Programfigyelő - november 30. - december 4. - Corn&Soda

Programfigyelő – november 28. – december 4.

Eheti Programfigyelő: Cortex pszicho/film/klub/Izraeli Filmhét/Adventi Mesehotel/Monarchia Keringő – Bécsi Spanyol Lovasiskola/Tetoválók Éjszakája/Ezoterikus Karácsonyi Fesztivál

Cortex pszicho/film/klub – A mérges Buddha: Budapest, november 29.

Kedves Nézőink!

Soron következő vetítésünk egy gyakran felmerülő, de nem mindig a helyén kezelt kérdést boncol: a romák és a többségi társadalom viszonyát. Gyakran hallhatunk erről a témáról a médiában, mint probléma, azonban a megoldás megvitatása ritkán képezi a műsor részét. Talán azért, mert meglehetősen összetett és nehéz társadalmi kérdésként a megoldás sem magától értetődő. Stefán Ludwig filmje egy lehetséges alternatívát örökít meg.

A filmről:
Egy kis kelet-magyarországi faluban, Sajókazán alapította meg Orsós János roma származású tanár a Dr. Ámbédkar Gimnáziumot, hogy a hátrányos helyzetű roma fiatalok számára egy élhetőbb jövőt fessen. A Mérges Buddha a helyi romák kilátástalan sorsát dokumentálja és azt a kísérletet, ami esélyt kíván teremteni a közösség számára. Az alapító Orsós János és az iskolaigazgató, Derdák Tibor szeretnék egy maguk választotta élet felé vezetni a fiatalokat és próbálja megerősíteni őket a társadalom ellenséges reakcióival szemben. A német-osztrák koprodukcióban készült film rendezője, Stefan Ludwig ritkán látható közelségbe kerül filmje szereplőivel és azok mindennapjaival anélkül, hogy elveszítené a szociális viszonyok objektív szemléletét.

Műfaj: német-osztrák dokumentum film, magyar és angol nyelven. (Az angol részeket magyar felirattal vetítjük)
Játékidő: 1 óra 38 perc
Jegyár: 300Ft

Helyszín: Art+Cinema

Előadók:
Szakadát Sára
A Semmelweis Egyetem doktori hallgatója és a BAGázs Közhasznú Egyesület MESEcsoport – Érzelmi fejlesztés programjának vezetője. A csoportban a bagi cigánytelepen élő óvodások mentalizációs fejlesztésén dolgozik pszichológus önkéntesekkel. Érdekli hátrányos helyzet pszichológiája, különös tekintettel a kötődésre, az érzelmi működésre és a fejlődési aspektusokra.

A többiekről később! 🙂

Minden jót kíván!
A Cortex csapata

Programfigyelő - november 28. - december 4.

Forrás: studiokszinhaz.hu

Izraeli Filmhét: Budapest, december 1-7.

Az Izraeli Filmhét megrendezése az évek során hagyománnyá vált. 1996-ban, nem sokkal a két ország diplomáciai kapcsolatainak helyreállítása után született meg ez az izraeli életet, kultúrát és társadalmat bemutató sorozat, amely az eltelt húsz év alatt büszkeségünkké, önálló eseménnyé nőtte ki magát.
A filmművészet eszközével igyekszünk közelebb hozni Izraelt a magyar társadalomhoz és a magyar emberekhez. Bízunk abban, hogy a hamarosan bemutatásra kerülő filmek ablakot nyitnak az izraeli életre, valamint azokra az általános érvényű és egyedi kihívásokra, amelyekkel fiatal nemzetünknek szembe kell néznie a jövő építése közben.

Az idei programot az Izraeli Filmhét sokéves múltra visszatekintő hagyományának tiszteletére állítottuk össze. A filmhét 1996-os születése óta eltelt évek filmfelhozatalából reprezentál alkotásokat, a 2016-os évet pedig új bemutatók képviselik.

