Retro Filmsarok - Volt egyszer egy erdő (Once Upon a Forest, 1993) - Corn&Soda

Retro Filmsarok – Volt egyszer egy erdő (Once Upon a Forest, 1993)

A több héten keresztül tartó sokkolás után a Retro Filmsarok-rovat most szelídebb vizekre evez; ez alkalommal a Volt egyszer egy erdő (Once Upon a Forest, 1993) című animációs filmet ajánljuk nektek. Charles Grosvenor rendező műve első pillantásra egy aranyos mesének tűnhet beszélő, erdei állatokkal, ám ennél sokkal több van benne. A Volt egyszer egy erdőben olyan drámai helyzetek, és olyan mélységek jelennek meg, ami csak kevés mesefilmre jellemző.

Forrás: mafab.hu

Hőseink; Abigail, a pocok, Roland, a sündisznó és Edgar, a vakond vígan élik a világukat, játszanak és civakodnak, még oktatójuk, Cornelius professzor óráján is. Ám a csibész hétköznapoknak véget vet egy veszélyes anyagokat szállító tartálykocsi balesete. A gyorsan terjedő mérges gáz nem kíméli sem a növényeket, sem az állatokat. A három gézengúznak gyorsan kell cselekednie, ha meg akarják menteni kis borz barátjuk, Michelle életét. Miközben új rétet keresnek, ahol megterem a tüdőfű és a harmatfű, a gyerekek olyan kalandokba keverednek, amelyekkel még egy felnőttnek is meggyűlhet a baja. Abigailt, Rolandot és Edgart azonban nem ejtették a fejük lágyára, így minden rázós helyzetből kivágják magukat.

Forrás: gyerekteve.com

Miért Retro Filmsarok-befutó a Volt egyszer egy erdő?

A kalandok, amelyekkel a kis kompánia szembe találja magát, kellőképpen változatosak ahhoz, hogy lekössék a figyelmet. Akadnak itt vérszomjas ragadozók, kegyetlen emberek és meghódításra váró, meredek sziklaormok. A három állatcsemetének hol bátorságra, hol ravaszságra, hol önfeláldozásra, sőt egy csipetnyi női rafinériára van szüksége ahhoz, hogy előrébb jusson. Minden eléjük kerülő feladat tökéletesen megmutatja azonban, mennyire nehéz kicsiként érvényesülni a nagyok világában, ezért a gyermek nézők tökéletesen azonosulhatnak hőseink problémáival.

Forrás: mafab.hu

Az alig több, mint egyórás játékidő alatt a kis társaság minden tagja hatalmas jellemfejlődésen megy keresztül. Abigail és Roland a mese elején még egy csónakban sem tudnak sokáig úgy meglenni, hogy fel ne borítanák, Edgar pedig a saját árnyékától is megijed. Ám a kalandok során Abigail türelmet, Roland önfegyelmet tanul, Edgar pedig felfedezi önmagában a hőn áhított bátorságot. De ami a legfontosabb, a gyerekek rájönnek arra, hogy egy ilyen hatalmas feladatot csak csapatként együttműködve tudnak teljesíteni.

Forrás: mafab.hu

A Volt egyszer egy erdő az összefogás erején kívül még jó néhány fontos témát érint. Egyfelől igazi ökomese, amely nemcsak azt mutatja meg, milyen barbár és nemtörődöm módon képes bánni az ember a környezettel, hanem azt is, milyen komoly gyógyító erő van a természetben. Emellett Grosvenor nem félt megmutatni az élet velejárójaként a halált sem (persze a haldoklás ábrázolása nélkül) a rajzfilmjében. A mese nézése közben felmerül tehát egy csomó olyan kérdés, amelyek a közös mozizás után remek alkalmat kínálnak a szülőknek és a gyermekeknek egy jó beszélgetésre.

Forrás: pinterest.de

A Volt egyszer egy erdő olyan tartalmas animációs film, amely rengeteg pluszt adhat a felnőtté válás folyamatához. Ajánlom minden kisgyerekes családnak, és azoknak a meseszerető felnőtteknek, akiknek eddig kimaradt volna az életükből.

Ez is tetszeni fog...

hu_HUHungarian
hu_HUHungarian