Sajtótáji történetek vol. 9 - Majálisi rendbontás - Corn & Soda

Sajtótáji történetek vol. 9 – Majálisi rendbontás

Forrás: Starlight Marketing

A szegedi majális sajtótájékoztatójára el se akartam menni, de egy félrement emailnek köszönhetően mégis megjött hozzá a kedvem.

Ennek a cikksorozatnak az lenne a lényege, hogy az olvasóink oda is bepillantást nyerhessenek, ahova általában egy hétköznapi ember nem lát be. Ezzel nem azt mondom, hogy én nem vagyok hétköznapi, sőt, ha továbbolvastok rájöttök, hogy nagyon is átlagos vagyok, de a legtöbb embernek általában fogalma sincs arról hogyan zajlik egy sajtótájékoztató, vagy mik a háttér eseményei egy olyan snassz cikknek, mint a majális beharangozója. Ehhez a bepillantáshoz pedig nem csak az tartozik hozzá, hogy elmesélem mik történnek az újságírók tájékoztatásán, hanem az egész munkafolyamat, aminek a levelezések is részét képezik.

Szóval kapunk egy rakat emailt, amiben különböző rendezvényekre, eseményekre és sajtótájakra hívnak meg minket. Ezekre általában rendes, jól nevelt gyerekek módjára válaszolni is szoktunk, akkor is ha nem kívánunk részt venni. Valljuk be, egy majálisi ajánló nem éppen a Corn & Soda profiljába tartozó cikkmatéria, így úgy döntöttem, hogy nem megyek el, az viszont egyszerűen kiment a fejemből,  hogy erről írjak is nekik.

Ma reggel viszont, mikor beléptem az emailfiókba, a tegnapi emlékeztetőn kívül érkezett még egy levél a marketinges cégtől, ami megváltoztatta a véleményem. A belső levelezésük egy darabja futott be hozzám. Erről a nyelvezetén és stílusán kívül még a címzettek is árulkodtak. Mivel jólneveltségem mellett kellő pimaszsággal is megvagyok áldva, erre a levelükre válaszoltam, miközben csak az járt a fejemben, hogy ebből g**i jó cikk lesz.

Szegeden a Majálist egy hatalmas parkban tartják, de gondolom így van ez mindenhol. Parkolót szerezni majd a parkban levadászni a tájékoztató helyszínét úgy gondoltam jó kaland lesz, ezért fél órával az esemény kezdete előtt értem oda, amikor viszont még pár kocogón meg a park fáit karbantartó láncfűrészeseken kívül senkit nem találtam a helyszínen. Már éppen a telefonomat bújtam új információk reményében mikor Kisházi Sanyi, a Starlight Marketing egyik dolgozója a park közepén kiabál ki nekem az autójából.  “Hova uram? Elől leszünk!”

Az útbaigazítás végül fals lett, mert nem enyhén előnytelen lett volna sajtótájékoztatót tartani miközben tőlünk pár méterre láncfűrészeket énekeltettek, ezért inkább a park közepén állították fel a Szegedi Városkép és Piac Kft. kreatív lakberendezője a sörpadokat, amik jelezték, hogy ide most bizony komoly embereket várnak. Lányos zavaromban kis füzetembe jegyzetelek, mikor megközelít egy katona és érdeklődik, hogy ez e a sajtótájékoztató. Franc tudja miért pont tőlem kérdezte, talán marketinges fejem van, nem tudom, pedig a szakállas képem szerintem elég tróger, bár az is meglehet, hogy pont emiatt.

Forrás: Szegedma Fotó: Gémes Sándor

Mialatt a sajtó többi képviselőjére vártunk, Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetője kínál minket teával, de egy fotós kolléga megjegyzi, hogy oké, biztos finom, de nem  tudunk utána hova pisilni, mire az igazgató úr körbemutat a parkban, ami a jelenlévő Virágné Nagy Angelika rendőr őrnagy nem tetszését váltja ki. Persze az egész csak egy poén volt, hiszen nyilván senki sem akarta körbevizelni a parkot, mégis ült a poén, mint Stohl Buci a tárgyalás után.

Arra egyébként a rendőrnő kolléganője külön felhívta a figyelmünket, miután munkatársát századosként mutatták be, hogy az ő rangja őrnagy. Sejtésem szerint viszont a legtöbb olvasónknak ez nem sokat mond, mert a harminc év alattiak közül már nem sokan voltak katonák, hogy megjegyezzék a rangfokozatokat.

Maga a sajtótájékoztató is rendhagyó módon kezdődött, mert minket, az újságírókat kérdezték, hogy mi jut eszünkbe a majálisról, amire kapásból érkezett a válasz, hogy sör és kolbász. Biztosítottak róla minket, hogy ez a kettő idén is megtalálható lesz, de ezek, valamint a mini vidámpark mellett, amit ilyenkor szokás felállítani most még egy 30 méter magas óriás lánchintával, katonai, rendőri toborzással, technikai bemutatókkal, katonai akadálypályával a gyerekeknek, huszárokkal és lovaglási lehetőséggel is találkozhatunk. Természetesen az ilyen rendezvényeken megszokott stílusú és minőségű zenék és fellépők sem maradhatnak el. Dér Heni, Gáspár Laci, Takács Nikolas és az Animal Cannibals fogja szórakoztatni a nagyérdeműt április 28-tól május elseje estéjéig az Újszegedi Ligetben és a Zápor tónál.

Jó szórakozást kívánunk hozzá és remélem ezzel a cikkel is tágítanom sikerült olvasóink rálátását, arra a tróger melóra, amit úgy hívunk, hogy újságírás.

Ez is tetszeni fog...