Programfigyelő - november 14-20. -Corn&Soda

Programfigyelő – november 14-20.

Eheti Programfigyelő: Cortex pszicho/film/klub/Budapest Showcase HUB – BUSH Fesztivál/LUX- filmnapok/Budapesti Zsidó Filmfesztivál/Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás/BabaMama Expo és Kidexpo/Győri Könyvszalon/Budapest Tattoo Expo/Total Dance Festival

Cortex pszicho/film/klub: Budapest: Art+Cinema, november 15.

 Kedves Nézőink!

Ezúttal a párkapcsolatok kusza útvesztőjébe varázsol bennünket a francia rendezőnő, Maiwenn ebben a majd kétórás francia drámában. Ahhoz kétség sem fér, hogy Vincent Casell színészi játéka egyenesen zseniális, a jelenetek hullámzása pedig hűen szimbolizálja Tony és Georgio viharos kapcsolatát. Gyertek el, szerintünk megéri! 🙂

A filmről:
„Tony (Emmanuelle Bercot) súlyos síbalesetet szenved. Az elhúzódó rehabilitáció során felidézi intenzív szerelmi viszonyát férjével, élete szerelmével, Georgio-val (Vincent Cassel). A traumatikus kapcsolat feldolgozásában lábadozó betegtársai és nem kevés önirónia is segítségére lesznek. Tony nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is a gyógyulás útjára szeretne lépni.” (port.hu)

Bemutató dátuma: 2016. január 7. (Forgalmazó: Vertigo Média Kft.)

szereplő(k):
Tony – Emmanuelle Bercot
Georgio – Vincent Cassel
Solal – Louis Garrel
Babeth – Isild Le Besco
Denis Jézéquel – Patrick Raynal
Jean – Yann Goven
Pascal – Paul Hamy

Műfaj: feliratos, francia romantikus dráma
Játékidő: 124 perc
Jegyár: 300Ft

A film 124 perc, ezután rövid szünetet tartunk, majd a már jól megszokott beszélgetés következik.

Winiczai Ágnes klinikus pszichoterapeuta, közel évtizedes tapasztalattal. Öt éven át volt a győri Pszichiátriai Centrum Ifjúsági Mentálhigiénés részlegén vezető pszichológus, ahol serdülők életszakasszal kapcsolatos nehézségeiben nyújtott segítséget. Jelenleg akut vagy krónikus betegek terápiáját végzi a Budai Irgalmasrendi Kórház Klinikai Pszichológiai Szakrendelésének vezetőjeként. Emellett egyéni és csoportterápiás kezelést vezet és pszichodiagnosztikai munkát végez. Szakterületei igen kiterjedt és változatos problémákat fednek le, ilyenek többek között a kapcsolati problémák, szorongásos panaszok, kényszerek, hangulati problémák, konfliktus kezelés, valamint a mozgásszervi és autoimmun betegséget kísérő lelki zavarok is.

Fenyves Tamás, pszichoterapeuta, klinikai és mentálhigiénés szakpszichológus. Csaknem egy évtizede dolgozik a Szent János Kórház pszichiátriai osztályán. Egyéni és csoportos terápiák mellett, vizsgálatok felvétele, állapotfelmérés, valamint oktatás is munkája részét képezi. Több egyetemen végez oktató tevékenységet, és orvostanhallgatókat, pszichológia szakos hallgatókat, szakápoló jelölteket képez. Mindezek mellett kutatást is végez, melynek középpontjában jelenleg a lelki zavarok és a családon belüli kapcsolatok jellegzetességei állnak. Terápiában többek között hangulati, szorongásos zavarokkal, kényszertünetekkel, étkezési zavarokkal , pszichoszomatikus és szomatoform megbetegedésekkel lehet hozzá fordulni.

Minden jót kíván!
A Cortex csapata

Programfigyelő - november 14-20.

Forrás: judebfood.wordpress.com

Budapest Showcase Hub – BUSH Fesztivál: Budapest, november 16-18.

2016 novemberétől a világ teljesen más szemmel néz majd a kelet-európai zenei színtérre. November 16 és 19 között első alkalommal, a Budapest Showcase Hub lehetővé teszi zenei szakemberek, zeneimádók, együttesek és vájtfülűek számára hogy kapcsolatot építsenek és felfedezzék a régió zeneiparában rejlő lehetőségeket.

