Programfigyelő - november 7 - 13. - Corn&Soda

Programfigyelő – november 7-13.

Eheti Programfigyelő: Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál/Vírus Pszicho Est: Régi Én vs. Új Én/Orchidea-és Bromélia Kiállítás és Vásár/Reel Rock/Marie Claire Fashion Days 2016/Noise Anatomy Festival/Bónusz Electronic Music Festival/Asia GasztroFesztivál/Budapest Big Band Találkozó és Fesztivál/Mitiszol? Természetes Italok Fesztiválja/Sütemény- és Tortafesztivál/Nemzetközi Rovarbörze

Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál: Budapest, november 8-13.

A Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál 2004 óta Magyarországon egyedüliként képviseli az emberi méltóságot és közös társadalmi ügyeinket nemzetközi dokumentumfilmeken keresztül.

Az elmúlt 12 évben a Verzió több mint 70,000 látogatót vonzott és több mint 600 dokumentumfilmet mutatott be. A műsorprogram kreatív, kiváló dokumentumfilmekből áll, melyek napjaink legsürgetőbb ügyeivel vetnek számot: szegénység, polgárháború, háborús bűnök, terrorizmus, válságzónák, politikai elnyomás, sajtószabadság, kisebbségek, nacionalizmus, idegengyűlölet, rasszizmus, kirekesztés, migráció, esélyegyenlőség, a nők jogai, a gyermekek és fiatalkorúak szocializációja, drog, korrupció, családon belüli erőszak, a társadalom margóján élők, kirekesztettek, betegséggel és fogyatékkal élők, a feminizmus kérdései, nemi szerepek, sztereotípiák, szexuális másság. Olyan különleges műveket mutatnak be a hazai közönségnek, amelyek tanúságot tesznek a jelenről, reflektálnak a múltra, együttérzést keltenek, eredeti és kreatív módon közelítenek alanyaikhoz.

A vetítések mellett a programban szereplő filmek alkotóival és az emberi jogi ügyek mellett elkötelezett civil szervezetek közreműködésével rendszeresen szerveznek kerekasztal beszélgetéseket, közönségtalálkozókat és nyílt vitafórumokat. E találkozók alkalmával lehetőség nyílik a közönség és a szakma párbeszédére, a filmes eszközök lehetőségeinek megvitatására, elgondolkodhatunk a dokumentumfilmek közvéleményre történő hatásáról, a filmszakma társadalmi szerepvállalásáról. A programok legfőbb célja bevonni a nagyközönséget az emberi jogi ügyekről történő diskurzusba, valamint hozzájárulni a médiaismeretek és kritikai gondolkodás fejlődéséhez.

Workshopok és nemzetközileg elismert szakemberek által vezetett mesterkurzusok segítségével igyekeznek hozzájárulni emberi jogi ügyeink és a filmszakma közös, nemzetközi fórumának kialakításához, mellyel a hazai dokumentumfilmesek egyedülálló lehetőséget kapnak a nemzetközi vérkeringésbe történő bejutásra. Szintén ehhez a folyamathoz járul hozzá a Festival Crossroads program megrendezése, mely mindig egy neves külföldi emberi jogi filmfesztivált és annak best of programját látja vendégül a Verzió keretein belül.

www.verzio.org

Programfigyelő - november 7-13.

Forrás: filmtekercs.hu

Vírus Pszicho Est: Régi Én vs. Új Én: Budapest, november 9.

Hogyan élik meg a fogvatartottak a személyiségükben végbemenő változásokat? Hogyan lehet megküzdeni az élménnyel, hogy a bűncselekményt még – saját szavaikkal élve – a ‘régi énjük’ követte el, míg a büntetéssel már ‘új énjüknek’ kell szembenéznie, utóbbinak kell bűnhődnie?

