Sociocity titkos élete - avagy bábkiállításon jártunk - Corn & Soda

Sociocity titkos élete – avagy bábkiállításon jártunk

Amint korábban hírül adtuk, novemberben nyílt meg Pleszkán Écska különleges bábkiállítása Sociocity címmel a Gazdagréti Közösségi Házban. A kiállítás megnyitóján a Corn&Soda is részt vett, a művésznővel vendégírónk, Fekete Aness interjút is készített. Az eseményről készült rövid összefoglalót olvashatjátok.

Hol volt, hol nem volt, a Dunán is túl, Kelenföld és Gazdagrét határában volt egy képzeletbeli város, Sociocity. Lakói a laikus szemlélődő számára kissé szokatlannak tűnhetnek, de amint megismerkedik velük, máris a szívébe zárja őket.

Sociocity plakát

Sociocity plakát fotó: Zentai László

A kiállításon Sociocity huszonegy lakóját ismerhetjük meg, akik a mellettük lévő leírásban be is mutatkoznak a közönségnek, mint például a Tömegnövelő [lásd fotó], aki „saját testét átformálva szolgál élő bizonyítékul arra a tényre, miszerint azt, hogy az emberi test szélsőséges, irracionális méreteket öltsön, igencsak kemény munkával és szigorú étrenddel lehet elérni”, vagy a Sci-Fi Fan [lásd fotó], aki klingon nyelven beszél.

Tömegnövelő

Tömegnövelő fotó: Zentai László

Sci-fi fan

Sci-fi fan fotó: Zentai László

A kiállítást a Gazdagréti Közösségi Ház szakmai referense, Molnár Renáta nyitotta meg. A bábok világába a NŐStények stand-up csapata, Csányi Erika, Balogh Anna és Papp Helga vezette be a közönséget. Az előadók a maguk módján értelmezték a város atmoszféráját: a város lakói különös hasonlóságot mutatnak akár a 9-es busz utasaival is, hiszen sok jó ember kis helyen is elfér.

A kiállítás megtekintése után „Sociocity szülőanyjával”, Pleszkán Écskával készítettem interjút, hogy még jobban megismerhessem a várost és lakóit.

Pleszkán Écska

Pleszkán Écska fotó: Zentai László

F. A.: Milyen anyagból és mennyi idő alatt alkottad meg a bábokat?
Pleszkán Écska: A kiállítás anyaga nyolc nap alatt készült el. Már előtte kitaláltam, milyen szerkezetet készítek majd, illetve milyen eszközök szükségesek, amiket jártamban-keltemben be is szereztem. Ami a felhasznált anyagokat illeti, a bábok alapváza fa. De vannak olyan részek is, mint például a kéz vagy a vádli, amik nagyon szorosan összetekert WC-papír gurigára épülnek fel. A vázra kerül a modellezőgyurma, illetve bizonyos részeknél gipszes gézt is használtam. A figurák zománcfestékkel vannak festve.

Báb

Fotó: Zentai László

F. A.: Hogyan alkotod meg a figurákat, a leírás vagy a maga a báb készült el először?
Pleszkán Écska: Ez párhuzamosan történt. Először összeírtam több karaktert, majd kiszűrtem azokat, amelyek túlságosan hasonlóak lettek volna, és közben már dolgoztam a szövegeken. Már tíz leírás megvolt, amikor nekiláttam a bábok megalkotásának.

F. A.: Ki a célközönséged?
Pleszkán Écska: Tudatosan nincs célközönségem, hiszen éppen azon sztereotípia ellen szerettem volna dolgozni, hogy a bábszínház csakis a gyerekeknek való. A bábozás alapvetően rengeteg lehetőséget rejt magában. Olyan dolgot szerettem volna alkotni, amely nemcsak a gyerekeket, hanem a szöveg, az irónia által a felnőtteket is meg tudja szólítani, gondolkodásra inspirálni és lehetőleg megnevettetni.

F. A.: Bővülni fog-e Sociocity lakossága?
Pleszkán Écska: Persze voltak olyan karakterek, amelyek első körben kimaradtak; így amennyiben a kiállításnak lesz folytatása, bővülhet a város lakossága.

Báb2

Fotó: Zentai László

F. A.: Mi lesz a továbbiakban Sociocity sorsa?
Pleszkán Écska: A kiállítás anyagából egyelőre semmiképpen sem szeretnék eladni figurákat. Már a megnyitó előtt felmerült,hogy esetleg máshol is szívesen kiállítanák őket, aminek nyilván nagyon örülnék. Terveim közt szerepel az is, hogy a bábokról készült fotókból és a hozzájuk készült leírásokból összeállítok egy kisebb albumot.

A művésznő különleges bábkiállítását az érdeklődők még december harmadikáig megtekinthetik a Gazdagréti Közösségi Házban.

Ez is tetszeni fog...