Programfigyelő- október 24-30. - Corn&Soda

Programfigyelő október 24 – 30.

Eheti Programfigyelő: Budapest Töklámpás Fesztivál/Országos Rajzfilmünnep/BBU Halloween Run/Mozinet Filmnapok/Kálmán Imre Emléknapok/Skandináv Filmfesztivál/Whisky Show Budapest

Budapest Töklámpás Fesztivál: Budapest, október 29.

Tököt hozz, ne légy töketlen!

Ez nem csak egy Töklámpás fesztivál, hanem jótékonysági esemény is! A szervezők kérnek minden résztvevőt, hogy hozzon magával 1-3 konzervet vagy bármilyen tartós élelmiszert. Az összegyűlt ennivalót a Gyermekétkeztetési Alapítvány fogja eljuttatni rászoruló gyerekek részére. A fesztiválon semmit sem lehet pénzért vásárolni, semmiért nem lehet pénzt kérni! Aki árulni szeretne valamit, az ne jöjjön … de tényleg!

19:00 órakor találkozó a Hősök terén.

A résztvevők magukkal hozzák otthon faragott Halloween töklámpáikat.

21:00 órakor, mindenki fogja a lámpáját és csendben-rendben hazamegy.

www.toklampasfesztival.hu

Forrás: programturizmus.hu

Forrás: programturizmus.hu

Országos Rajzfilmünnep: országosan, október 28-29.

A KEDD, Magyarország egyik legsikeresebb animációs műhelye negyedszer rendezi meg az Országos Rajzfilmünnepet 2016. október 29-én az Animáció Világnapja alkalmából (ASIFA – International Animation Day – IAD).
A filmes programban magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén.

2011-ben a Rajzfilmünnep keretében 21 városban, 27 helyszínen voltak elérhetőek a vetítések és gyerekprogramok, 2012-ben már 29 város 60 helyszínén, 2013-ban pedig 37 városban, 65 helyszínen. A programsorozathoz az idén eddig közel 50 helyszín csatlakozott országszerte.

Sok helyszínen a zömmel ingyenes vetítések mellett most is számos program várja a látogatókat: kiállítás, rajzfilmünnepi kvízjáték értékes nyereményekkel, kézműves foglalkozás, pályázat és sok-sok más, vidám élmény!
Az országos vetítéseken az elmúlt több mint fél évszázad máig rendkívül népszerű magyar rajzfilmjeiből választhatnak az érdeklődők, mint pl. a Macskafogó, a Szaffi, a Lúdas Matyi, Vízipók-csodapók, A kockásfülű nyúl, Vuk, de találkozhatnak az előző évek Rajzfilmünnepeinek nagy sikerével, a Bogyó és Babóca mesesorozattal is. Nagy örömünkre szolgál, hogy ebben az évben a sokak által kedvelt Kecskemétfilm meséit is vetíthetjük. A helyszínek így választhatják kínálatunkból a Magyar Népmesék-et, a Mesék Mátyás királyról-t, a Cigánymesék-et vagy A Négyszögletű Kerek Erdő Meséi-t.

www.rajzfilmunnep.hu

BBU Halloween Run: Budapest, október 29.

Egyedülálló futóélmény a föld alatt!

Október 29-én, szombaton kerül megrendezésre Magyarország egyik legkülönlegesebb helyszínén, a kőbányai pincerendszerben a BBU Halloween Run elnevezésű föld alatti élményfutás és gyalogtúra.

Az ősz egyik legizgalmasabb versenye következik, amely a kőbánya alatti pincerendszerbe kalauzolja le a futókat, minden korosztálynak maradandó élményt nyújtva azzal, hogy a föld alatt tehetik próbára erejüket. Természetesen egy Halloween futás nem lehet teljes a különböző látvány- és hangulatelemek nélkül, így valóban különleges erőpróbára készülhetnek a résztvevők. A futók várakozása így találkozik a szervezők céljaival, amely extra élményekkel dúsítva kívánja bemutatni a kőbánya alatt húzódó földalatti labirintust a résztvevőknek.
A szervezők valóban mindenkire gondoltak, hiszen ovis, sulis és családi futam (700 m), 4 km-es Halloween kör, 7 és 21 km futó és váltóverseny, 21 km-es váltóverseny várja az indulókat, de vezetett túra is indul. A versenyen indulókra egyedi gyártású Halloween Run érem vár a célban!
A BBU Halloween Run versenyközpontja október 29-én 14 órától várja a versenyzőket Budapesten a X. kerület Előd u. 1. szám alatt található Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban (KÖSZI).14 és 18 óra között arcfestéssel várják a résztvevőket, míg 14:30 és 17 óra között lehetőség lesz halloween mécsestartó készítésére egy kézműves foglalkozás keretében, aki pedig egy tökkel érkezik a KÖSZI-be, kifaraghatja saját töklámpását!