Fiáth Titanilla börtönpszichológus a drogprevenciós részlegen elhelyezett volt kábítószer-fogyasztók, szexuális bűncselekményért elítéltek, valamint életfogytiglani szabadságvesztést töltők körében vizsgálta a problémát, Vírus előadásában tapasztalatait osztja meg velünk.

Belépő elővételben kapható a https://tixa.hu-n/ 500 forintért, a helyszínen 800 forint, aminek megvásárlásával támogatod a Vírus Estek szervezését.

Helyszín: Tütü Budapest, 1051 Budapest, Hercegprímás utca 18.

Orchidea-és Bromélia Kiállítás és Vásár: Budapest, november 10-13.

Különleges kiállítás az ez évi, hiszen idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Magyar Orchidea Társaság, a közösség, amely hazánkban terjeszti az orchideák termesztésének kultúráját és megannyi varázslatos kiállítás keretében mutatta be ezeket a lenyűgöző növényeket a magyar közönség számára.

A társaság 1979-ben alakult, ugyanebben az évben meg is nyílt az első orchidea kiállítás, amely először tárta az érdeklődők szeme elé a hazai orchidea-gyűjtők büszkeségeit.

A magyar közönség pedig készen állt a varázslatos növénycsoport fogadására. A második kiállításra már az Állatkert Pálmaházában került sor, 1980-ban. Ezt több mint húszezer látogató tekintette meg – és ezzel el is indult a magyarországi “orchidea forradalom”.

Elkezdődött a tudományos kutatás, a hazai orchideafajok élőhelyeinek feltérképezése, és az ELTE Füvészkertben megkezdődött az orchidea magok steril csíráztatása laboratóriumi körülmények között.

Az éves kiállítások pedig – az egyre több hobbigyűjtő és a színes hazai orchidea-színtérnek köszönhetően – egyre gazdagabb növényanyagot mutattak be, 2000-től kezdődően már a Vajdahunyadvárban, évente kétszer.

A Magyar Orchidea Társaság idén ősszel ismét a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár gyönyörű épületegyüttesében, a városligeti Vajdahunyadvárban rendezi meg színpompás orchidea- és bromélia kiállítását, amelyen idén is büszkén mutatja be a Phalaenopsisok, Cymbidiumok, Oncidiumok, Dendrobiumok és számos más orchideanemzetség színes kavalkádját.

A kiállítás nemzetközi vendégei a Német- és a Lengyel Orchidea Társaság tagjai lesznek – akik gyűjteményeik büszkeségeivel érkeznek a városligeti seregszemlére.

Ez alkalommal a kiállítás időtartama is egy nappal hosszabb lesz, november 10-től 13-ig (csütörtöktől vasárnap estig) várja az érdeklődőket az Orchidea- és Bromélia Kiállítás a Vajdahunyadvárban.

A kiállítás mellett természetesen ezúttal is lesz vásár. A Múzeum földszintjén sok hazai és külföldi orchidea- és szobanövény kertészet várja azokat, akik becsempésznének otthonukba egy cserépnyi Tajvant, Hollandiát vagy Olaszországot – egy tő orchidea formájában.

A kiállítás időpontja: 2016. november 10-13.
Nyitva tartás: minden nap 10-től 18 óráig
Jegyek elővételben is kaphatók a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár pénztáránál.

Reel Rock: Budapest, november 10-11.

A mászófilmek kulcsa az, hogy egyszerre szóljanak a kisbuszban élő, dirtbag mászókhoz és a karosszék-alpinistákhoz. Ehhez a kombóhoz senki nem ért jobban, mint a Reel Rock Film Turné mögött álló Pete Mortimer és Josh Lowell. A két filmes 2006-ban indította el a sorozatot, ami olyan sportolókat repített a nemzetközi ismertségbe, mint Alex Honnold, Ueli Steck vagy Dean Potter.
Mortimer és Lowell egykor sokat mászott együtt. Mindketten filmstúdiót alapítottak, az egyik a Sender Film-et, a másik a Big UP Production-t. A Reel Rock eredetileg azért született, hogy a nagyközönségnek is bemutassák a munkájukat, de a vetítések villámgyorsan kulturális eseménnyé, a mászóvilág piros betűs ünnepévé váltak. A világkörüli filmturné az idén már hét kontinensen, több mint 500 helyszínen várja a hegyek és hegyisportok szerelmeseit.
A 11. Reel Rock Tour ismét elhozza nekünk a sportág legnagyobbjait és persze az év legjobb mászó történeteit. Hogy mit ígér az öt új film? Székbe szögező izgalmat, kalandot, felfedezést, nevetést és persze igazi inspirációt.