A BUSH egy olyan zenei showcase fesztivál, amely bemutatja a kelet-európai zenei élet fontos szereplőit, a feltörekvő tehetségeket és a már nemzetközileg is elismert előadókat, együtteseket.
Az esemény szól a régió képviselőinek- legyen szó menedzserekről, kiadókról, klubokról vagy fesztiválszervezőkről-, szól tartalom szolgáltatóknak és végül de nem utolsósorban a zeneszerető közönségnek. Vagyis mindenkinek aki szeretne többet megtudni a legfrissebb regionális trendekről és szívesen meghallgatná a környék legvagányabb eggyütteseit és előadóit.
14 ország legbefolyásosabb figuráit, együtteseit és média szereplőit hívják meg, hogy együtt tágítsák ki és fedezzék fel a régió zenei lehetőségeit a “Balkántól a Baltikumig”.
25 koncert, 17 szakmai program, 250 meghívott szakember és sok minden más…

A BUSH célja, hogy újszerű módon mutassa be a régió zeneiparának pezsgő és kreatív oldalát. A nemzetközi fesztivál szervezői arra törekedtek, hogy a résztvevőknek egyedi kelet-európai zenei élményt nyújtsanak egy “Best of” válogatás segítségével. A fesztiválon a szakemberek jobban megismerhetik saját területüket és hatékonyabban tudják majd képviselni zenészeiket a nemzetközi színtéren. Összességében ez az egyedülálló zenei esemény szélesíti a régió szereplőinek lehetőségeit világszerte, a fiatal tehetségeket pedig elhelyezi a képzeletbeli zenei térképen.

Miért különleges a BUSH?

A BUSH az egyetlen olyan showcase fesztivál, amely nem csak egyetlen adott ország zenéjére koncentrál hanem a teljes régióra.
Az egyik fő feladatának tekinti, hogy szélesítse és megerősítse a kelet-európai piacot és szakmai programjaival elősegítse az országok közti együttműködést. Éppen ezért, kiemelt jelentőséget kaptak az előadások, a digtális workshopok, és a kurzusok amelyek segítségével bárki bepillanthat a régió élőzene iparának legújabb irányzataiba.

A BUSH fő helyszíne a budapesti Gozsdu-udvar és környéke, amely nyüzsgő éjszakai életével tökéletesen képviseli a régió zeneiparának sokszínűségét: szórakozóhelyek, bárok, romkocsmák, hotelek és éttermek között cikázva ismerhetjük meg Kelet-Európa zenei életének valódi ritmusát.

www.budapestshowcasehub.com

LUX-filmnapok: Budapest, november 16-18.

November 16. és 18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt alkotásokat. A versenyfilmek idén az identitását kereső fiatal generációra fókuszálnak. Leyla Bouzid Felnyitom a szemem, Claude Barras Életem Cukkiniként és Maren Ade Toni Erdmann című filmjének vetítésére az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet jegyeket nyerni.

A LUX filmdíj az Európai Parlament 10. évfordulóját ünneplő filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi problémára reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak. Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a döntős alkotásokat a határokon átlépve eljuttassa minden európai országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. Magyarországon 2016. november 16-18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 23-án hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban. A LUX-filmnapok egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitassák a LUX filmdíjért versengő filmekben felvetődő érzékeny témákat.

Az idén versenyben lévő három filmmel az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül tekinthet be a közönség a legkülönfélébb élethelyzetekbe, az arab tavasztól kezdve egy árvaházon át a kizsákmányoló vállalati szféráig és egy újjáéledő apa-lánya kapcsolatig. A versenyfilmek központi témájához kapcsolódva, november 16-án 18:00 órakor kerekasztal-beszélgetést tartanak az Uránia Kávéházban Elszakadás – Szülő-gyerek történetek a kortárs európai filmben címmel.
Részletes program és filmismertetők a http://europarl.hu és http://urania-nf.hu oldalakon olvashatók.

Játék a jegyekért

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével, a www.facebook.com/Europai.Parlament.Tajekoztatasi.Irodaja oldalon.

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2017 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.

www.facebook.com/events/331647067212083

Programfigyelő - november 14-20.

Forrás: radiocluj.ro

Budapesti Zsidó Filmfesztivál: november 17-20.

November 17-20. között a Művész Mozi és a Kino Cafe Mozi ad helyet a Budapesti Zsidó Filmfesztiválnak, amely már az ötödik évben hozza el a zsidó kultúrát bemutató nemzetközi filmtermés legjobbjait Magyarországra.

