Stephen King: Emelkedés – A reklámnak született King-könyv - Corn & Soda

Stephen King: Emelkedés – A reklámnak született King-könyv

Stephen King, a horror nagymestere új regénnyel rukkolt elő hazánkban, ami bár nem lett egy olyan mű, amiért sokáig emlegetni fogjuk, mégis megéri a pénzét.

Az Emelkedés című történet jelenlegi kiadásának leginkább az író türelmetlen rajongói örülnek, ugyanis a könyv végén egy előzetes szerepel King következő regényéből, ami idén nyár közepén fog megjelenni.

Mielőtt bővebben kitérnék az Intézetre, ami nagy valószínűséggel az Emelkedés megjelenésének apropóját adta, nézzük meg magát ezt a történetet.

Helyszínnek a szokásos King-féle kertvárost kapjuk, de nem akármelyiket. Castle Rock neve sokaknak ismerős lehet, ha nem is a renget olyan könyvből, amik eseményei ebben a városban játszódtak, akkor a város nevét viselő, ez idáig két évados sorozatból. A sorozat egyébként még idén visszatérhet a tévéképernyőkre a harmadik évaddal, amit tűkön ülve várunk. Tehát a már jól bejáratott, misztikus helyszín ezúttal egy – a korábbiakhoz képest – egész átlagos történetnek ad teret. Már ha átlagos mondhatjuk azt, hogy ezt egy csávó úgy veszít a súlyából, hogy közben látszatra egy dekát sem ad le.

A fenti mondattal akár teljes egészében is letudható lenne a történet, de mind jól tudjuk, hogy King sokkal többet ad az olvasóknak, mint egy ékegyszerű sztori. Ebben az esetben is inkább egyfajta társadalmi drámának és kritikának fogható fel a leírt eseménysorozat. Sarokkő a történetben az egyneműek házassága, a társadalmi elfogadás folyamata, és a belső vívódás, a múltban elkövetett hibáinkról, ami lassan felőröli az embert.

Így összefoglalva talán már érthető, hogy az Emelkedés nem egy horrortörténet. Röviden úgy lehet leírni, hogy egy meglepően szép, megható dráma, az emberek közötti összetartozásról, amit az író megspékelt némi misztikummal.

Ezzel ki is veséztük az Emelkedést és át is térhetünk a könyv végén olvasható előzetesre, ami Az Intézet című regényből egy részlet.

Az eddig elérhető leírásai a történetnek így néztek ki:

„Az éjszaka közepén Luke Ellis szüleit brutálisan meggyilkolják a saját házukban, őt pedig elrabolják. Másnap Luke egy intézetben ébred egy ugyanolyan szobában, mint a sajátja, mellette pedig hasonló szobák nyílnak, bennük hasonló fiúkkal és lányokkal: mindannyian különleges természetfeletti képességekkel rendelkeznek. A szigorúan őrzött intézményt igazgató Mrs. Sigsby egyetlen célja könyörtelenül kinyerni a gyerekek erejét, akár kínzás árán is. Ahogy sorra tűnnek el társai, Luke érzi, menekülniük kell, azonban ebből az intézetből még soha senki nem szökött meg. Elindul a küzdelem a jó és a gonosz között egy olyan világban, ahol a jók nem mindig győzedelmeskedhetnek.”

Valóban igazi King típusú rémisztésnek fest a hazánkban júliusban megjelenő regény, de az előzetesben mindebből semmit sem lehetett érezni. Szerencséjére az író sajátos hangulatát, a részletgazdag karakterleírásokat és háttértörténeteket így is megismertük.

Az Intézet valószínűleg már vaskosabb lesz, mint az Emelkedés, ami azért is jó hír, mert így végre kapunk egy új olyan King történetet, amiért egyszerűen imádjuk az írót.

Cikkünk végére nem maradt más hátra, mint az Emelkedés értékelése.

Amiért elolvasod:

Mert King írta és ma már tökmindegy mit nyom ki a gépéből, úgyis megveszed. Plusz, kíváncsi vagy a következő nagy durranásra.

Amiért tetszeni fog:

Miután kivégzed, ami elég gyorsan fog menni, mert meglehetősen rövid, marad benned furcsa, leírhatatlan érzés, amitől úgy tűnik, hogy a gyomrodat pillangók szállták meg. Olyan lesz, mintha te magad is emelkednél.

Amiért utálni fogod:

Csak a végén jössz rá, hogy a marketing áldozata lettél, és egy tök rövid könyvet vettél meg, aminek csak az a célja, hogy a következő regényt reklámozza.

Ez is tetszeni fog...