reelrocktour.hu/reel-rock-11-budapest-corvin-mozi

Marie Claire Fashion Days 2016: Budapest, november 11-13.

Magyar tervezők divatbemutatói
NUDE BY NUBU, ELYSIAN, SANDOR LAKATOS MENSWEAR, NORA SARMAN, KATA SZEGEDI, THE FOUR, TOMCSANYI, ZIGI
Celeni, Kerényi Virág, LBL, Tamara Toth, Zsigmond Dora menswear, Cukovy, Anna Daubner, Daige, Prieston, MEI KAWA, DoraHegedus, Fibula, NON+, INQ Concept, MERO, CAKÓ, ANNAEVA, 1975 fashion, GALLA, Artep, ÉMÉ, Richard Alexander, ENIHORN
Francia divatiskolák végzős hallgatóinak bemutatója
École nationale supérieure des Arts Décoratifs, École Duperré, ESMOD France
Romani Design
Maison Marquise by Tóth Bori
A KREA Kortárs Művészeti Iskola bemutatója
A Budapesti Metropolitan Egyetem bemutatója
A Perwoll bemutatja: Az év fiatal divattervezője pályázat
A Hungaria pezsgő bemutatja: Az év street style szettje pályázat
Belépőjegyek november 11-re korlátozott számban, kizárólag elővételben kaphatók. Belépőjegyek november 12-re és 13-ra elővételben korlátozott számban és a helyszínen is megvásárolhatók.

marieclaire.hu/Fashion-Days-2016

Forrás: Marieclaire.hu

Forrás: Marieclaire.hu

Noise Anatomy Festival: Budapest, november 11.

A Vocalz And Chordz Productions & a Technologie und das Unheimliche bemutatja:
költészet+zaj+hús+vizuál+techno+industrial+dekonstrukció+rekonstrukció=noise anatomy

Az irodalom, a techno/indusztriális zene, a képzőművészet és az előadóművészet kölcsönhatása a Noise Anatomy. A kortárs irodalom meghatározó fiatal költője, Nemes Z Márió verses vízióit “dolgozzák fel” élőben a fellépők – a szervezők kérése az volt, hogy az előadók valamilyen módon komponálják bele műsorukba NZM verseit, vagy azok részleteit – így mindenki teljesen egyedi, csak ezen az estén hallható műsorral készül. Ez alól a fesztivál fő fellépője, a legendás norvég metál zenekar, a Mayhem énekese, Void Ov Voices (Csihar Attila) sem kivétel. Mi több, a Taxiderima című film látványtervezője, Szöllősi Géza, és a neves képzőművész Bánki Ákos készít egyéni hús-installációs “trónt” és háttérvetítést a koncertekhez.

Helyszín: Dürer Kert

Résztvevők:

Void Ov Voices (Attila Csihar)
Modeo
FOR.
Entrópia Architektúra
Graphplan
Noizac – Ser
Nullius In Verba
Rosinflux
Tóth Kinga
Szöllősi Géza
Bánki Ákos
Nemes Z Márió

www.facebook.com/events/1575578412743193/

Bónusz Electronic Music Festival: Budapest, november 11.