A fesztivált a Rachel Weisz főszereplésével készült Tagadás című film nyitja; a valós eseményeket feldolgozó film a holokauszt-tagadás és a véleményszabadság témáját járja körül: Deborah Lipstadt amerikai történésznek bíróság előtt kell megvédenie igazát ? és ezzel együtt a XX. század történelem legborzalmasabb tényeit -, amikor megjelent könyve kapcsán egy ismert brit holokauszttagadó rágalmazásért bepereli és teátrálisan 1000 dollárt ajánl fel annak, aki cáfolhatatlan bizonyítékkal szolgál a gázkamrák egykor volt létezésére.

A fesztivál díszvendége Deborah Lipstadt, akivel a november 17-i megnyitó mellett a fesztivál zárónapján egy, a holokauszt-tagadásról szóló beszélgetés során találkozhatnak az érdeklődők.

A válogatás több filmje is felveti a múlttal való szembenézés, és annak elkerülésének a kérdéseit, amelyek körüljárása évszámtól és földrajzi koordinátáktól függetlenül is izgalmas utazást ígér. A filmfesztivál kísérőprogramjai között tematikus beszélgetések és a Hosszúlépés városi sétái szerepelnek.

A teljes program a www.zsifi.org weboldalon elérhető.
Jegyek már kaphatók a Művész és Kino Cafe mozi pénztáraiban és online.

A filmfesztivál célja, hogy minél sokrétűbb képet adjon az érdeklődők számára a zsidó kultúra rendkívül színes, és a többség számára ismeretlen világáról, mai állapotáról. A program összeállításánál döntő szempont mind a nemzetiségi, mind a műfaji sokszínűség.

A Budapesti Zsidó Filmfesztivál főtámogatója a Jewish Joint Distribution Committee (JDC), amelynek magyarországi szervezete az 1991-ben alapított Magyarországi Zsidó Szociális Segély Alapítvány (JDC-MAZS).

zsifi.org

Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás: Budapest, november 18-20.

Egy hétvégére visszatér a játéktermek aranykora
Műfajában a legnagyobb hazai játék seregszemle lesz a nemzetközi Arcadia kiállítás

2016. november 18. és 20. között lesz látogatható a fővárosban az Arcadia Játéktermi Nosztalgia Kiállítás. A rendezvény Magyarországon műfajában a legnagyobb lesz, bemutatva az elmúlt évtizedek legnépszerűbb játéktermi gépeit. A látogatókat körülbelül 200 gép, köztük egy Star Wars tematikus sarok és a világ legnagyobb flippere, a Hercules várja majd.

A játéktermek (angol nevükön: arcade) jó két évtizeden át tartó aranykorukat követően a 90-es évek végén világszerte és itthon is bezártak. Az igény azonban megmaradt az arcade gépek iránt. Az automaták az évtizedek során számtalan mozifilmben, TV-sorozatban, videóklipben jutottak fontos szerephez, nem is szólva az irodalmi vonatkozásokról (ilyen például a kultikus japán író, Murakami Haruki Flipper 1973 című kisregénye, vagy az amerikai beatnemzedék flipperes hivatkozásai (olyan alapművekben mint az Úton, vagy a Száll a kakukk fészkére.)

Mára a flipperek, videójáték kabinetek a gyűjtők féltett kincseivé váltak, melyeknek a nosztalgiahullám még tovább növelte népszerűségét. A legtöbben már csak magángyűjteményekben, klubokban, múzeumokban találkozhatunk velük.

A rendezvényt hazai kiállítókon kívül olyan résztvevők gazdagítják, mint a cseh Arcade Hry, a kontinentális Európa legnagyobb arcade videójáték múzeuma, valamint a Krakkói Flippermúzeum. A kiállítással párhuzamosan, szintén a helyszínen zajló Hungarian Pinball Open flipperversenyre pedig 17 országból érkeznek versenyzők (köztük Európa- és világbajnokok), a döntőt a kiállítótér színpadán rendezzük, hogy azt az Arcadia látogatói is megtekinthessék majd. (A versenyre a nevezés már lezárult.) Péntek este a nap végén a “8 bites elekrockot” játszó Sidnify is fellép élőben.

Az Arcadián a körülbelül 200 kipróbálható gép (flipperek, videójáték kabinetek, konzolos és számítógépes játékok) mellett kiállítjuk az elmúlt évtized egyéb kedvelt nosztalgikus “kütyüit”, köztük például kvarcjátékokat. A látogatókat többek között egy három videójáték kabinetből és 2 flipperből álló Star Wars tematikus sarok és a világ legnagyobb flippere, a biliárdgolyókkal játszható Hercules is várja majd.

