Spiró Györgyöt barátai, és munkatársai köszöntötték 70. születésnapja alkalmából - Corn&Soda

Spiró Györgyöt barátai, és munkatársai köszöntötték 70. születésnapja alkalmából

Színes társaság gyűlt össze április 5-én, kedden este Spiró György író tiszteletére rendezett eseményen a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A színházi-, irodalmi világ apraja-nagyja szinte alig fért be az épületbe, olyannyira sokan szerettek volna részt venni az ünnepségen.

Remek hangulat, mosolygós arcok, és zsúfoltság jellemezte az elmúlt estét, ami a Magvető Kiadó, a Digitális Irodalmi Akadémia és a PIM közös szervezésében jött létre. Az emberek csak jöttek és jöttek, végül elképesztő látványt nyújtott a négy egész termet megtöltő embersereg. Mindenki osztozni kívánt a Kossuth-díjas író örömében, így attól sem rettentek vissza, hogy a földön ülve nézzék végig a majdnem másfél órás műsort.

Érthető, hogy ennyien érkeztek az alkalomra, mivel az író életpályája hihetetlenül szerteágazó, tele sikerrel és kiemelkedő eredménnyel. Volt a Corvina Könyvkiadó szerkesztője, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa, a Szigligeti Színház igazgatója, harminc éven át az ELTE tanára, 1997 óta habilitált egyetemi docens, és 2016-tól pedig a Szegedi Nemzeti Színház művészeti főtanácsadója. Ezenfelül számtalan elismeréssel büszkélkedhet, kitüntették ugyanis a József Attila-, Prima Primissima-, Kossuth-díjjal is.

kép

Fotó: Janotka Kriszti

Spiró életének fontos szereplői személyes köszöntővel kedveskedtek születésnapja alkalmából, felszólalt többek közt Grecsó Krisztián József Attila-díjas költő, Závada Pál József Attila-díjas és Kossuth-díjas magyar író, Zsámbéki Gábor Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező.

Az estét Bálint András és Spiró György beszélgetése zárta.  A rövid, mindössze negyedórás kérdezz-felelek ellenére mély témákat is érintettek, az egyik ilyen az identitás volt. Szerinte neki nincs is, és rengeteg van. Alapjában véve nem szereti ezt az szót, és a jelentését sem, mert bekategorizálja az embert. ,, Valaki beleszületik valamibe, és ennek egész életén át viselnie kell a következményeit” – nyilatkozta az író.

A nehéz topik ellenére a beszélgetés mégis könnyed maradt, sőt, Spiró a szokásához híven megcsillogtatta a már jól ismert humorát is. Kérdezték tőle, hogyan tovább, mire ő csak annyit felelt; várja a következő kihívást.

Mi ehhez sok sikert, és egészséget  kívánunk!

Ez is tetszeni fog...