Szeged ismeretlen tárlata igazi kincseket rejt - Corn & Soda

Szeged ismeretlen tárlata igazi kincseket rejt

Létezik egy interaktív kiállítás Szegeden, mely ismeretlenségének ellenére az egyik leglátványosabb a városban. Az alább olvasható cikknek nem titkolt szándéka, hogy felhívjuk a figyelmet Szeged eme kis csodájára.

Az ember általában nem úgy gondol a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karára, mint egy turisztikai célpont. Mégis itt foglal helyet az Interaktív Természetismereti Tudástár névre hallgató kiállítás, mely jóval több egyszerű vitrinbe zárt különlegességeknél.

Kosznai Norbert, a Tudástár megbízott igazgatója mesélt nekünk a tárlatról.

Kosznai Norbert éppen egy elefánt fogát mutatja nekünk.

Ez esetben az igazgatót nem úgy kell elképzelni, mint egy tweed zakós professzort. Norbert egy fiatalos, közvetlen és barátságos pedagógus. Munkájának kedvenc része nem is maga a kiállítás valamely darabja, hanem az, mikor kis iskolásoknak vagy óvodásoknak tarthat olyan előadást, amivel ámulatba ejtheti őket.

Magáról a kiállításról egy azon dolgozó pedagógustól hallottunk. Traj Adrián, mikor ott kezdett dolgozni, egy bizonyos emlékét meg is osztotta a tárlat vezetőjével.

A tárlat egy része csak erős idegzetűeknek szól.

„Ez érdekes volt. Mert emlékeztem rá, hogy már jártam itt. Általános iskolával egyszer eljöttünk a Tudástár elődjébe. Legalább 15 éve volt. Akkor még nem volt látogatható, gondolom az egyik tanárom itt tanulhatott. Nagyon megmaradt bennem, hogy akkor még emberi magzat preparátumok is voltak kiállítva, melyek valamilyen rendellenesség miatt nem születtek meg. Amikor tavaly elkezdtem itt dolgozni, felismertem a vitrineket, és mint meg tudtam az igazgatótól, valóban ezen a helyen jártunk.”


This slideshow requires JavaScript.

A tárlatnak története is van, amit már Norberttől ismertünk meg. Az alapötlete még 2009-ben vetődött fel. Akkoriban a Biológiai Tanszék rendelkezett egy olyan gyűjteménnyel, ami a Tudástár alapját képezte. Azóta a kiállítás folyamatosan fejlődik. Támogatásokat kapnak, váltakoznak az időszakos kiállítások, a bemutatott kísérletek, de egy mindig állandó. Mégpedig az, hogy a látogatók nem bánják meg, ha betérnek.

Tudtátok, hogy az útlevélben benne van a nemzeti Himnusz?

Mitől lesz egy kiállítás interaktív?

A tárlat interaktivitását legjobban talán szintén egy történet szemlélteti, amit az igazgató osztott meg velünk.

„A gyerekek imádják. Emlékszem, egyszer amikor egy óvoda vezetőjének mondtuk a lehetőséget, hogy a kicsik itt kísérletezhetnek, furának tartotta az ötletet. De nem kell itt veszélyes dolgokra gondolni. Az ovisok felügyelet mellett és védőfelszerelésben megtanulhatják hogy gyújthatnak meg egy gyertyát, majd egy fémcsipesszel egy kockacukrot tarthatnak felé, ami így persze nem ég. Majd a fahamuba hempergethetik meg és újra a tűz fölé teszik, amitől így az szikrázva elég. A csodálkozó arcuk az, amit sosem felejtek el. Ez a munkám legszebb része.”

Traj Adrián még be is mutatott nekünk egy kísérletet, amit a kiállítás látogatóinak is szoktak prezentálni.

A kísérletet végző Adrián így írta le nekünk a látottakat.

„A kémia szépsége, hogy akár víz segítségével is csiholhatunk tüzet.


Ha jeget vagy egy csepp vizet helyezünk az ammónium-nitrátból, ammónium-kloridból és cinkporból álló keverékre, füsttel, szikrázással, lánggal járó reakciót kapunk.”

Aki még több ilyen videóra kíváncsi, az látogasson el Adrián oldalára, ahol a pedagógus még több dolgot gyújt fel.

A kiállítás egyébként nem áll meg ott, hogy fura és érdekes dolgokat csodálhatunk meg üvegek mögé zárva és a pedagógusokkal együtt kísérletezhetünk. Ugyanis az intézmény folyamatos fejlődésének köszönhetően már egy 100 fő befogadására is alkalmas 3D-s moziterük is van. Természetesen nem a legújabb Marvel filmet fogják vetíteni, hanem természetfilmeket, amik ilyen módon egészen bámulatosak.

Jártál már egy kiállításon 3D-s moziban?

Jó, jó, de mennyibe kerül?

A kiállítás természetesen nem csak az iskolák által látogatható. Már az utcáról is bárki betérhet a nyitvatartási időben, ami bár kicsit szerencsétlen, mert hétköznap keddtől péntekig délelőtt 10 órától délután 4-ig tart, de ha van rá időnk, mindenképpen megéri.

Ez egy 117 éves füveskönyv. Könyvtárukban ilyen ritkaságok is találhatóak.

Még a jegyárak sem olyan iszonyatosan elszálltak. A diákjegy 500 Ft, a felnőtt jegy 900 Ft, a csoportos belépő pedig csak 350 Ft fejenként. Ennyiért az ember szabadon bóklászhat a kiállítás területén. A csoportoknak szánt foglalkozások ára már igaz 6500 Ft, de ugye ez az egész csoportra, nem pedig egy személyre szól. Mivel 20-25 főnek is tudnak egyszerre előadást tartani, az ár személyenként, egy 25 fős csoport esetén 260 Ft-ra jön ki. Az igazgató egyébként megemlítette, hogy időben és árban is rugalmasak, mert ha valaki csak fél órára tud betérni, attól természetesen nem kérik el az egész másfélórás foglalkozás díját. Ezeken kívül, ha valaki csak tárlatvezetést kérne, amit szintén 20-25 főre számolva is tudnak szolgáltatni, 3000 Ft-ba kerül.

Talán az egyik legnagyobb kincsük, ez a polariméter, amit még maga Szent-Györgyi albert használt.

Összességében tehát azt lehet mondani, hogy valóban ez lehet az egyik leglátványosabb és egyben legolcsóbb kiállítás is, ahol nem csak tátva marad a szánk, hanem még tanulhatunk is valamit, hiszen a Tudástár jól felkészült és elhivatott munkatársai mind azon dolgoznak, hogy ez így legyen! Sőt, ha szerencsénk van, még a Kar saját kis baglyának is köszönhetünk.

A tudás őrzője.

Ez is tetszeni fog...