2016. november 11-én kerül megrendezésre Közép-Európa legnagyobb egynapos indoor fesztiválja, a BÓNUSZ Electronic Music Festival, amely a budapesti Hungexpo-n négy helyszínen, közel 40 DJ-t és producert fog felvonultatni a nemzetközi és hazai szcéna legjavából. Az évről-évre Magyarország leglátványosabb eseményeként emlegetett BÓNUSZ idén sem fog engedni a megszokott igényekből, hiszen a legnagyobb előadók mellett elképesztő vizuális- és lézer show fog társulni az estéhez. Találkozzunk november 11-én Közép-Európa legnagyobb egynapos indoor elektronikus zenei fesztiválján!

www.facebook.com/events/1583205425304712

Asia GasztroFesztivál: Budapest, november 12.

2016. november 12-én az AsiaCenter meghívja a nagyközönséget egy jó kínaira! A bevásárlóközpont ezúttal azt sütötte ki, hogy hagyományteremtő jelleggel megrendezi az ázsiai konyhaművészet fesztiválját, ahol ázsiai vendégéttermek ínycsiklandó kóstolókkal kedveskednek a látogatóknak, miközben izgalmas konyhai és zenei programok fűszerezik meg a napot.

És hogy mik lesznek a főbb hozzávalók?
A kulináris utazást Rákóczi Feri vezeti, igazi ínyencek kedvéért Fördős Zé is megmutatja, ki a főnök a konyhában, a gyerekek vitamin adagjáról az Alma Együttes gondoskodik. Bede Róbert, a TV Paprika szakácsa Szőke Andrással szűri össze a levest, majd Kasza Tibi, Benji és Dér Heni koncertje követi egymást az étlapon. Nagy fogások várhatók a nyereményjátékon is, a 20 órakor kezdődő tűzijáték pedig már csak hab a tortán.

A lakoma ingyenes.

Specialitások:

Konyhai programok, főző bemutatók a színpadon
Pálcikával evő verseny gyerekeknek
Panda készítés rizsből gyerekeknek
Fotózkodás: Kerülj fel az Asia GasztroFesztivál plakátjára!
Teaház
Gyümölcs- és zöldségfaragás
Ázsiai fűszersarok
Kanga Alapítvány kisállat simogatóval várja a kicsiket

Budapesti Big Band Találkozó és Fesztivál: Budapest, november 12-13.

A első fesztivál 2001 őszén került megrendezésre, azóta hagyománnyá vált. Minden évben az egyik legfontosabb dátum a magyar big bandek életében.
A találkozó célja, hogy népszerűsítse a nagyzenekari jazzt, lehetőséget adjon az ezzel a műfajjal foglalkozó amatőr és profi muzsikusok számára az eszmecserére, elősegítse az együttesek közötti kapcsolattartást, szakmai hátteret biztosítson az amatőrök számára az előrelépéshez.

A munkának köszönhetően az elmúlt évtizedben megháromszorozódott a big bandek száma az országban, valamint szakmai színvonaluk is, mondhatni össze sem hasonlítható a tíz évvel ezelőttivel.

Az idei évtől az EACEA támogatásának köszönhetően lehetőség nyílik, és ez a lehetőség a következő évekre is adott, a rendezvényt sokkal inkább nemzetközivé tenni, bár már az elmúlt években is számos külföldi résztvevő volt Hollandiából, Németországból, Ausztriából, Finnországból, Szlovéniából, Olaszországból, stb.. A támogatásnak köszönhetően ezek a kapcsolatok tovább építhetővé válnak, valamint a következő évek fesztiváljai előre tervezhetővé, és így nagyobb eséllyel tudunk további forrásokat, szponzorokat bevonni.

A rendezvénynek szakmaisága mellett mindig is fő célkitűzése volt a nagyzenekari jazz az ezt a műfajt nem ismerő közönség számára való megismertetése, megszerettetése. Ezt a célt elértnek tekinthetjük, a találkozón minden évben kb 500 fő résztvevő, valamint 5000 fő közönség vesz részt.
A találkozó kísérő rendezvényei szakmai kurzusok, valamint hangszerkiállítás.

www.bigbandfest.eu

Mitiszol? Természetes Italok Fesztiválja: Budapest, november 12.

