Programfigyelő - január 23-29. - Corn&Soda

Programfigyelő – január 23 – 29.

Eheti Programfigyelő: Gyermek és Ifjúsági Könyvek Szemléje 2017/Hófesztivál/Koreai romantikus filmek a Tabán moziban/Chip Fesztivál/IV. Mátra Ski Classic Veterán- Retró sí és snowboard verseny Gyermek és Ifjúsági Könyvek Szemléje 2017: Budapest, január 24-28.

Milyen éve volt a hazai gyermek- és ifjúsági könyvkiadásnak? Milyen tendenciák rajzolódnak ki, mely szerzők, mely kötetek, mely témák emelkednek ki a tavalyi könyvtermésből? Vannak-e fehér foltok továbbra is, és melyek azok? Milyen előrejelzések várhatóak 2017-re a gyerekkönyvek kínálatában? – A Magyar Gyermekirodalmi Intézet 2016-ban is áttekintette a megjelenő köteteket, és a gyermek- és ifjúsági irodalommal és illusztrációval foglalkozó különböző szakterületekről érkező zsűritagokkal értékelik az évet.
Ez alkalommal is elkészült a gyermek- és ifjúsági könyvek TOP 50-es, azon belül pedig a TOP 25-ös listája, melynek célja, hogy a gyermekirodalom iránt érdeklődőknek izgalmas, friss, sokszínű, minőségi kiadványokra hívja fel a figyelmét.

Helyszín: Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria (Deák ferenc utca 17., Budapest, 1052)

Az eseményen a részvétel ingyenes.

Január 28-ig az érdeklődők a helyszínen megtekinthetik, kezükbe vehetik a köteteket.

www.gyermekirodalom.hu

Programfigyelő - január 23 - 29.

Forrás: port.hu

Hófesztivál: Mátraszentimre, január 26-28.

Hófesztivál 2017 – Családi Sínapok a Mátrában!

INGYENES KONCERTEK, SHOW- ÉS CSALÁDI MŰSOROK – NINCS BELÉPŐDÍJ

A mátraszentistváni Sípark, hatodik alkalommal rendezi meg, az ország legnagyobb, sípályán lévő, havas fesztiválját! A Hófesztivál nem más, mint a hó és a téli sportok ünnepe, színes sport programokkal, koncertekkel és egy látványos pirotechnikai elemekkel és tüzijátékkal díszített záró show műsorral, a Vidróczki Tüzével.

Ünnepeljük együtt a havat a telet és légy Te is a téli sportok szerelmese! A Hófesztiválon színes programok várják a hóimádó kicsiket, nagyokat, családokat, bulizós fiatalokat! Különleges és egyedülálló téli műsorok, koncertek és egy fergeteges show is biztosítja a hangulatot. A fesztiválos hangulatot, pedig a karácsonyi hangulatot idéző “Téli Varázs sétány” és rengeteg programhelyszín biztosítja majd!

A Hófesztivál tehát egy kiváló hosszúhétvégi program mind a családok, mind a fiatalok részére.

Helyszín: Sípark Mátraszentistván
Időpont: 2017. január 26 – 27 -28.

További információk, részletes programterv:
www.hofesztival.hu
www.sipark.hu

hofesztival.hu/

Koreai romantikus filmek a Tabán moziban: Budapest, január 26-28.

Kedvenc sorozatsztárjainkat láthatjuk viszont a vásznon január 26-27-én 14:00 és 22:00 óra között a Tabán Artmoziban Budapesten, ahol hét olyan filmet vetít majd a Koreai Kulturális Központ, melyek középpontjában a szerelem áll.

Aki nem jutott be rá a Koreai Filmfesztivál ideje alatt, az most ne hagyja ki a Belső szépség című filmet január 26-án, melyben olyan tehetségek bukkannak fel egymás után, mint Lee Hyeon-u (I Hjonu), Lee Donguk (I Donguk) és Park Seo-sun (Pak Szodzsun). De a pénteki nap is tartogat bőven meglepetéseket. A 2015-ös Szégyentelen című romantikus drámában, ismét nagyvásznon láthatjuk Kim Namgilt, a fehér hóval betakart Helsinki jégvilágát pedig a 2016-os sikersorozat, a Goblin sztárja, Gong Yoo (Kong Ju) olvasztja fel Jeon Do-yeonnal (Cson Dojon) az oldalán, a Férfi és nő című filmben.

