Programfigyelő - október 12 - 18. - Corn&Soda

Programfigyelő – október 12 – 18.

Eheti Programfigyelő: Román Filmhét/Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál/Electronic Beats/Tweed Zakós Múltidézős Kerekezés/Képregényfesztivál/Szabadulószobák Éjszakája

Román Filmhét: Budapest, október 13-17

A Budapesti Román Kulturális Intézet és az Uránia Nemzeti Filmszínház jóvoltából az idén már tizedik alkalommal kerül megrendezésre hazánk legjelentősebb román filmes eseménye.

A gálaest október 13-án, kedden veszi kezdetét az Uránia Nemzeti Filmszínházban egy sajtótájékoztatóval 17:30-kor, amelyet az Amerika, itt vagyunk című játékfilm vetítése követ 18:30-kor. A sajtótájékoztatón a bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház színésznője, Tania Popa válaszol az újságírók kérdéseire.

A Budapesti Román Filmhéten a több izgalmas román filmpremiert láthat a magyarországi közönség: Amerika, itt vagyunk! (r. Răzvan Săvescu), Q. E. D. (r. Andrei Gruzsniczki), A kiválasztott (r. Cristian Comeagă) és Love Building 2. (r. Iulia Rugină).

A fenti filmeket díjnyertes művészfilmek egészítik ki: Aferim! (r. Radu Jude) – Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, legjobb rendező Ezüst Medve-díj, 2015; Miért én? (r. Tudor Giurgiu), ? Szófiai Nemzetközi Filmfesztivál FIPRESCI-díj, 2015; Amikor Bukarestre száll az éj, avagy Metabolizmus, amelyet a 2014-es Rigai Nemzetközi Filmfesztiválon a tavalyi év legjobb 50 európai filmje egyikének választották.

Programfigyelő - október 12-18.

Forrás: film.elte.hu

Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál: Budapest, október 15-18.

Az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál témája ezúttal a gasztronómia. A Budapest Transzfer meghívottjai így most olyan szerzők lesznek, akik szenvedélyesen érdeklődnek a gasztronómia iránt és beépítik azt az írásaikba, vagy profiként foglalkoznak a témával.

Miközben vendégeink a gasztroirodalomról és irodalmi szakácskönyvekről folytatnak eszmecserét, bevonják a tudományt, a nyelvészetet és a pszichológiát. Emellett egy kocsmatúra keretén belül lehetőség nyílik ellátogatni a kedvenc szerzőitek törzshelyeire, vagy az egyéb színes programok valamelyikére. A közönséget többek között gyermekeknek rendezett verskoncert, brunch főző és író-olvasó találkozó, valamint városi kincskeresőjáték várja.

 JEGYINFORMÁCIÓ:
A programok többsége ingyenes, a felsorolásnál külön jelöljük majd, mely programoknál kell belépőt fizetni (pl. városi séták, mozi).

www.facebook.com/events/1687661721445216/

Electronic Beats: Budapest, október 16-17.

A Telekom szokásos nemzetközi zenei programja idén ősszel sem maradhat el. Az Electronic Beats idén tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre, hogy vibráló programjaival felrázza az állomások különleges helyszínein összegyűlő közönséget. A kortárs elektronikus zene rajongói két napon keresztül pöröghetnek az egyedülálló vizuális és akusztikus élmények bűvöletében.

A fő helyszínek az Akvárium, az A38 és az Anker’t lesznek, de a programban a helyi közösséget képviselő partnerek is részt vesznek izgalmas programjaikkal.

Az A38 színpadát elfoglaló művészek az ezerarcú popzene legkülönbözőbb formáit mutatják be. Fellép a fékevesztett koncertjeiről híres Hercules & Love Affair , az esküvői zenészből az arab világ első számú kortárs zenei exportcikkévé váló Omar Souleyman, illetve az ausztrál folkénekes és a német technoproducer duója, a Howling. Érkezik a Floating Points kiadójánál páratlan modern soulprodukcióvá érő Fatima & The Eglo Live Band, a dél-afrikai népzenét egészen a Warp Records jövőzenéjéig korszerűsítő, táncosokkal turnézó Nozinja, valamint az epikus indie dance-t játszó Ten Fé. A line-upot hazai részről a dark wave-et shoegaze hatásokkal vegyítő Volkova Sisters koncertje, valamint Bergi és Seres dj szettje egészíti ki.

Az A38 esti programjának lendületét megőrizve a fesztivál az Akváriumban klubfellépésekkel folytatódik, ahol Nina Kraviz, a Szibériából a legnagyobb technokiadókig jutó producer és dj, a Kiasmos, Ólafur Arnalds és Janus Rasmussen minimál techno kettőse, valamint a dallamközpontú német elektronikus zene bástyája, az Âme játszik. Ezen kívül az Akvárium színpadán bepillanthatunk a kísérletező technoproducer , S. Olbricht világába, teljes valójukban, zenekari felállásban hallhatjuk Iamyank számait, illetve Crimson és Subotage is zenéket válogat.

A Telekom Electronic Beats Festival harmadik kiemelt helyszíne, az Anker’t ad otthont a zenét, a képzőművészetet és a techújításokat egybefogó Telekom Electronic Beats Exhibition -nek. Az érdeklődők kipróbálhatják a berlini flora&faunavisions Floating Sound című interaktív installációját, vagy lelassulhatnak az ott kialakított dedikált lounge térben.

