Programfigyelő - november 23 - 29.

Programfigyelő – november 23 – 29.

Eheti Programfigyelő: Adventi Ünnep a Bazilikánál/Dóm téri Advent/Advent az Operánál/Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál/Magyar Ízek Vására/Windows 10 PlayIT Show/Téli PagonyFeszt/Womanity Fesztivál

Adventi Ünnep a Bazilikánál: Budapest, november 27 – 2016. január 2.

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvény 2015. november 27-től 2016. január 2-áig tart nyitva a Szent István téren.

Esténként 3D-s karácsonyi fényfestés borítja be a Bazilika monumentális homlokzatát. Idén először a Zrínyi utca teljes egészében forró és illatos ínyencségek sorakoznak fel. A gyerekeket pedig idén is 200 négyzetméteres korcsolyapályával és hétvégeken korcsolya oktatással várják a szervezők.

Sötétedés után fél óránként kelnek életre a 37X28 méteres homlokzaton a színpompás, karácsonyi ihletésű rövidfilmek, a tér és a belváros ünnepi fényei varázslatos hátteret adnak egy téli sétához. Változatos programokkal, jótékonysági napokkal várják a családokat, baráti társaságokat. A Magyar Ökumenikus segélyszervezet a vásárban berendezett “szeretet.éhség” sütödéjében az önkéntesek a látogatókkal és a szervezetet segítő meglepetés vendégekkel közösen készítik a mézeskalács szíveket, amelyekkel az adományozóknak mondanak köszönetet.

A Bazilika előtti vásár mesés hangulatú faházai között számtalan előzetesen zsűrizett, kézzel készített és igényesen kivitelezett ajándék között válogathatnak a térre érkezők, de az Adventi Ünnep a Bazilikánál legalább ilyen széles kínálatot nyújt a gourmet vendégeknek is. A Szent István tér és környéke egész évben vonzza a látogatókat, a téli szezon indulásával pedig nemcsak a vásár kiállítói, de a tér és a környék bár- és italkultúrájának meghatározó szereplői is izgalmas újdonságokkal várják a vendégeket.

A tér mesebeli hangulatú faházai mellett a Bajcsy Zsilinszky utat és a Hercegprímás utcát összekötő szakaszon is kézműves kiállítók sorakoznak majd, a karácsonyi vásár emellett a Zrínyi utca felé is terjeszkedik. A Sas utcától a Széchenyi térig a legmenőbb hazai food truckek és street food kiállítók sorakoznak majd fel, többek között a ZingBurger, a KolBice, a BudDog, a Paneer, a MexKitchen, a Balkán Grill, a Beffaló Bill, a DiVino és a Korhely. A több mint harminc utcai étkezésre komponált kiállító palacsintával, grill szendvicsekkel, levesező bárral, újhullámos lepénnyel és lángossal, pljeskavicával, olasz édességekkel és sós finomságokkal kényeztetik majd a környező irodaházak megunt heti menüire szokott dolgozóit és azokat, akik az adventi időszak legnagyobb street food őrületét szeretnék szemügyre venni. Január 1-jén pedig a szervezők Lencse Nappal szeretnék megkoronázni a 35 napon át tartó vásárt az újév alkalmából.

adventiunnep.hu

Programfigyelő - november 23 -29.

Forrás: budapest.varosom.hu

Dóm téri Advent: Szeged, november 27. – december 23.

Újra Dóm Téri Advent a Szegedi Adventben! Régi és új helyszíneken, újdonságokkal a régi értékek mentén. A népszerű és közkedvelt szegedi Dóm Téri Advent visszatér a Dóm térre: az adventi rendezvények központi helyszíneként itt várja látogatóit a kézműves vásár, újra megtelik programmal a Bálaszínház, visszakerül helyére az óriáskoszorú. a korábbi helyszínekhez csatlakozik az Aradi vértanúk tere, amely az adventi sütemények és édességek terévé válik az advent idejére, valamint itt kap helyet a gyerekek kedvence, a szalmabála-labirintus is. A Fekete Ház melletti Szent-Györgyi Albert téren pedig termelői piac, meleg italok várják a látogatókat, ünnepre készülőket. A Szegedi Advent változatos, színvonalas, hangulatos és ünnepélyes adventi élménysorozattal várja látogatóit országhatáron innen és túlról, azzal a céllal, hogy az adventi vásárok vásárát nálunk találják meg a valódi adventi élményre vágyók.