A pincerendszer terhelhetősége miatt csak korlátozott számban van lehetőség az indulásra, így mindenképpen tanácsos online előnevezni, amelyre október 26-án, szerda éjfélig van lehetőség.

Nevezés: http://bbu.hu/login.php?milegyen=verseny
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/896051380524290/

www.bbu.hu

Mozinet Filmnapok: országosan, október 28-31.

A 6. Mozinet Filmnapok október 28-31-e között Cannes-ból hozza el a legfrissebb alkotásokat és a közelmúlt sikereit. A válogatásban hat film hazánkban először, további tíz pedig újra látható lesz a mozivásznakon. Mindegyik filmben közös, hogy a világ legrangosabb filmes mustráján mutatták be őket: a Filmnapok 4 napja alatt az országosan résztvevő 14 art moziban a filmbarátok a kortárs filmművészet legjavában merülhetnek el.

Az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjából négy film is érkezik. Asghar Farhadi, az Oscar-díjjal kitüntetett Nader és Simin – Egy elválás története iráni rendezőjének új filmje a legjobb forgatókönyv és a legjobb főszereplő díját is elnyerte májusban. Az ügyfél (The Salesman) a Variety kritikusa szerint hitchcocki feszültségű, a Screen pedig Michael Haneke legelismertebb munkáihoz hasonlította. A film egy házaspár kapcsolatát mutatja be, amelyet próbára tesz váratlan és szerencsétlen események láncolata.

A legismertebb dél-koreai rendező, a Bosszú-trilógia, köztük az Oldboy rendezője, Park Chan-wook legújabb filmjét, A szobalányt (The Handmaiden) is itt nézheti meg először a magyar közönség. Az Arany Pálma-díjas rendező, Bruno Dumont alkotása, A sors kegyeltjei… meg a többiek (Ma Loute) abszurd fekete vígjáték, amely olyan sztárokat vonultat fel, mint Fabrice Luchini, az Oscar-díjas Juliette Binoche és Valeria Bruni Tedeschi. Alain Guiraudie új filmje, az Állva maradni (Rester Vertical) a kritikusok véleménye szerint a cannes-i versenyprogram legkülönlegesebb alkotása volt. Végül az Un Certain Regard szekció fődíjasa, a finn Juho Kuosmanen elbűvölő humorral, emberséggel és szeretettel forgatott filmje, az Olli Mäki legboldogabb napja, és a japán Ghibli Stúdió első európai koprodukcióban készült, látványos és megható filmje, A vörös teknős is 6. Mozinet Filmnapokon debütál majd. A stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az egész estés alkotás az Oscar-díjas Michael Dudok de Wit kilenc évnyi munkájának eredménye. A filmet Bucsi Réka különleges hangulatú rövid animációjával, a LOVE-val együtt vetítik.

A premierfilmek mellett olyan korábbi sikerfilmek is újra vászonra kerülnek, mint a Mozinet első mozibemutatója, az Éjféli moziláz, a Saul fia (mindkettő 35 mm-es kópiáról), a Macbeth, az Ifjúság és A messzi dél vadjai.

Az alábbi filmeket biztosan megnézheti:

A szobalány (Agassi/The Handmaiden)

Állva maradni (Rester Vertical/Staying Vertical)

Az ügyfél (Forushand/The Salesman)

Olli Mäki legboldogabb napja (Hymyilevä mies)

A vörös teknős (La tortue rouge/The Red Turtle)

A Sors kegyeltjei… meg a többiek (Ma loute/Slack Bay)

A 6. Mozinet Filmnapok helyszínei:
Budapest – Puskin Mozi
Békéscsaba – Center
Debrecen – Apolló mozi
Eger – Kepes Intézet
Győr – Rómer Ház
Kecskemét – Otthon mozi
Miskolc – Művészetek Háza
Nyíregyháza – Krúdy mozi
Pécs – Apolló mozi
Szeged – Belvárosi mozi
Szentendre – p’Art mozi
Székesfehérvár – Barátság mozi
Szombathely – Savaria mozi
Veszprém – Városi Művelődési Ház

www.mozinet.hu

Forrás: puskinmozi.hu

Forrás: puskinmozi.hu

Kálmán Imre Emléknapok: Siófok, október 24-29.