A belépés ingyenes, de regisztráció-köteles a www.koreaikultura.hu weboldalon keresztül.

Chip Fesztivál: Budapest, január 28-29.

Január 28-29. piros betűs ünnepnap lesz az elektronikus zene hazai rajongóinak: visszatér a stílus egyik legnagyobb hatású zenekara, a Tangerine Dream! A hetvenes évek óta működő banda alapjaiban határozott meg olyan stílusokat, mint az ambient vagy a krautrock, de a KLF-től DJ Shadow-ig máig rengetegen hivatkoznak rájuk fő inspirációként. Bár az alapító Edgar Wilmar Froese tavaly elhunyt, halála előtt kifejezett arra kérte feleségét, hogy egy új felállással fejezze be utolsó megkezdett művét. A jövőre megjelenő Quantum Years pedig vérbeli drone-os, ambientes, kozmikus és időtlen lemez, amelyet a trió januárban az A38 Hajón is bemutat. Másnap pedig a műfaj legkiválóbb hazai követői tisztelegnek majd Froese és a zenekar előtt, illetve szólóban is fellép a Tangerine Dream-tag Ulrich Schnauss.

Edgar Wilmar Froese 1967-ben, avantgárd, experimentális free-rockzenekarként indította el a Tangerine Dreamet: a három évvel később megjelent Electronic Meditation pedig ennek megfelelően nincsenek elektronikus hangszerek. A free-jazzes, artrockos, erősen kísérleti lemez mégis fontos mérföldkő a korszak német zenéjének történetében, a később krautrocknak nevezett színtér fejlődésében.Az ezután következő lemezeken, az Alpha Centauritól a Sorcerer (magyar forgalmazásban A félelem ára) filmzenéjéig már minden ott volt, ami kiemelte a Tangerine Dreamet a kortársai közül: concréte music-kal is flörtölő ambient, éteri, atmoszférikus szintetizátor szőnyegek, drone-os elszállások, időtlen hangulatok és az alapítóatya által készített borítók. Utóbbi lemez kapcsán egyébként John Carpenter azt nyilatkozta, hogy az keltette fel az érdeklődését a szintetizátorok iránt, de hasonlókat mesélt az M83 mögött álló Anthony Gonzales is.

Bár a nyolcvanas-kilencvenes évek hol a progresszív rock-, hol a new wave-felé kikacsintó, változó színvonalú lemezei már kevésbé voltak ihletettek, még így is bőven tartogattak izgalmas pillanatokat. A következő igazán fontos mérföldő azonban 2014-ben volt, amikor Edgar Froese úgy döntött, új felállással folytatja a Tangerine Dreamet, száműzve a teljesen akusztikus hangszereket és ismét csak a teljesen elektronikus hangokra fókuszál majd, akárcsak a zenekar hetvenes évekbeli fénykorában. A kvartett – az alapító mellett Ulrich Schnauss, Thorsten Quaeschning és a 2011 óta tag Hoshiko Yamane – pedig a beszámolók alapján nem csak bátran nyúlt vissza a korai csúcslemezekig a koncerteken, de a régi időket idézően emlékezetes koncerteket adott. Ezt a sokadik aranykort árnyékolta be Froese tavaly januári halála (vagy ahogy ő fogalmazott, “kozmikus lakcímváltása”). Halála előtt azonban arra kérte feleségét, Bianca Froese-Acquaye-t, hogy fejezzék be utolsó művét, a kvantumfizika és klasszikus filozófia által inspirált Quantum Yearst. Ennek a – jövőre megjelenő – lemeznek a felvezetője volt a Quantum Key EP, amit a trió élőben is bemutat majd az A38-on. “A Tangerine Dream volt az a zenekar, amelyik egy szélesebb közönséggel is megismertette az elektronikus zenét” – írta róluk anno a The Guardian és ezzel az állítással nehéz vitába szállni. Nem is érdemes.

