Rippl-Rónaitól Vajdáig - időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában - Corn & Soda

Rippl-Rónaitól Vajdáig – időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában

November 17-én nyílt időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában Rippl-Rónaitól Vajdáig címmel, mely a 20. század első felének magyar rajzművészetét jól reprezentáló anyagot mutat be. A kollekció Gombosi György gyűjteményét képezte, melyet a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria vásárolt meg a művészettörténész családjától 2016-ban.

ea6fa46d6989ceda1565d9d9f85cc8de_m

Gombosi György művészettörténész (1904-1945) a 20. századi művészettörténet-írás kiemelkedő személyisége. A berlini egyetemen doktorált, fő kutatási területe a középkori és reneszánsz itáliai művészet volt. Fordulópontot jelentett Beck Judit festőművésszel (Beck Ö. Fülöp szobrászművész lánya) kötött házassága (1934), ekkortól került közelebbi kapcsolatba – legtöbbjükkel baráti viszonyba – a kor leghíresebb művészeivel, akik gyakran invitálták műtermükbe, otthonukba. A budapesti galériák változatos, gazdag anyagát felvonultató kiállításainak elmaradhatatlan látogatója lett, figyelme immár a kortársak felé fordult. A szűkebb baráti körébe tartozó művészek vendégeként gyakran előkerültek a művészek rajzmappái, amikből Gombosi minden alkalommal válogatott, vásárolt, sőt, az alkotók sokszor adták ajándékba alkotásaikat, nemegyszer személyes dedikációkkal látták el azokat. Vásárlásaival az anyagi segítségre szoruló alkotók vagy örököseik helyzetén is kívánt segíteni.

Gombosi tervszerűen gyűjtötte a rajzművészeti alkotásokat, a századfordulótól a második világháborúig terjedő időszak szinte minden jelentős művészétől őrzött lapokat. A gyűjtemény darabjai változatos műfajúak, technikailag is sokszínűek – a legtöbb lapon tanulmányokat, skicceket, nagyobb kompozíciók vázlatait láthatjuk. Az ábrázolás tárgya legtöbbször az akt, kevesebb a portré, önarckép, táj- és állatábrázolás.

312186_640_ferenczy_beni

Ferenczy Béni: Lovas Bernini után és lépő lótanulmány, 1938, Magyar Nemzeti Galéria

A mintegy nyolcvan lapot felvonultató kiállítás jól reprezentálja a rajzművészet sokszínűségét és gazdagságát, a bemutatott lapok között számos technikai megoldással találkozunk – tusrajzok, kréta-, szén- és ceruzarajzok variációi láthatóak a kiállítótérben. A 20. század első felének neves művészei szinte kivétel nélkül megtalálhatóak a gyűjteményben, többek között Rippl-Rónai József, Vaszary János, Vilt Tibor, Uitz Béla, Perlott-Csaba Vilmos, Derkovits Gyula, Bernáth Aurél, Vajda Lajos, Bortnyik Sándor (és még sokan mások) rajzaiból is ízelítőt kaphat az érdeklődő.

A kiállítás 2017. március 19-ig tekinthető meg.

Magyar Nemzeti Galéria, C épület, Grafika kabinet

 

 

Ez is tetszeni fog...