Az idén programra tűzött művek között külön örömmel mutatjuk be Meni Yaish “Apánk” (Our Father), valamint Asaph Polonsky “Egy hét és egy nap” (One Week and a Day) című filmjeit. Mindkét alkotó a Nouveau Israeli Cinema tagja. Ez a merész izraeli új hullám gyakran boncolgat kényelmetlen igazságokat, a következményeket pedig kendőzetlen stílusban tárja elénk. Az érett korba lépett izraeli filmipar ezen ifjú örököseire sokszínű nézőközönség kíváncsi a világ minden táján. Ezt gyakran annak köszönhetik, hogy az életet a maga összetettségében ábrázolják, színpompás és változatos, kihívásokkal és optimizmussal teli nézőpontból, miközben átadják az élet- és csodás tájaink iránt érzett szenvedélyüket.

Az idei év válogatásának célja, hogy tisztelegjen az izraeli modern filmművészet két nagyasszonya, a nemrég elhunyt rendező és színésznő, Ronit Elkabetz, valamint díszvendégünk, Evgenia Dodina előtt.

Ez a különleges filmhét szeretetteli ajándékként készült. E rendezvény nem jöhetett volna létre az Izraeli Nagykövetség munkatársai, Ohad N. Kaynar misszióvezető-helyettes, valamint az izraeli művészet és kultúra, valamint az országaink közötti barátság jegyében csatlakozó barátaink és partnereink támogatása nélkül. Örömmel üdvözölhetem partnereink soraiban az Izraeli Kulturális Intézetet és a Puskin Mozit, valamint új együttműködő partnereink között külön köszöntöm a Francia Intézetet, a Mazel Tov éttermet, a Masa-t és az EL-AL, UP-ot.

Végül, de nem utolsósorban, szeretném felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy az idei filmhét a Mazel Tov és a Francia Intézet révén két új helyszínnel, valamint néhány ingyenes, nyílt vetítéssel is várja a látogatókat.

(Yossi Amrani – nagykövet)

israelinbudapest.wixsite.com/filmweek2016

Adventi Mesehotel: Budapest, december 3-4.

Az ország legnagyobb gyerekszobája a Gellértben

Adventi Mesehotellé változik Budapest egyik legszebb szállodaépülete, ahol az ország legnagyobb gyerekszobáját rendezik be, s töltik meg változatos programokkal az apróságok és szüleik örömére. A Gellért immár hagyományos, ám idén megújult adventi rendezvénye december 3-4-én várja a nagyérdeműt.

Öröm-bödön, Kobold-kidobó, Méregzsák és megannyi izgalmas élmény fogadja ebben az évben a Danubius Hotel Gellértben a kisebb-nagyobb vendégeket adventi programkavalkádra. Az idei alkalommal Mesehotellé alakul a patinás épület, melyben a Varázslatos Rejtekfölde, a meseerdő várja a gyermekvendégeket. Bemutatják – egyebek mellett – Felhőhegyi Balázs Sárkánykalandok című, kisiskolások számára íródott könyveit, amelyek a Danubius Hotels gondozásában láttak napvilágot, és a mesevilágot megidéző díszletek között életre keltik a mesekönyvek szereplőinek mindennapjait. A meseerdőben láthatjuk majd a Szamárfül társulat interaktív meseelőadását, a Holdfény alatt táncoló menyéteket is, és a meseerdőt játékokkal tölti meg a JátékNet.

Mikulásváró gyermek standup és meserevü is “terítékre kerül”, amikor is Dombi Maci, azaz Dombóvári István, az ismert humorista bújik a TV Maci szerepébe. A történet szerint a TV Maci nem hajlandó elfogadni az új meséket, ragaszkodik a régi mesékhez, csak azokat szereti. Így aztán a Tündérnek nemcsak az a dolga, hogy életet leheljen a maci nem működő tévéjébe, hanem az is, hogy manói segítségével megszerettesse Dombi Macival a mai meséket.