A szegedi adventi rendezvények eddig is több helyszínen zajlottak, idén tovább bővül az adventi eseményeknek helyet adó terek száma. A nagyhírű és közkedvelt Dóm Téri Advent idén visszaköltözik méltó helyére, a Dóm térre. Az adventi rendezvények központi helyszíneként itt működik majd a Bálaszínház, a Dóm előtt kap helyet az óriás adventi koszorú és itt zajlik majd az adventi kézműves vásár is. Csatlakozik az Aradi Vértanúk tere, ahol az adventi süteményeké és más édességeké lesz a főszerep.Ide, a Dóm tér szomszédságába költözik a szalmalabirintus is. A kevésbé ismert Szent-Györgyi Albert téren (Fekete Ház mellett) Vitamin piac várja a ünnepre készülődőket.

Gazdag kínálattal, változatos, színvonalas, hangulatos és ünnepélyes adventi élménysorozattal várja látogatóit a Szegedi Advent országhatáron innen és túlról. A programgazdák remilik, hogy az adventi vásárok hangulatát nem máshol keressük majd, hanem az itt élők itthon, mások pedig Szegedre utazva találják meg azt.

A decemberi Szeged legizgalmasabb helyszíne, a 2015. november 27. és december 23. között közel száz programot felvonultató Dóm Téri Advent a kapcsolatok ünnepe is. A bálaszínházi programon túl nagyszerű helyszín baráti találkozásokra, forraltboros, sültgesztenyés beszélgetésekre, tűz melletti csöndekre is.

Advent az Operánál: Budapest, november 29. – december 24.

Advent első vasárnapján nemcsak az egyik, a Parlamentbe szánt hatalmas fenyőfát állítjuk fel s díszítjük az Andrássy út adventi szépségéhez illőn, de az Opera köré invitáljuk a karácsonyváró finomságok szerelmeseit és természetesen a gyerekeket is. Újra lesz esténként előadás előtti kóruséneklés a Hajós utcai szfinx Acapella teraszán, mi több, rövid szabadtéri bábelőadást is tart a Kolibri Színház. Újra jótékony célra forr a támogatói bor, kapható helyben sült gesztenye, kitelepül az OperaShop, megjelenik és kedvezménnyel vásárolható majd sok zenei témájú könyv és hanghordozó is a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. jóvoltából. Az összes eladásból befolyó bevétel adományt képez az Ökumenikus Segélyszervezet számára. A házikókban az Opera vezető művészei mérnek és értékesítenek, a hatalmas Diótörő-bábuval pedig bárki fényképezkedhet, ahogy a téli ruhába öltöztetett Szfinxekkel is, valamint a Dalszínház utcai teraszon felállított hatalmas szánon, amely egyenesen A diótörő mesevilágába repít. Legendás, 1950 óta változatlan balettprodukciónk idén megújulva, összesen 21 alkalommal kerül színpadra.

Megnyitó: 2015. november 29. (v), 18:00 – Lehel Lászlóval, az Ökumenikus Segélyszervezet elnökével

www.opera.hu/v/1990/

Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál: Budapest, november 25-29.

A világ animációs termésének legjavát felsorakoztató Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Budapesten november 25 és 29. között immár tizenharmadik alkalommal várja a rajzfilmek szerelmeseit. A vetítések helyszíne az Uránia Nemzeti Filmszínház.

November 25-29. között rendezik meg Budapesten a 13. Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, mely számos programot kínál a gyerekeknek is. A Puskin és az Uránia moziban lesznek rajzfilmek, animációs workshop és Gryllus Vilmos koncert is.

Vidd haza a mozidat, készíts optikai játékokat, és persze anyát, apát és a tesóidat is hozd magaddal, mert az a legklasszabb, mikor együtt alkot a család!

Az Anilogue Fesztivál gyerekekre is gondolt: november 28-án, szombaton délelőtt az Uránia Nemzeti Filmszínházban koncerttel és alkotóműhellyel várja őket. Reggel 9.30-kor három rendezőlány, Farkas Juli, Kreif Zsuzsanna és Lovrity Anna Katalin tart alkotóműhelyt, ahol a gyerekek optikai játékokkal ismerkedhetnek meg, és maguk készíthetnek zsebmozit, zootrópot és traumatrópot.

Szombaton 10.30-tól, az alkotóműhellyel párhuzamosan, Gryllus Vilmos Maszkabál című lemezének dalait adja elő, melyet a Cinemon animációs stúdió videoklipjei kísérnek. A koncert után a gyerekeknek lehetősége nyílik visszatérni az alkotóműhelybe, majd a programok végeztével az elkészült optikai játékokat haza is vihetik magukkal.
November 29, vasárnap, 11 órakor a Puskin mozi a legkisebbeket várja! A Mimi és Líza című rajzfilmben hat kis történetet láthatunk, melyekben Mimi, a félénk, vak kislány és barátnője, a nyughatatlan Líza együtt fedezik fel a világot: Líza szinte mágikus képességével, amivel folyton valami furcsa és vicces helyzetbe hozza őket, Mimi pedig a “csukott szemek” világában tökélyre fejlesztett, különleges adottságai és képességei segítségével tájékozódik. A vetítéseket a gyerekeknek egy bábművész mesélő fordítja.