A további Arcadia játékok márkanevei közül a Bally, Williams, Atari, Amiga, Nintendo, Sega, Konami, Gottlieb, vagy a Zaccaria sokaknak ismerősen csenghet. Az Arcadia nevet egyébként a közönség bevonásával, az esemény közösségi oldalán választottuk ki, melyre még az élő legenda flipper- és videójáték tervező Steve Ritchie is elküldte saját javaslatát.

Helyszín: Dürer Rendezvényház, Bp. XIV. kerület, Ajtósi Dürer sor 19-21.
Időpont: 2016. November 18-20.
Nyitvatartás: Pénteken 16:00- 2:30; szombaton 9:00-2:30, Vasárnap 10:00-19:00
Jegyek kaphatók a helyszínen, elővételben pedig a Konzolok Szervíze weboldalán: http://www.konzolokszervize.hu/.
Az Arcadia rendezvény weboldala: www.arcadiafest.hu.
Facebook oldal: https://www.facebook.com/events/117589638670872/

A Budapesti Flippermúzeumról:
Az Arcadia főszervezője, a Budapesti Flippermúzeum az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiállított engedély alapján, 2014 áprilisában nyitott. Kiállítóhelyünk 130 darab, játszható géppel rendelkezik, az első flipperkaros gépektől kezdve 1947-ből, valamint flipper elődökkel a XIX. századból. Európa legnagyobb folyamatosan nyitva tartó interaktív flipper kiállításaként a múzeum a világsajtó visszatérő szereplője, a világ vezető utazási site-ján, a Tripadvisor-ön jelenleg a kiemelt budapesti nevezetességek között találjuk.

arcadiafest.hu

Programfigyelő - november 14-20.

Forrás: arcadiafest.com

BabaMama Expo és Kidexpo: Budapest, november 18-20.

11. alkalommal vár a BabaMama Expo!

A babavárás és a kisbabás időszak alatt millió kérdéssel szembesülsz, a BabaMama Expo célja pedig az, hogy segítsen ezeknek a megválaszolásában. Egy olyan esemény, ahol személyesen teheted fel a kérdéseid a téma szakértőinek, és egy helyen próbálhatod ki a legújabb és legérdekesebb babatermékeket. November 18-19-20-án 200 kiállító, ingyenes tanácsadások és értékes nyeremények várnak a Budapest Sportarénában.

Tapasztalt védőnők és gyermekgyógyászok válaszolnak minden kérdésedre, de lehetőség nyílik arra is, hogy Ördög Nórival, Béres Alexandrával vagy Tatár Csillával beszélgess a várandósság és a gyereknevelés kihívásairól. Idén kiemelt hangsúlyt kapnak a babáknak és kismamáknak szóló biotermékek, színpadi előadás és személyes tanácsadás is lesz ebben a témában. A változatos és egészséges táplálkozásra Széll Tamás és Mautner Zsófi főzőbemutatói adnak ötleteket, többek között a sokakat érintő ételintolerancia kérdésében is.

Rengeteg izgalmas programban is részt vehetsz: ismét megtartják az Első 1000 nap fotózási rekordkísérletet, melynek célja megmutatni a magyar anyukák és babák első 1000 napját a fogantatástól kezdve. Egy másik standon videóüzenetet hagyhatsz születendő gyermekednek, a rendezvény főtámogatójánál, az OTP Lakástakaréknál pedig különleges hangulatú, egész napos, ingyenes babafotózás lesz a program, de 4D ultrahangra és szívhanghallgatásra is van lehetőséged. Ha te magad is vágysz egy kis kényeztetésre, akkor sem fogsz csalódni, anyukából pár perc alatt válhatsz címlapsztárrá azon a divatfotózáson, ahol előtte teljesen átalakít a profi sminkesekből, fodrászokból és stylistból álló csapat.

Bővebben: www.babamamaexpo.hu

KidExpo – Vár az ősz legnagyobb családi eseménye!

A virtuális valóságélményt is kipróbálhatják azok, akik ellátogatnak november 18-19-20-án a Budapest Sportarénába az őszi-téli időszak legnagyobb család rendezvényére. A KidExpo hatalmas élménygalaxisában az egész napos színpadi programok és a rengeteg játék mellett kedvenc TV figuráikkal is találkozhatnak a gyerekek, emellett az egészséges táplálkozás, a gyerekdivat és a biztonságos médiafogyasztás is fontos szerepet kap.