Kálmán Imre Emléknapok Siófokon 2016-ban. Kilenc évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal vállalkozott a Kálmán Imre Kulturális Központ az esemény megrendezésére, ezzel tisztelegve Kálmán Imre örök életű művei előtt. A siófoki születésű világhírű zeneszerző innen indult el a világsiker felé, hogy a műfaj szerelmeseinek felejthetetlen perceket szerezzen gyönyörű melódiáival. Színházi- és operett előadások, mesejátékok és koncertek Kálmán Imre, a XX. századi magyar operett egyik legnagyobb csillaga emlékére, immár 9. alkalommal.

2016. október 24. hétfő 17.00

Kálmán Imre Kulturális Központ, emeleti galéria
Túl az Óperencián…
Kiállítás a Budapesti Operettszínház népszerű jelmezeiből
Megtekinthető: 2016. november 23-ig
A kiállítás ingyenesen látogatható.

2016. október 25. kedd 18.00

KIKK, Teátrum kávéház
Kálmán Imre Emlékest
Kálmán Imre Műhely felnőtt növendékei előadásában
Belépő: 500 Ft

2016. október 26. szerda 18.00

Kálmán Imre Kulturális Központ, Teátrum kávéház
Operett Ünnep
– Budapesti Operett Kvintett, Pintér Gabriella, Tieger Tímea, Krezinger Tibor
Belépő: 500 Ft

2016. október 27. csütörtök 18.00

Kálmán Imre Kulturális Központ, Teátrum kávéház
ZsadonSzolnoki – Életünk az operett világa
Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor pódium estje
Zongorán kísér: Körmendi Péter
Belépő: 500 Ft

2016. október 28. péntek 19.00

Kálmán Imre Kulturális Központ, Teátrum kávéház
Válogatás Kálmán Imre legszebb melódiáiból
– Apáti Dixieland Band Operett koncertje
Belépő: 1000 Ft

2016. október 29. szombat 10.00

Kálmán Imre Kulturális Központ, színházterem
A Tündér, a Királylány és a Kobold meséi
– Gyermek operett előadás – Orfeum Vándorszínpad – Kékkovács Mara és az Orfeum művészei
Gyermek belépő: 500 Ft, Szülőknek: ingyenes

2016. október 29. szombat 18.00

Kálmán Imre Kulturális Központ, színházterem
Ezeregy éj ez a világ…- Gálaműsor
Igényes show műsor, látványos jelmezek, forró hangulat, lendületes tánckarral és világhírű zenekarral fűszerezve!
Akik szeretik az operett világát, számukra felejthetetlen élmény lesz az előadás. Akik csak most ismerkednek a műfajjal, az örökzöld slágereknek, a színpadi látványnak, a sok-sok humoros jelenetnek köszönhetően örök élmény lesz az első találkozás.
A népszerű sztárok között ott lesz Kékkovács Mara, Berkes János, Szász Kati, Birinyi Mónika és Bálint Csaba is.

Belépő: Diák-, és nyugdíjas: 2500 Ft
Siófok kártyával: 3000 Ft
Elővételben: 3500 Ft

Mindennemű változtatás joga fenntartva!

www.siofokportal.com/Kalman-Imre-Emleknapok

Skandináv Filmfesztivál: Budapest, október 26-30.

Immáron harmadik alkalommal nézhetnek maratoni tempóban északi filmeket a magyar mozilátogatók: a 2014-es norvég és a tavalyi skandináv filmnapok után újra itt a Skandináv Filmfesztivál! A 2016. október 26-30. között megrendezendő seregszemle ezúttal a budapesti Art+Cinema artmoziban kapott helyet. Az ötnapos fesztivál számos olyan játék-, dokumentum- és rövidfilmet vonultat fel, amelyet a hazai közönség most láthat először. Az idén a dán, svéd és norvég filmek mellett két finn alkotás is szerepel a műsorban.
A fesztivál hat olyan játékfilmmel jelentkezik, amelyet ezidáig a magyar közönségnek nem volt alkalma megtekinteni. A dán Holdhal, a svéd Csoda Viskanban és a norvég Tied vagyok a skandináv filmekre jellemző pszichológiai megközelítésben foglalkozik az emberi kapcsolatok nehézségeivel, a szerelemmel és magánnyal, kínzó élethelyzetekkel. A valós történeten alapuló, egy 1968-as nukleáris baleset gyanús körülményeit körbejáró A Thule-akták a krimi és a dráma közötti területen mozog. Az ifjabb nézők az Igaz, tiszta szerelem című családi film kiskamasz főhősének szoríthatnak.

