Szendrey Júlia botrányos családi levelezése - Corn & Soda

Szendrey Júlia botrányos családi levelezése

Ki volt Szendrey Júlia? A legtöbben csak Petőfi hitveseként gondolnák rá, aki túlságosan hamar dobta el az “özvegyi fátylat”. Azonban itt az ideje, hogy másként, többként tekintsünk rá. Szendrey Júlia korának egyik kiemelkedő nőalakja, maga is író, költő, műfordító. A Szépmíves Könyvek Családi levelek című kötetében most magánlevelezésébe pillanthatunk be, melyből jobban megismerhetjük életét, személyiségét, műfordítói munkásságát.

forrás: Szépmíves Könyvek

A levélírás nem szépirodalmi műfaj, de nagyon hasznos az élet- és pályarajz szempontjából, ugyanakkor kultúrtörténeti adalékokkal is szolgálhat az olvasó és a kutató számára. A kötet legfőképpen a Szendrey Máriával való levelezést veszi górcső alá, ami eddig még nem jelent meg nyomtatásban. Szendrey Mária, Szendrey Júlia húga tíz évvel volt fiatalabb nővérénél. A könyv életrajzi részéből kiderül, hogy ez a kapcsolat mennyire meghatározó volt a nővér számára, különösen felnőtt korukban. Amikor Gyulai Pálné Szendrey Mária a testvérénél két évvel korábban, 1866-ban meghalt, hiánya végtelen űrt hagyott az idősebb Szendrey lány életében, lelkében. 

A különleges összeállítás 22 levelet közöl, valamint bemutatja a műfordító Szendrey Júliát is, ugyanakkor részletes életrajz is kiegészíti a kötetet.

Forrás: Szépmíves Könyvek

Ez is tetszeni fog...