Programfigyelő március 21-27- Corn&Soda

Programfigyelő március 21 – 27.

Eheti Programfigyelő: Húsvéti Bárányfesztivál/Matyó Húsvét/Húsvét a Hortobágyon/Hollókői Húsvéti Fesztivál/Falusi Húsvét a Sóstói Múzeumfaluban/Húsvét a Skanzenben/Kézműves Ízek Fesztiválja

Húsvéti Bárányfesztivál: Budapest, március 26-28.

 2016 március 26-28 között megrendezésre kerül Budapest III. bárányfesztiválja! A szervezők ezúttal is a Vajdahunyadvárhoz, a III. Húsvéti Bárányfesztiválra csábítanak minden kedves látogatót.

A rendezvényen felsorakoztatják a legjobb bárányhúsból készült hazai és nemzetközi ételeket, mindezt megfűszerezve minőségi kézműves termékekkel és egyéb húsvéti fogásokkal. A hagyományőrzés mellett fontosnak tartjuk a gasztronómia újabb, modernebb irányzatainak megjelenését is. Az új trendeket követő éttermeknek, vendéglátósok is kreatív fogásokkal rukkolnak elő. Gondoljuk együtt újra, mi kerülhet még napjainkban a húsvéti asztalra!

A gasztronómiai élményeken túl a gyermekek ingyenes kézműves foglalkozásokon vehetnek részt mind a három nap során. A színpadon folyamatos programokkal és népi játékokkal szórakoztatjuk a közönséget. Húsvét Vasárnap a főzőversenyen is részt vehetnek a lelkes érdeklődők, ahol a legjobb bárányból készült fogás elkészítőjét jutalmazza majd a szakmai zsűri.

A múlt hagyományait felidézvén klasszikus húsvéti mulatsággal várjuk az egész családot. A legkisebbek örömére egy nyuszi és bárány simogatót is felépítünk.

Ingyenes koncertek a Riska támogatásával!
Dj Dominique, Korda György és Balázs Klári, Zoltán Erika,Kasza Tibi!

A belépés természetesen INGYENES!

www.facebook.com/husvetibaranyfesztival

Programfigyelő március 21 - 27.

Forrás: istockphoto.com

Matyó Húsvét: Mezőkövesd, március 26-28.

A nagyszombati szertartást követően Húsvét vasárnap és hétfőn a régi településszerkezetet megőrző Hadas városrészben húsvéti szokások és népi mesterségek bemutatója, húsvéti ételszentelés, kóstolás, folklórprogramok, állatsimogató, kovácsbemutató szórakoztatja az ünneplőket.

www.mezokovesd.hu

Húsvét a Hortobágyon: Hortobágy, március 26-28.

Húsvét hétvégéjének minden napján tárt kapukkal várja Önt és családja apraját, nagyját Hortobágy!
Az egykori Hortobágyon élők fő megélhetését hagyományosan a pásztorkodás, a halászat, pákászat és a kézműveskedés jelentette.
A néphagyomány különleges húsvéti szokásról ugyan nem ír, ám mégis a puszta különleges kelléktárat biztosít ennek az ünnepnek és a tavasz érkezésének átélésére. A gémeskutak vizének éltető, tisztító frissessége, idei születésű kecskék, bárányok vidám ugrálása, vadlovak csikóinak nyerítése, hazaérkező madárcsapatok tengernyi sokasága tölti meg élettel a pusztát, a tavaszt.

Március 26-28-án különleges húsvéti programokkal kedveskedünk vendégeinknek. Lesz tojáskeresés, nyuszi teke, arcfestés, almahalászat. Indulhatsz a locsolóvers szavaló versenyen, a rajzversenyen vagy akár mind a kettőn. Lehet szamaragolni, de akár újszülött bárányainkat és nyuszijainkat is megsimogathatod. Sőt, olyan régi, hagyományos eljárásokkal festhetsz tojást, amikre talán ma már csak a nagymamád emlékszik.

Helyszín: Pusztai Állatparkban

www.pusztaiallatpark.hu/hu/

Programfigyelő március 21 - 27.

Forrás: thewallpapers.org

Hollókői Húsvéti Fesztivál: Hollókő, március 26-28.

2016. március 26. és 28. között folyamatos program várja a bájos ékszerdoboz faluba látogatókat, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája visszarepít minket az időben. Gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, népszokások az elmaradhatatlan locsolkodással, koncertek, családi és gyermekprogramok nyújtanak feledhetetlen élményeket a vendégeknek.

Hagyomány az újításban

Az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza pont úgy néz ki, mint száz évvel ezelőtt ? leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet. Azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Igazi, palóc húsvéti forgatagba kerül itt a látogató. Idén még gazdagabb, még színesebb a program és a látvány. A település a ‘Próbáljon szerencsét Hollókőn!’ elnevezésű pályázat keretében új látnivalókkal bővült. A vendégek egy népmese kellős közepében érezhetik magukat és tölthetik el az idejüket a különböző koncertek, kézműves bemutatók, gasztronómiai programok, a Táncház, a Kézművesház és a többi érdekesség közt.