Autentikus borok, élő sörök, kristálytiszta pálinkák – egyebek mellett ezeket kínálja a Mitiszol? Fesztivál november 12-én. A természetes italok fesztiválja “igazi ennivalókkal” is készül, s várja látogatóit a Millenárison.

Az vagy, amit megiszol – továbbra is ezt hirdeti az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Mitiszol? Fesztivál. Az esemény szervezője, a természethű borokat népszerűsítő Terra Hungarica korábbi rendezvényét, a Borszalont cserélte a Mitiszolra elsősorban azért, hogy a borfanatikusokon túl egy szélesebb közönséggel is megismertesse az évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvendő borkategóriát.
Nemcsak a közönség, de a kínálat is jelentősen bővült, hiszen az óriási borválasztékon túl (30 kárpát- medencei és 10 külföldi pincészet több mint 120 bora) a résztvevők söröket, pálinkákat, gyümölcsleveleket, szörpöket, gyógyteákat és kávét is kóstolhatnak.
A közös nevező a tiszta forrásból, vegyszermentes gazdálkodásból származó alapanyag, valamint a szintetikus adalékok nélkül, minimális beavatkozással készült termékek.
Az italok mellett igazi ennivalók is lesznek, idén is közös tapas tálakat kínál a Pipacs Biopékség, az Élő Bolygó Farm és a Zsámboki Biokert, a meleg ételekről pedig ezúttal a zöld ebédjéről és cateringjéről ismert Házikó, valamint a zebegényi Natura Hill ökohotel és étterem gondoskodik majd.

A fesztiválon érdemes külön figyelmet szentelni az idén 10. születésnapját ünneplő, természethű borokra fókuszáló borkereskedésre, a Terroir Clubra, amely azon túl, hogy számos külföldi kiállítót hívott a rendezvényre, egy különleges prémium kóstolót is tart majd, amelyen az elmúlt évtized legemlékezetesebb borait kóstolhatja a közönség Champagne-tól Burgundián át Tokajig.
A nagyszabású, de emberi léptékű sétáló kóstolón túl, mindenki számára nyitott előadásokat tartanak többek között a kenyérsütésről, a kávékészítésről és a sörfőzésről is.

Jegyárak: november 10-ig 8.900 Ft, a helyszínen 9.900 Ft – amely tartalmazza az összes bor és egyéb italok kóstolását, fogyasztását.

mitiszol.hu/mitiszol-fesztival-2016/

Sütemény- és Tortafesztivál: Budapest, november 12-13.

November 12-13-án kerül sor a harmadik Sütemény- és Tortafesztiválra, a Millenáris Központ D épületében. A fesztivál idei témája Walt Disney mesevilága. Ehhez a témához kapcsolódik a torta design verseny is, amelynek legszebb alkotásait a közönség is megtekintheti a kiállítás alatt. Hazánk legjobb cukrászdái, torta és sütemény készítői várják a látogatókat a rendezvény két napja alatt.

Helyszín: Millenáris Központ D épület

www.sutnicake.hu

Forrás: Budapest- varosom.hu

Forrás: Budapest- varosom.hu

Nemzetközi Rovarbörze: Budapest, november 13.

A nemzetközi rovarbörzén csodálatos színben pompázó lepkéket, rovarokat láthatnak a vendégek, és betekintést nyerhetnek a kisállatok, csigák, és hüllők világába is. A kultúrkamra teremben pedig szakmai előadásokat hallgathatnak az érdeklődők.

Belépődíj: 500,- Ft (felnőtt), 300,- Ft (gyerek, nyugdíjas, diák)

www.facebook.com/events/1836811413215524

Forrás: port.hu, facebook.com

Ez is tetszeni fog...