Pokolgép a Velencei-tó partján - Corn & Soda

Pokolgép a Velencei-tó partján

Nem semmi a koncertkínálat augusztus 23.-ára. Úgy tűnik a buliszervezők igyekeznek kihasználni e felhős nyár utolsó olyan hétvégéjét, amikor még felhőtlenül szórakozhatunk. Az Agárdi Popstrandra Pokolgépet szállítanak. Régit és újat.

PokolplakátAki minimális mértékben jártas a magyar kemény zenében, az egészen biztosan nem ijedt meg. A Pokolgép mifelénk – hála Istennek! – “csupán” mint  heavy metal együttes tapasztalható. Jelentőségüket, hazai rockéletben betöltött szerepüket nehéz túlbecsülni: 1986-ban megjelent Totális Metal albumuk a műfaj első magyar nagylemeze volt. Elmondhatják magukról: még a konkurenciát is saját maguknak teremtették, hiszen mind az Ossiant, mind pedig az Oment volt Pokolgép tagok alapították. Nemzetközi vizekre is sikerült behajózniuk: nem csak hogy itt-ott sikerült egy-egy kisebb rajongótábort verbuválniuk, de a svéd “heavy metal istenek”, azaz a Hammerfall zenekar feldolgozta és világhírűvé tette a Hol van a szó balladájukat Send Me a Sign címmel. Fiatal dobosukra, Veress Mártonra pedig nem kisebb név figyelt fel, mint Chris Amott, aki az Arch Enemy gitárosaként vált ismertté, és most Marcit beszervezte új zenekarába.

Pokolgép klasszikusnak hívott felállása 1990-ig létezett, de időről-időre összeállnak még egy kis közös zenélésre. Nem történik ez másképpen ezen a tóparti szombat estén sem. Ebben a főprogramban az első négy lemez legnagyobb nótái várhatóak. Azt sem minden csapat mondhatja el magáról, hogy saját maga előzenekaraként lép fel, márpedig a mai Pokolgép fog bemelegíteni a Kalapács József  nevéhez (is) fűződő csapat előtt. Az egyetlen közös nevezőnek számító Kukovecz Gábor ugyanis – szimpatikus módon – ragaszkodott azon zenésztársaihoz, akik a mostani időkben hordozzák a zászlót. Ők – ha minden ugyanolyan forgatókönyv szerint zajlik, mint nyár elején a PECSA Music Gardenben – az együttes ’90-től 2010-ig terjedő korszakára koncentrálnak, de a készülő új lemezről (sőt, lemezekről…) szintúgy be fognak mutatni néhány nótát.

Ez is tetszeni fog...