt fejezetről fejezetre megvalósíthatóak számukra is a feladatok.

Annet Huizing (Fotó: Twitter)

Az írónő első könyve egyben önmaga íróvá válásának a folyamatát is bemutatja, hiszen 37 évesen kezdett el az írással foglalkozni, és miután elolvasott több, mint tíz könyvet a fikció megalkotásáról, összeállította első regényét.  Ajánlom azoknak a gyerekeknek, akik szívesen olvasnak egy holland kislány életéről és azoknak is, akik szívesen vesznek kezükbe nem csak könyvet, de tollat is.

Annet Huizing: Hogyan írtam véletlenül egy könyvet? Pozsonyi Pagony Kft., 2019, 149 oldal, 2590 Ft

MEGVESZEM

Ez is tetszeni fog...