A nagyobbak, akik már tudnak úgy mozizni, hogy egy fejhallgatón keresztül hallják a film magyar szövegét, november 26-án, csütörtökön, 19 órakor és vasárnap 13 órakor az Uránia Dísztermében láthatják az Adama című filmet, melyben a 12 éves Adama egy eldugott nyugat-afrikai faluban él. A sziklák mögött terül el a Lélegzetek Földje, amelyet gonosz, háborúra éhes szellemek laknak. Amikor bátyja hirtelen eltűnik a faluból, Adama úgy dönt, megkeresi őt. A kétségbeeséssel és gyermeki ártatlansággal teli fiú bebarangolja egész Európát, ahol háború dúl. A testvére iránt érzett szeretet vezérli hosszú és kalandos útján, mely váratlan fordulattal ér véget.

November 28-án szombaton 15 órakor és másnap 11-kor szintén az Urániában pereg majd a Fantomfiú, melyben egy titokzatos, eltorzult arcú gengszter megsebesít egy nyomozót, Alexet, aki már csaknem elfogta. A kórházban, ágyhoz kötve, Alex összebarátkozik egy tizenegy éves fiúval, Leóval, akinek különleges képessége, hogy ki tud lépni a testéből. Akárcsak egy szellem, akit senki nem lát, úgy tud repülni, sőt, falakon is át tud menni, és úgy száll Manhattan fölött, mint egy kecsesen sikló madár. Eközben a torz arcú ember egy halálos számítógép vírussal fertőzi meg a várost. Alex különleges képességének köszönhetően, Alex a végére tud járni az ügynek.

Végül november 28-án szombaton 13 órakor az Uránia Dísztermében, majd másnap 17órakor a Puskin moziban April és az álvilág című animációban egy párhuzamos világtörténet szerint 1941-ben V. Napóleon uralkodik Franciországban, ahonnan misztikus körülmények között sorra kezdenek eltűnni a tudósok. A modern technológia hiányában a világot a szén és a gőz hajtja. Egy April nevű fiatal lány elindul megkeresni tudós szüleit. Beszélő macskája, Darwin és egy Julius nevű, fiatal csirkefogó kíséri őt útján. Aprilnak egy sor misztikus eseménnyel és veszéllyel kell szembenéznie, miközben azt igyekszik kideríteni, ki is áll a tudósok eltűnése mögött.

Helyszín: 1088 Budapest VIII. kerület , Rákóczi út 21. (Uránia Nemzeti Filmszínház)

anilogue.com

Magyar Ízek Vására: Budapest, november 27. – december 23.

Sajtok, húsok, sör, forralt bor, kolbász, szalámi, füstölt hal, mézek, bejgli, kézzel készült szaloncukor, kézműves csokoládé ? az ingyenes karácsonyi vásár minden látogatója számtalan ínycsiklandó magyar terméket kóstolhat és vásárolhat a belváros szívében 27 napon át.

Több mint 60 kézműves hazai és határon túli termelő egyedi, kézműves és hamisítatlan magyar termékei várják a látogatókat, amelyek nem csak finomak és egészségesek, hanem egyben az ünnepi asztal díszei is lehetnek.

Helyszín: Erzsébet tér

magyarizek.hu

Programfigyelő november 23 - 29.

Forrás: galeria.divany.hu

Windows 10 PlayIT Show: Budapest, november 28-29.

Nyolcszáz számítógépes és hagyományos játék, nemzetközi cosplay verseny, ESL Dél-Kelet Európai bajnokság, valamint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit mozgásra csábító, különleges sportprogramok is lesznek az idei budapesti Windows 10 PlayIT Show-n, Kelet-Közép-Európa legnagyobb játékkiállításán és vásárán. A 2015-ben SuperBrands díjjal elismert rendezvényre nemcsak gamereket, hanem minden játékot, mozgást és szórakozást kedvelő felnőttet és gyereket várnak a szervezők.

A Hungexpo területén, 32.000 négyzetméteren összesen 157 programhelyszín, 820 játékállomás, 270 előadás, YouTuberek, Esport, cosplay, számos verseny, sportolási lehetőség és akció várja a látogatókat. A Windows 10 PlayIT Magyarország egyik legnagyobb kiállítása, és egyben Kelet-Közép-Európa egyik legnépszerűbb gamer-rendezvénye.