A gyengébb fél című dráma a beilleszkedés módozatairól és nehézségeiről szól, akárcsak az ezt követő, Integráció skandináv módra címet viselő beszélgetés, melynek során Magyarországon élő skandinávok és az északi országokat jól ismerő magyarok vetik össze tapasztalataikat. Ehhez a kérdéskörhöz kapcsolódik a fesztivál több dokumentumfilmje is. A Warriors From the North (Északi harcosok) korunk egyik legszorongatóbb kérdésére próbál választ adni, arra, hogy miért fordulnak a jóléti államok fiataljai radikális eszmék felé. Az A Balloon For Allah (Légballon Allahnak) a nők szerepét boncolgatja nem csak a muszlim kultúrában, a Kedves emberek pedig bemutatja az első szomáliai nemzeti válogatott bandy-csapatot, amelynek az a különlegessége, hogy a svédországi Borlänge városában állt össze.

A dokumentumfilmek nem csak társadalmi kérdéseket járnak körül. A fesztivál parádés szereposztású nyitófilmje, a Trespassing Bergman (Látogatás Bergmannál) főhajtás az egyik legnagyobb skandináv filmrendező, Ingmar Bergman előtt. És hogy az északiak számára milyen fontos ember és természet viszonya, mi sem bizonyítja jobban, mint három költői alkotás, a Garden Lovers (Kertek szerelmesei), a Siblings are Forever (Mindörökké testvérek) és a Good Things Await (A jó dolgokra várni kell).
A nézők megtekinthetnek néhány olyan filmet is, amelyeket a magyar nagyközönség nagyra értékel. A lánykirály című történelmi film Krisztina svéd királynő alakját mutatja be, Az ember, akit Ovénak hívnak pedig jó példa a hamisítatlan északi fekete humorra. Természetesen nem marad ki a méltán híres skandináv krimi sem: az Art+ Cinema mozi legsikeresebb skandináv filmjeiből összeállított válogatásában több bestseller szerepel (Nyomtalanul, Fácángyilkosok, Palackposta). Aki lemaradt volna az utóbbi évek két legmegrázóbb drámájáról, A kommuna és a Hétköznapi titkaink című alkotásokról, annak most alkalma lesz ezeket is megnézni a Best of válogatás keretében. A nagyjátékfilmekhez társított rövidfilmek pedig tömör ízelítőt adnak az északi életérzésből és humorból.

A mozi az összes fesztiválfilmet eredeti nyelven vetíti. A Best of-játékfilmeket magyar felirattal, a többi játékfilmet magyar és angol felirattal, a dokumentum- és rövidfilmeket pedig angol felirattal láthatják a nézők.

A Skandináv Filmfesztivál a Dán Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség, Svédország Nagykövetsége, a FinnAgora és az NKA támogatásával valósult meg.

Helyszín:
Art+ Cinema (1073, Budapest, Erzsébet krt. 39.)

www.facebook.com/events/1218375371556044

Whisky Show Budapest: Budapest, október 28-29.

Minden magyar whisky rajongó nagy örömére idén 6. alkalommal kerül megrendezésre a már hagyománynak számító Whisky Show Budapest!

A rendezvény célja továbbra is a whisk(e)y és egyéb minőségi párlatok kedvelőinek összefogása, hagyományok ápolása, a kulturált italfogyasztás népszerűsítése és ismeretterjesztés.

A rendezvény zártkörű és a korlátozott hely miatt, ha az előzetesen meghirdetett jegyek elkeltek, további érdeklődőket már nem tudnak fogadni!

A standard belépő elővételi ára, október 15-ig 6.500 Ft.

Október 15. után, illetve a helyszínen korlátozott számban 7.500 Ft-os áron vásárolhattok belépőt.
Figyelem! A helyszínen csak abban az esetben történik jegyértékesítés, amennyiben a résztvevők száma azt megengedi.

A standard belépő tartalma:
– kóstoló pohár (metszett, a show logo-jával)
– kiállítói térkép programmal
– 5 db kóstoló jegy (500,-Ft/db ÁFÁ-val)

Újabb kóstolójegyek (bruttó) 500 Ft-os darabáron kaphatóak.

Helyszín: Corinthia Hotel Budapest

whisky-show.hu

Forrás: programturizmus.hu

Forrás: programturizmus.hu

 

Forrás: port.hu

Ez is tetszeni fog...