A zenekar először az 1982-es háromnapos Chip Fesztivál keretében játszott Budapesten, ami előtt tisztelegve az A38 is egy különleges kétnapos programsorozattal készül a legendás banda visszatérésére: míg az első napon a Tangerine Dream ad majd koncertet, a második napon Ulrich Schnauss, Tangram és Pergamoon lépnek majd fel, ingyenesen.

Jegyár: 7900 Ft, elővételben: 6900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón. A vasárnapi koncertekre a belépés ingyenes.

www.a38.hu/hu/programsorozat/chip-fesztival-2017

IV. Mátra Ski Classic Veterán-Retró sí és snowboard verseny: Mátraszentimre, január 28.

Idén is négy kategóriában lehet nevezni a sportág kezdeteit felelevenítő vetélkedőn.

A téli sport szerelmesei immár negyedszer nosztalgiázhatnak és mérhetik össze tudásukat a Mátra Ski Classic Veterán-Retró sí és snowboard versenyen, melynek ismét a mátraszentistváni Sípark ad otthont. Január 28-án a sportos időutazás mellett a Hófesztivál színes programjai is garantálják a jó hangulatot.

A január utolsó hétvégéjén, 3 napos Hófesztivál zárónapján január 28-án szombaton kerül sor a IV. Mátra Ski Classic Veterán-Retró sí és snowbord versenyre. A nevezés, a rajtszámok és a napi síbérletek átvétele 9 órától kezdődik, a lesikló verseny 13 órakor rajtol a sípark 5-ös számú pályáján. A rendezvény egy olyan sportértékkel bíró szórakoztató program, amely szemléltetni kívánja a sportág hazai történetét, technikai fejlődését, ami a sísportban az elmúlt száz évben végbement, valamint tiszteleg a hazai sportág pionírjai előtt.

“A retró síprogram inkább egy jókedvű rendezvény, mint komoly vetélkedés. A nevezéseket előzetesen e-mail-en vagy telefonon keresztül, valamint a verseny napján, a helyszínen 12 óráig várjuk. A 3500 forintos nevezési díj tartalmazza az egész napos síbérletet, a rajtcsomagot, mely a támogatók meglepetéseit rejti, ami minden indulónak jár. A versenykiírásnak megfelelően négy kategóriában lehet nevezni: veterán felszerelésben – antik fémkötéses vagy bőrszíjas autentikus fából készült síléccel és sísport indulását idéző, századelőre jellemző korhű ruházattal, 1995 előtt készült felszereléssel – síléccel, sícipővel és öltözettel, retró snowboarddal és a kornak megfelelő ruházattal, valamint idén is bigfoot és carvelino lécekkel” – mondta Tihanyi Zsolt, a síverseny ötletgazdája, szervezője. Majd folytatta: “az eddigi rendezvényeken az indulók elszántsága és vidám versenyzése nagyon jó hangulatot teremtett, remek színfoltja volt a Hófesztiválnak. Idén is erre számítok! Újdonság, hogy ezúttal sí bemutatóval is készülünk, amellyel megpróbáljuk szemléltetni azt a fejlődést, ami a sí felszerelések terén, illetve a síelés technikájában történt a kezdetektől napjainkig.”

A versenyt követő eredményhirdetésen a kategóriánkénti győztesek oklevelet, érmet és nyereményt kapnak, de minden nevezőt és indulót meglepetés vár. A Hófesztivál házigazdája Rákóczi Feri, aki a sok színes program mellett szórakoztatja majd a résztvevőket. Emellett neves fellépőkkel találkozhatnak az odalátogatók, pénteken este LÓCI JÁTSZIK UNPLUGGED koncert a hüttében. Szombat délután, a Veterán-Retró versenyt követően Mogács Dániel stand up műsorát hallgathatják meg az érdeklődők, majd Radics Gigi lép fel az Alpesi Nagyszínpadon. A régi felszereléseket a vendégek és a fellépők is kipróbálhatják.

Részletes információk a www.kalandbazis.hu, a www.facebook.com/matraskiclassic és a /www.hofesztival.hu weboldalakon érhetők el.

Programfigyelő - január 23 - 29.

Forrás: kalandbazis.hu

 

Forrás: port.hu

Ez is tetszeni fog...