Ismét itt lesz mindenki kedvence, a vasútmodell kiállítás, hiszen ki ne szeretne képzeletben beszállni egy kis vonatba és végigutazni a majd’ 100 méter hosszú modul terepasztal mesés tájain? A 424 Vasútmodellező Klub kiállításán láthatunk több mint 1000 suhanó vasútmodellt az egyéni terepasztalokon, különböző méretarányokban.

Vasárnap pedig az Adventi Sunday Brunch csalogatja a gasztrokalandorokat a Gellért Sörözőbe.

A nagy érdeklődésre való tekintettel és vendégek érdekében, ebben az évben limitált számban, délelőtti és délutáni időszakban várják a látogatókat délelőtt 10:00 – 13:00, délután 14:00 – 17:00 óra között.

Az Adventi Mesehotelbe a belépő már 1.200 Ft-tól kapható, és vásárolhatunk kedvezményes családi jegyet is, csak siessünk, nehogy lemaradjunk a Gellért Hotel legújabb szenzációs programsorozatáról.

Mesehotel belépő
Gyerek: 1.200 Ft (3-16 éves korig)
Felnőtt: 1.500 Ft
Családi: 4.500 Ft (2 felnőtt – 2 gyerek)

Meseshow belépő
Gyerek: 800 Ft
Felnőtt: 1.000 Ft
3 év alatti gyerekeknek a belépés ingyenes

A Gobelin Terem befogadóképessége miatt a jegyek korlátozott számban kaphatók!
Kizárólag Mesehotel belépőjeggyel együtt érvényes!

További részletek és jegyek elővételben itt:
www.gellertfesztival.com/esemeny/adventi-mesehotel/

 

Monarchia Keringő – Bécsi Spanyol Lovasiskola: Budapest, december 3-4.

New York, Párizs és Torontó után Magyarországon is látható a Bécsi Spanyol Lovasiskola, a hazai közönség most élőben csodálhatja meg a neves bécsi lipicai lovakat.

A Bécsi Spanyol Lovasiskola egyedülálló a világon abban, ahogy megőrizték és továbbra is ápolják a reneszánsztól napjainkig a lovaglás magasiskolájának művészetét.

Felejthetetlen élményt jelent a zenével összhangban mozgó lipicai lovak látványa. A lipicai lovak belovaglói éveken át tartó munkájának köszönhető az a szemkápráztató előadás, amelyben a ló és lovas közös munkájából megszületnek a magasiskola tökéletes figurái.

A Bécsi Spanyol Lovasiskola eredetileg az osztrák királyi család lovas-képzéséért volt felelős. Fontos szerepe volt és van napjainkban is a klasszikus lovaglás megőrzésében. A történelmi egyenruhák, a ló és lovasa közti tökéletes harmónia a ma is kézzel fogható múltba repít vissza, élő műalkotásként ragadva magával.

Korábban ezek a parádékra, lovastornákra és bemutatókra szánt nemes állatok minden uralkodóház udvaránál megtalálhatóak voltak, mostanra azonban csak Bécsben őrizték meg a lipicai lovasművészet oktatását.

A lipicai Európa legrégebbi kultúrló fajtája. A bemutatón szereplő lovak Stájerországból, a piberi Állami Méntelepről származnak, ott választják ki a különösen nagy ugróerővel és állóképességgel rendelkező csődöröket. 4 éves koruk után kezdődik a lovak iskolázása és kiképzése – immár Bécsben. A trenírozás legfontosabb alapelve a lovak karakterének és tehetségének tiszteletben tartása, jólétük maximális garantálása.

Hat év kitartó edzésmunkájával érik el, hogy a lipiciai lovak természetes mozgásfolyamatai az iskolázás precízen végrehajtott figuráivá alakulnak át. A kapriolék, courbettek és levade-ok, és a különböző ugrásfajták kizárólag a Bécsi Spanyol Lovasiskolában előadásában csodálhatók meg. A klasszikus lovaglás magasiskolájának csínját-bínját 400 éve adják át egymásnak a lovarda szakemberei, most pedig a Papp László Budapest Sportaréna közönsége is testközelből láthatja, milyen tökéletes munkát végeztek a szakemberek.

