Szerdán nyitja kapuit az Anilogue - Corn & Soda

Szerdán nyitja kapuit az Anilogue

Forrás: anilogue.com

Képzelj el egy hihetetlenül nagy film halmazt, amelyből néhány lelkes és tapasztalt veterán kiválasztja számodra a legjobbakat, majd ezüst tálcán eléd teszi. Nagyjából ezt teszi az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, amelyet idén már 16. alkalommal köszönhetünk Budapesten 2018. november 28. és december 2. között.

Az öt napos rendezvény sok szempontból eltér az átlagos, hasonló kaliberű filmfesztiváloktól. Általában a kisvárosi helyszínt preferáló programsorozat egy adott ország vagy kultúra termékeit gyűjti össze az enyészet elől. Az egyik alapítótag, Laszki Tamás szerint az Anilogue célkitűzése éppen a fordítottja az előbbinek: a lehető legválasztékosabban és legnagyobb mennyiségben akarják a különböző animációs mesterműveket elhozni a magyar közönség küszöbére – nem véletlenül lett a főváros a rendezvény székhelye.

Forrás: urania-nf.hu

A programlista idén sem hagy helyet a szusszanásra. A csaknem 300 animációs rövidfilm és 14 egészestét film között 55 kapcsolódó esemény várja a résztvevőket 6 különböző helyszínen. Idén nem kevesebb, mint 2050 nevezés érkezett be a fesztiválra, melyek közül csupán néhánynak sikerült az előzsűri beválogatásával eljutnia a minden évben megtartott versenyig.

A rövid filmek kategóriájában 30 (többek között Bucsi Réka – Solar Walk és Hegyi Olivér – Take me Please), az egész estés kategóriában pedig 5 alkotás (például Santiago Caicedo – Tropical Virus vagy Kaspar Jancis – Morten kapitány és a pókkirálynő) vannak versenyben a dobogóért.A díjakat a szombat esti záróvetítés, Mamoru Hosoda új filmje, a Mirai premier előtti vetítésével egybekötve osztják ki.

Az egész estés filmek kategóriája egy különösen nagy „meglepetéssel” is szolgál: a rendezvényt szokásos módon egy külföldi vendég, Michel Ocelot, a Kirikou figurájának megalkotója nyitja meg az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A nyitóbeszédet követően a fesztivált a francia művész legújabb munkája, a Dilili Párizsban nyitja majd meg a mozivásznon.

Az idei fesztivál egyéb érdekessége már egy ideje ránk kacsingat Budapest utcáiról: a Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs és Bera Nándor rendezte Candide kalandjai. A mai politika és vallás kortárs szatírájaként híresztelt alkotás a magyar animációjaként emlegetik – a díszbemutatón kiderül, jogosan-e?

 

 

Ez is tetszeni fog...