Polanski film Dreyfus-ról – Tiszt és kém a mozikban - Corn & Soda

Polanski film Dreyfus-ról – Tiszt és kém a mozikban

Roman Polanski a híres-hírhedt Dreyfuss ügyet Tiszt és kém –  A Dreyfus- ügy (J’accuse, 2019, francia) címmel, látványos történelmi film formájában dolgozza fel legújabb alkotásában, mely már látható a hazai mozikban.

Roman Polanski új filmje a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol Ezüst Oroszlánt és FIPRESCI-díjat nyert. A 2020-as César-gálán a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy 12 jelölésből elnyerte a legjobb rendezőnek, a legjobb adaptációnak és a legjobb jelmeznek járó díjakat.

Louis Garrel

A forgalmazó rövid ajánlója:

„A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1894-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik. Roman Polanski alkotása – amely Robert Harris történelmi bestsellere nyomán készült – ezt a jól ismert történetet dolgozza fel monumentális játékfilm formájában”

Jean Dujardin

Alfred Dreyfus katonatiszt nevéből a történelemkönyvekbe bekerülve jött létre az egyik legismertebb koncepciós per és igaztalan ítélet alapján a Dreyfus-ügy. A történelem- és jogtudomány egyértelműen koncepciós pernek tekinti azt az eljárást, melyben a zsidó származású Alfred Dreyfus-t igazságtalanul, ártatlanul meghurcolják és elítélik. Dreyfus-t az igazság kiderülése után felmentik és rehabilitálják. Ahhoz hogy az igazság győzedelmeskedjen, abban oroszlánrésze volt annak a Georges Picquart ezredesnek, aki – bár részt vett a hamis bizonyítékok alapján történt elítélésben – a tények megismerése után, a lelkiismerete és igazságérzete alapján később mindent megtett azért, hogy Alfred Dreyfus-t felmentsék. Az antiszemiták között sajnos még a ma napig vannak olyanok, akik kételkednek Dreyfus ártatlanságában. Roman Polanski nem kételkedik és egy nagyon erős, hatásos filmben mutatja be, hogy a 19. és a 20. század fordulóján milyen erős volt az antiszemitizmus Franciaországban, a hadseregben, a politikában és a társadalomban, és az milyen káros dolgokat eredményezett. Megdöbbentő látni a filmben, hogy annak a francia népnek – melyet Adolf Hitler később a fajelméletet zászlóra tűzve időlegesen leigázz – nagyszámú képviselője hogyan támadja a franciaországi zsidóságot. Az sajnos unikális dolog a történelemben, hogy a koncepciós per és ítélet ellenére végül még az életében rehabilitálják az áldozatot, de az aktuális francia politikai hatalomnak már annyira kínossá vált az eset, hogy nem tehetett mást.

Emmanuelle Seigner és Jean Dujardin

Az a már közhelyszerű tény, hogy az élet írja a leginkább filmre való történeteket, ahogy a Tiszt és kém esetében is ez az állítás igazolódik. Roman Polanski nem csinált „semmi mást”, mint a tények mentén és Robert Harris történelmi bestsellere alapján megírt és megrendezett egy izgalmas, fordulatos és látványos filmet. A hatásos történetvezetést, a dramaturgiát, a film ritmusát, a képi világot, a szereplőválasztást Polanskitól elvárható profizmussal rakta össze. A Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy – a valós tények feldolgozás közepette – nem marad száraz, dokumentarista film, mivel egy hatásos és izgalmas film. A film első számú főszereplője nem – az amúgy Alfred Dreyfus-t nagyszerűen alakító – Louis Garrel, hanem az igazságot állhatatosan kereső és képviselő Georges Picquart ezredes karakterét tökéletesen megformáló Jean Dujardin.

Jean Dujardin és Grégory Gadebois

Nehéz lenne belekötni a filmbe, mivel a történet filmvászonra teremtetett (forgatókönyv Robert Harris és Roman Polanski), a rendezés (Roman Polanski), az operatőr (Pawel Edelman), a zeneszerző (Alexandre Desplat) és a főszereplők (Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric, Denis Podalydès és Grégory Gadebois) a legmagasabb fokon tették a dolgukat.

Étékelés: 9/10

IMDb: 7,2/10

Mafab: 88/100

A film előzetese:

Ez is tetszeni fog...