A jegyár tartalmazza, a Fogathajtó Világkupára való belépést is. A FEI Fogathajtó Világkupa a Nemzetközi Lovas Szövetség által kiírt téli fedettpályás versenysorozat, amelyet 2001 óta rendeznek meg. A versenysorozatra a világ 10 legjobb hajtója kvalifikálódik a nyári versenyek során pontrendszer szerint. A 2016/17-es szezonban a világ 9 legnagyobb lovas versenyén kerül megrendezésre, köztük Budapesten. A világ tíz legjobb hajtója közé két magyar versenyző is bejutott: Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József.

A fedettpályás versenyt a nyári versenyek leglátványosabb kombinációjából állították össze, a hajtók egy pályán a maratonhajtás és az akadályhajtás mobil akadályai között hajtanak. A győztes az a hajtó, aki a pályán a leggyorsabban tud hajtani az elmozdítható elemek leverése nélkül. A verseny két versenyszámból áll, a bemelegítő verseny, amely a következő napi Világkupa forduló start sorrendjét határozza meg. A 2016/17. évi Világkupa sorozat fordulóin, köztük a budapesti versenyen legtöbb pontot szerzett hat hajtó a Göteborgban megrendezésre kerülő döntőn mérkőzhet meg a Világkupa győztes címért.

Helyszín: Papp László Sportaréna, Budapest

Jegyárak / Szektorárak:
5 100 Ft; 7 800 Ft; 13 800 Ft; 16 800 Ft; VIP – 50 000 Ft

Programfigyelő - november 28. - december 4.

Forrás: kulturaonline.hu

 

Tetoválók Éjszakája: Budapest, december 3.

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a Tetoválók Éjszakáját! A tetoválást kedvelő közönséget ismét a Dürlin/Dürer kert helyszínekre várják, ahol már több mint 100 tetováló próbál meg ajándékmintáival örömet szerezni a kilátogató vendégeknek. Hogy ez pontosan miből is áll? A szervezők által ingyenes tetoválásokat sorsolnak ki, így bárki, aki érvényes jegy birtokában látogat el a rendezvényünkre, automatikusan esélyessé válik, hogy a tetoválók által hozott minták egyikét a testén láthassa viszont.

A rendezvény hitelességét a Tetoválók Szakmai és Érdekvédelmi Egyesülete szavatolja. Az esemény presztízse a nemzetközi szinten elismert művészek közreműködése által kiemelkedően magas. Természetesen idén is lesznek koncertek. Idén egy világhírű tetovált modell is ellátogat a Tetoválók Éjszakája / Budapest Tattoo Nightra, az orosz szépséggel, Teya Salattal fotózkodhatnak is a jegytulajdonosok.

www.facebook.com/bptattoonight

 

Ezoterikus Karácsonyi Fesztivál: Budapest 4.

A Természetgyógyász Magazin idén 20. alkalommal rendezi meg nagyszabású ezoterikus karácsonyi fesztiválját december 4-én, (9.00-től 19.00 óráig) vasárnap a Villányi úti Konferencia Központban (Budapest XI., Villányi út 11-13.).
Természetgyógyászati és ezoterikus témakörben ez a legnagyobb és legrangosabb esemény Magyarországon. A szakma legjobb neveit felsorakoztató előadók mellett ismert hazai művészek (aulaprogram), széles körű ingyenes állapotfelmérés és tanácsadás, biobüfé teszik vonzóvá rendezvényünket több ezer látogató számára.

tgy-magazin.hu/fesztival/xx-ezoterikus-karacsonyi-fesztival

 

Forrás: port.hu

 

Ez is tetszeni fog...