Százféle program és foglalkozás várja a családokat a KidExpón, ami remek helyszín arra, hogy a közelgő karácsony előtt élőben próbálhassák ki a kicsik a legújabb, csak a tévéből ismert játékokat. A gyerekek találkozhatnak kedvenc TV figuráikkal, többek között Spongya Bobbal, Dórával a felfedezővel, Ben10-nel és a Zűrgombócokkal is. A Star Wars rajongók is elégedettek lesznek, hiszen a szereplőkkel fotózkodni is lehet majd az eseményen. Színpadi programként kvízjátékok, koncertek, divatbemutatók és beszélgetések váltják egymást folyamatosan, élükön az elmaradhatatlan Alma Zenekar koncertjével.

Az esemény főtámogatója, az OTP Lakástakarék, ezúttal űrbéli kalandokkal és a legmenőbb high tech kütyükkel turbózza fel a KidExpót. Az univerzum titkait csillagászok mutatják meg naponta 11 előadáson, és űrsétát is tehettek a virtuális valóságban. Az űrkézműves sarokban a gyerekek elkészíthetik, vagy 3D tollal megrajzolhatják a legszükségesebb asztronauta kellékeket, és rengeteg élménnyel várja őket a Lego asztala is. Ha ellátogattok ide, személyesen találkozhattok a világhírű magyar holdjáró, a Puli feltalálóival, ráadásként pedig egy próbakörre is elvihetitek!

Bővebben: www.kidexpo.hu

Jegyárak:
Felnőtt jegy: 2200 Ft
Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 1500 Ft
Családi jegy (max. 2 felnőtt + 3 gyerek): 5500 Ft
A belépés 12 éves korig ingyenes!

Helyszín: Papp László Sportaréna

Győri Könyvszalon: Győr, november 18-20.

A Győri Könyvszalon az elmúlt 15 év alatt a város emblematikus rendezvényévé vált. A könyv, az olvasás valódi ünnepe. Az eseménynek otthont adó Győri Nemzeti Színház három napra újra az irodalom, a könyvek, a zene, az információ csomópontjává válik: számos könyvkiadó, és több helyszínen száznál is több különféle kulturális program várja a közönséget. A XVI. Győri Könyvszalon szervezője a Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Tér.

A Könyvszalon alkotói díját idén Dragomán György József Attila-díjas író, műfordító veheti át.

konyvszalon.gyoriszalon.hu

Budapest Tattoo Expo: Budapest, november 19.

Budapest Tattoo Expo
2016. november 19.

Tetováló versenyek
Freak Show
Workshop-ok
Szemináriumok
Egész nap koncertek
További érdekes programok

Időpont: 2016. november 19.
Helyszín: Akvárium Klub (Bp., 1051, Erzsébet tér 2.)

www.facebook.com/budapesttattooconvention/

Total Dance Festival: Budapest, november 19.

November 19-én ismét indul a Total Dance Festival, ahol kizárólag a ’80-as és ’90-es évek legjobb külföldi és hazai slágereire bulizhat a közönség. Magyarországon először ad majd élő koncertet Nana, de a Vengaboys és Dr. Alban is színpadra lép a Hungexpon. Felcsendül a Kicsi gesztenye, a lesben áll egy cápa is, és a Desperado, az Animal Cannibals és Sipos F. Tamás legismertebb dalai.

A Total Dance Festival nemcsak azért különleges, mert a közönség minden dalt kívülről fúj, de az előadókat is mindenki ismeri, a slágerek pedig könnyen énekelhetők és táncolhatók. A rendezvény egy régi-új életérzést ígér: a sokak számára nosztalgikus slágereket ugyanis a legmodernebb technikával, komplex audiovizuális élményként tálalják majd a szervezők.

A zenei felhozatalból kortól függetlenül mindenki talál egy kedvencet, még akkor is, ha nem meri bevallani, hogy az épp a TNT Bolond aki sír, vagy az Ámokfutók Meghalok egy csókodért című dala. A ’90-es évek legnagyobb hazai slágereit az UFO, Sipos F. Tamás, Desperado, és az Animal Cannibals hozza el, míg a külföldi listavezetők közül a Vengaboys, Dr. Alban, Dj Sash, és a Rythm of the night című slágeréről híres Corona lesz ott az idei Total Dance Festivalon.

A Thomas Anders szeptemberi koncertjéért is felelős csapat ráadásul idén további elemekkel bővíti a tíz órás koncertshow-t: a látványos színpadi technikát nemcsak táncosokkal és artistákkal színesítik, de a háttérben a korszak kultuszfilmjeinek legemlékezetesebb jeleneteit is levetítik majd.

www.tdf.hu

Forrás: port.hu, facebook.com

Ez is tetszeni fog...