Retro Filmsarok – Eleven hús (Carne trémula, 1997) - Corn&Soda

Retro Filmsarok – Eleven hús (Carne trémula, 1997)

Ezen a héten a Retro Filmsarok-rovatban még mélyebbre merülünk a – szó szerint – húsba vágó témákban és az Eleven hús (Carne trémula, 1997) című filmet ajánljuk Nektek. A nem kifejezetten a visszafogottságáról híres Pedro Almodóvar drámájában nemcsak az emberi testeket csupaszítja le naturalista módon, de a lelkeket is teljesen pőrére vetkőzteti.

Forrás: filmkatalogus.hu

Victort egy buszon szülte meg prostituált édesanyja. Bár a spanyol közlekedési társaság nagylelkű igazgatója egész életére ingyen utazási lehetőséget biztosít neki, a fiút húszéves korában csúnyán cserben hagyja a szerencséje. Miután első alkalmi partnere, a drogfüggő Elena gonoszul megsérti Victor önérzetét, elszabadulnak az indulatok, a környéken járőröző két rendőr felbukkanása pedig csak tovább ront a helyzeten. A fiú pechjére kénytelen börtönben tölteni a következő négy évet. Ez azonban éppen elég idő arra, hogy Victor kieszelje a bosszútervet. Ám a Sors a várva-várt szabadulás után is érdekes fordulatokat produkál…

Forrás: mupa.hu

Miért Retro Filmsarok-befutó az Eleven hús?

A két főszereplő a szemünk előtt változik át negatív hősből olyan karakterré, akinek a boldogságáért szorítunk. A film elején Elenához hasonlóan a néző is csak röhögni tud a tejfelesszájú Victoron, a közönséges, igénytelen lányt pedig viszolyogva szemléli. Ám a szerencsétlen véletlenek estéje mindkettőjüknek segít abban, hogy túlnőjenek saját magukon. Victor a börtönéveket arra használja fel, hogy képezze magát, ráadásul igazi férfivá válik ebben az időszakban. A David nevű rendőr szárnyai alatt pedig Elena kiemelkedik züllött állapotából, leszokik a szerről, és igazi nővé válik, olyanná, aki vállalja a felelősséget saját életéért.

Forrás: est.hu

Ám nemcsak Victor és Elena mennek át hatalmas változáson. Ők csak két csúcsát jelentik egy szerelmi sokszögnek, amelyet a két zsaruval, Daviddal és Sanchóval, illetve Sancho feleségével, Clarával közösen alkotnak. Az ötszemélyes kis sorsközösség tagjai döbbenetesen hatékonyan befolyásolják egymás életét akár egyetlen mondattal vagy gesztussal is. Ez alól a furcsa kötelék alól pedig az sem jelent felmentést, amikor éppen rühellik egymást. Sőt, a latinos temperamentum és a szenvedélyes érzelmek csak még egy kis plusz fűszert adnak a szövevényes történethez.

Forrás: filmkatalogus.hu

Az ágyjelenetek szintén a film erősségei közé tartoznak. Bár a kamera premier plánban mutatja meg az ádámkosztümöt viselő Victort, a nőket, akikkel dolga akadt és a szexjeleneteket, mégsem egy olcsó pornóutánzatot látunk. Sokkal inkább művészi és erotikus jellegűek a képsorok, amelyek a két test egyesülését mutatják meg.

Retro Filmsarok – Eleven hús (Carne trémula, 1997)

Forrás: filmkatalogus.hu

Az Eleven hús nem Almodóvar legprovokatívabb filmje ugyan, mégis kétségtelenül beváltja azt, amit a cím ígér. Ajánlom azoknak, akik nem riadnak vissza attól a ténytől, hogy a szenvedély kiszolgáltatottá tesz, és hagyják, hogy ez az intenzív hajtóerő áthassa az életüket.

Ez is tetszeni fog...