A magyar ice bucket challenge

Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás. A falu összes, hagyományos népviseletbe öltözött eladó lányát kötelező ilyenkor eláztatni. Nincs olyan pörgős rakott szoknya a faluban, ami ilyenkor száraz marad! A locsoláshoz a legények egy vödörnyi hideg kútvizet használnak, hogy a lányok el ne hervadjanak idő előtt. A legenda szerint a friss, húsvéti kútvíz megőrzi a szépséget és az üdeséget. Valami mást is jelenthet, mert a tavaly meglocsolt lányok közül többnek az idén már többen kerekedő pocakkal vesznek részt az ünnepségen. Korábban mindenhol vizet használtak a locsolkodáshoz, mára ez a szokás átalakult és a fiúk parfümöt, kölnit hordanak ilyenkor maguknál. Hollókő az egyetlen olyan hely, ahol a fiatalok a régi hagyomány szerint vízzel locsolkodnak.

A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzi. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag jellemzi az eseménysorozatot. A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc gasztronómiájából, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják. Fellép többek közt Szabó Balázs, Ferenczi György és a Rackajam és a Kerekes Band is, lesz mesemondás és tánctanítás is. Idén húsvétkor nem is érdemes más programon gondolkozni, annyira kereknek és színvonalasnak ígérkeznek a hollókői napok. Ha szeretné átélni a hagyományos, magyar húsvét hangulatát remek ételek-italok és programok mellett, Hollókőn a helye. Jöjjön el ön is, legyen az élmény részese!

Napijegyek:
Felnőtt belépő: 3.000.- HUF
Kedvezményes belépő: 2.000.-HUF
10 éves kor alatt ingyenes!

www.husvetifesztival.com

Falusi Húsvét a Sóstói Múzeumfaluban: Nyíregyháza, március 27-28.

Húsvéthétfőn folklórprogrammal, hagyományos locsolkodással, utcaszínházzal, kirakodóvásárral, és eltérő felekezetek húsvéti asztalait bemutató kamara-kiállításokkal készülnek.

A már hagyományosan húsvét második napján kínált rendezvény idén legalább 3 hetes készülődés csúcspontja lesz, amelybe Nagyhét is beletartozik.

A látogatókkal közösen jó előre nekilátnak a tojásfestésnek, időszaki kiállítást rendeznek, ismeretterjesztő előadásokat tartanak szimbólumrendszerekről, sütnek-főznek, de még az otthon hagyományos technikával elkészített tojásokat, illetve nagyapáink idejében kiötlött locsolóverseket is gyűjteni fognak.

www.muzeumfalu.hu

Programfigyelő március 21 - 27.

Forrás: muezumfalu.hu

Húsvét a Skanzenben: Szentendre, március 27-28.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum minden évben tavasszal nyitja meg kapuit a látogatók előtt. Első rendezvénye a Húsvét, amely hosszú idők óta a leglátogatottabb program és Magyarország legnépszerűbb tavaszköszöntő eseménye. Tavaly a két napos fesztivál alkalmával 17 ezer ember kereste fel a múzeumot. A nagyszámú érdeklődés egyrészt annak a színes programnak köszönhető, amellyel a múzeum várja vendégeit, másrészt igazolja, hogy a húsvéti hagyományok felelevenítésének hiteles helyszíne a Skanzen. A Húsvétot három tájegységben a tojásfestéssel, tavaszköszöntő és húsvéti népszokások bemutatásával, tavaszi dekorálással, tojásjátékokkal, locsolóversíró versennyel, ünnepelik. A kézműves foglalkozások első számú kedvence várhatóan a vesszőnyuszi-készítés lesz, de biztosan sokan választják majd a vesszőkoszorú-fonást is, hogy szép húsvéti dekorációt vihessenek haza emlékbe. Romantikus beállítottságúak rozmaringból fonhatnak koszorút, és persze nem fognak hiányozni a palettáról a húsvéti locsolás kellékei sem; szagos víz készül a boszorkánykonyhán, vidám menyecskék tojásberzselést és írókázást tanítanak, és a látogatók lélegzetüket visszafojtva figyelhetik a tojáspatkoló óvatos mozdulatait is.
A hosszú téli bezártság után a gyerekek végre kedvükre virgonckodhatnak a játékudvarokban és a szalmabála-ugrálóban, kiereszthetik a torkukat a népdaltanítás alatt, rophatják a táncot a táncházban, pöröghetnek a körhintán, hogy aztán a bábelőadásokon, és a meseházban megpihenjenek. A legapróbbak a bárányka-hívogatóban játszhatnak, anyukák pedig régi idők szépítőszereivel ismerkedhetnek. A rendezvényekre mindenkit szeretettel várnak március 27-én és 28-án – szombaton és vasárnap -, 9-től 17 óráig.

skanzen.hu

Kézműves Ízek Fesztiválja: Szentes, március 28.

Szentesen Húsvét hétfőn rendezik meg a Kézműves Ízek Fesztiválját a festői szépségű Kurca folyó partján, ( a Dózsa-házban) Művelődési és Ifjúsági Házban. A régi, lassan feledésbe merülő gasztronómiai finomságok iránt érdeklődőket, akiket nem rettent el a kenyérgyúrás, kalácssütés, tojásfújás, fafaragás, gyékényfonás vagy éppen a kovácsmesterség csínja-bínja, akik locsolkodás helyett vagy azt követően szeretnének családjukkal egy tartalmas napot eltölteni, azokat várják szeretettel Szentesen Húsvét hétfőn.

Forrás: port.hu

Ez is tetszeni fog...