Nyolcszáz számítógépes és hagyományos játék, nemzetközi cosplay verseny, ESL Dél-Kelet Európai bajnokság, valamint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkit mozgásra csábító, különleges sportprogramok is lesznek az idei budapesti Windows 10 PlayIT Show-n, Kelet-Közép-Európa legnagyobb játékkiállításán és vásárán. A 2015-ben SuperBrands díjjal elismert rendezvényre nemcsak gamereket, hanem minden játékot, mozgást és szórakozást kedvelő felnőttet és gyereket várnak a szervezők.

A Hungexpo területén, 32.000 négyzetméteren összesen 157 programhelyszín, 820 játékállomás, 270 előadás, YouTuberek, Esport, cosplay, számos verseny, sportolási lehetőség és akció várja a látogatókat. A Windows 10 PlayIT Magyarország egyik legnagyobb kiállítása, és egyben Kelet-Közép-Európa egyik legnépszerűbb gamer-rendezvénye.

Helyszín: Hungexpo

playit.hu

Téli PagonyFeszt: Budapest, november 28.

Programok a könyveken túl
Készülj a Pagonnyal a varázslatos ünnepekre! Töltsd ezt a napot a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol a Pagony most is színes, változatos programokkal vár!

A délelőtti programokat a kisebbeknek, 2-6 éveseknek, déltől pedig a nagyobbaknak, 5-10 éveseknek ajánljuk.

Elvarázsolnak egy igazi bűvésszel, Lackfi János mesél új verseskötetéből, megismerkedhetsz a komolyzene izgalmas világával, jön A varázsfuvola, előbújik a titkos bőröndből Kicsibácsi és Kicsinéni, a Cellux csoporttal különleges újrahasznosított ajándékokat alkothatsz, ünnepi süteményeket készíthetsz, megismerheted az olimpiai tornaszámokat. Egész nap kedvezményes könyvvásárral, Pagony társasjátékokkal és sok meglepetéssel várnak.

Ismerd meg a legfrissebb Pagony könyveket, ismerkedj meg szerzőkkel, dedikáltasd az új könyveket, és vegyél részt a programokon!

Hasznosíts újra kreatívan! – kézműves programok a Cellux csoporttal – bemutatkozik a Biri és Brúnó a Szivárvány utcában című családi alkotókönyvünk
Készíts adventi sütimeglepetést a Tündérkonyhával
Játssz a Gémklub társasjátékaival, ismerd meg a legújabb társasokat Pagony kedvencekből: ott lesznek az Óvodás vagyok!, az Amíg utazunk és az Időfutár játékok
– Fényképezkedj egész nap Boribonnal, Bogyóval és Babócával, Matyival és Sárival!

Gyerek belépő: 600 Ft
Felnőtt belépő: 800Ft
Családi belépő: 1900 Ft

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.

www.pagony.hu/programok

Womanity Fesztivál: Budapest, november 29.

A Womanity Fesztivál Téged ünnepel. Elkötelezett célja, hogy inspirálja, felvidítsa, megerősítse a nőket. A fesztivál A Magazin Életre Kel! koncepciónak megfelelően számos női és családi érdeklődésre számot tartó lehetőséget kínál.
Budapest hatalmas központjában november 29-én megelevenednek a Womanity Magazin cikkei. A Millenáris E épülete egy élő magazinná változik, a rovatok most nem csak a magazinoldalon, hanem élőben is tematizálják a programokat.
Lehetőséged lesz ízletes és egészséges ételeket, italokat kóstolni, igénybe venni a kiállítók szolgáltatásait, megismerni a legjobb márkákat, szakértőktől és ismert személyiségektől tanulni.

Egy innovatív női fesztivál, ami megváltoztatja az életed?
Vásár: 1700 nm-en közel 80 cég mutatkozik be, köztük éttermek, bioboltok, manufaktúrák, országosan ismert brandek, egészségházak, sportmárkák, iskolák, divattervezők, tanácsadók?
Érték: A legjobbaktól tanulhatsz. A Womanity Fesztivál keretében elismert sportolók, kutatók, médiaszemélyiségek, üzletemberek, írók mondják el, hogyan tekintsd a “káoszt” sokoldalúságnak, a problémát kihívásnak, s hogyan érd el a céljaidat az életed minden területén.
Élmény: Próbáld ki a legújabb termékeket és szolgáltatásokat, fedezd fel a lehetőségeket magad körül. Kóstolj, tesztelj, játssz, nevess, tanulj, ünnepelj felszabadultan, és élvezd a meglepetéseket.

JEGYEK
Október 31-IG: 1500 FT
November 28-IG: 2000 FT
A helyszínen: 2500 FT
VIP: 8000 FT

womanityevents.com

Programfigyelő - november 23-29.

Forrás: rakellen.hu

Forrás: port.hu

Ez is tetszeni fog...