A helyi közösségeket erősítő művészek és a nemzetközi zenészek találkozásából kétségkívül olyan esemény születik, amely kicsit összébb hozza a várost, és garantálja, hogy a 2015-ös, rendhagyó Telekom Electronic Beats Festival is olyan élmény legyen, amire érdemes lesz visszaemlékezni.

Jegyvásárlás:

Normál bérlet: 10.000 HUF / 32euro
10.16., A38: 3000 HUF / 10euro
10.16., Akvárum Klub: 3500 HUF / 12euro
10.17., A38: 2500 HUF / 8euro
10.17., Akvárum Klub: 3000 HUF / 10euro

Helyszínek:

A38 hajó: Budapest, Petőfi híd budai hídfő
Akvárium Klub: Erzsébet tér, 1051 Budapest
Anker’t: Paulay Ede u. 33., 1061 Budapest

Fellépők: Âme, Bergi, Crimson, Fatima & The Eglo Live Band, Hercules & Love Affair, Howling, Iamyank, Kiasmos, Nina Kraviz, Nozinja, Omar Souleyman, S. Olbricht, Seres, Subotage, Ten Fé, Volkova Sisters

www.facebook.com/events/965118350177888/

Programfigyelő - október 12 - 18.

Forrás: party.at

Tweed Zakós Múltidézős Kerekezés: Budapest, október 17.

Ezen a héten szombaton a Tweed zakóé lesz a főszerep. A TweedRunBudapest tizenkettedik rendezvényén öltözék-és kerékpárverseny, valamint a szokásos táncos Flashmob várja közönséget. Ez utóbbit a korábbi rendezvényekről jól ismert Pepita Táncközösség segítségével lehet elsajátítani.

Várunk mindenkit október 17-én 9:30 órakor (esőnap: október 18.) a Táskarádió Eszpresszó bisztró elé, ahol megkezdődik a regisztráció és a Flash Mob próbája, majd kb. 10:30-kor konvojokban elindulunk az új útvonalunkon – múlt idéző Budapest 100 épületeit megtekintve.

A visszaérkezés után megkezdődik a zsűrizés, melyet az eredményhirdetés követ.
Hozzájárulási díj 1000 Ft.

www.facebook.com/tweedrunbudapest?_rdr=p

Képregényfesztivál: Budapest, október 18.

Vasárnap végre újra megrendezésre kerül a képregénybörze, amely tavasszal több ezer látogatóval büszkélkedhetett. Értékes képregénygyűjtemények vétele és eladása, kártyák akciófigurák, képregény kötetek garmadája vár benneteket a KMO összes termében. A hazai képregénykiadók teljes választéka képviselteti magát. Belépődíj: 400 Ft.

www.kmo.hu

Szabadulószobák éjszakája: Budapest, október 16.

Ezen a héten péntek éjszaka – idén már másodszor – a szabadulós játékoké a pálya. Meghosszabbított nyitva tartással és több mint 50% kedvezménnyel jó néhány budapesti és vidéki helyszínen várnak benneteket az agytornáztató és csapat-összekovácsoló játékok.

A rohamosan szaporodó, igazi hungarikumként emlegetett kiszabadulós játékok 2011 márciusában jelentek meg, elsőként a magyar piacon, s azóta számos külföldi országban is. Mára megközelítőleg 150 ilyen szoba működik Magyarországon, zömében Budapesten, de az utóbbi 2 évben számos vállalkozás jelent meg vidéken is – lassan 20 vidéki városban.

A Szabadulószobák éjszakája a kisiskolástól, a nagyszülőkig vár minden érdeklődőt, aki szeretne egy órára teljes mértékben kikapcsolódni, feltöltődni, és egy időre teljesen elfelejteni a hétköznapok gondját, baját! Vannak szobák, ahol már 9-10 éves kortól (természetesen kötelezően nagykorú kísérővel) várják a gyerekeket, felső korhatár pedig szinte nincs is. Aki szeret játszani, kedveli a rejtélyeket, a krimiket, és a logikai feladatokat, az élőben, barátai, vagy kollégái társaságában teheti magát próbára. A játékban nincs szükség lexikális tudásra, és másodfokú egyenleteket sem kell tudni megoldani, pusztán a józan paraszti eszünkre kell támaszkodnunk.

A kiszabadulós játékok alapkoncepciója nagyon hasonló, egy zárt ajtajú szobából/szoba rendszerből kell kiszabadulni 60 perc alatt lakatok, számzárak nyitásával és a kerettörténet rejtélyeinek megoldásával. A játékok egyediségét mindig a szoba köré felépített kerettörténet adja. Rengeteg téma közül lehet választani, bankrablás, kincskeresés, szökés a börtönből, atombomba semlegesítése, eltűnt személy megkeresése, filmforgatás, szökés a bordélyházból, és még számos téma várja a játékosokat.

Míg a Szabadulószobák első generációja kifejezetten ráfeküdtek a riogatásra, horrorra, addig napjainkban egyre inkább hódít a játékok új generációja, barátságosabb témákkal, komfortosabb szobákkal. Az utóbbi egy évben megjelentek a kombinált programajánlatok is, ahol az izgalmas játékot városnézéssel, vacsorával kötik össze az üzemeltetők, illetve külföldön elindult az első hosszú távú játék is, ami egy éven át tart, és bizonyos időnként kapnak feladatot a játékosok. Egy közös bennük, a szabadulás felé mutató út izgalmas feladatok megoldásán keresztül vezet a célba, minden helyszínen egy megoldható, és logikus feladatrendszert alkotva.

 www.szabaduloszobak.hu

Programfigyelő - október 12-18.

Forrás: bellacafe.hu

Forrás: port.hu

Ez is tetszeni fog...