Szerelem, szenvedély, színház - József Attila Színház új évada - Corn & Soda

Szerelem, szenvedély, színház – József Attila Színház új évada

Beszámolunk a József Attila Színház évadnyitó sajtótájékoztatójáról.

Évadnyitás a József Attila Színházban
Fotó: Csizmadia Attila

Nemcsák Károlyt, a József Attila Színház igazgatóját idézzük:

Nekünk, színészeknek vagy alkotóknak mi a színház? Az, ami évadunk mottója is: szerelem, szenvedély. Egy menedék, egy puha felhő, ami körül ölel bennünket a rohanó hétköznapokban. Kérdéseket vet fel, és válaszokra késztet. Hidat épít egymás között és Önök, a nézők felé. Önismeretre buzdít; megleshetjük egymás féltve őrzött titkait, és ami a legcsodálatosabb: ennek a varázslatnak Önök is részesei estéről estére.

A Színház évadában olyan előadásokat mutatunk be Önöknek, amelyek lehetőséget adnak kollégáimnak a legkülönbözőbb gúnyákba bújni. Minden bemutatóval egy újabb arcukat, tehetségük egy újabb szeletét mutathatják meg Önöknek.”

Nemcsák Károly igazgató
Fotó: Csizmadia attila

A 2020/21 évad bemutatói:

Első bemutató, a 9-től 5-ig, az ismert helyzet miatt, szeptemberre tolódott. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy z egész alkotó gárda nagy izgalommal várja, hogy végre színpadra léphessen, és megmutatják a nézőknek Franklin Hart és a három bátor titkárnő történetét. Az előadást Szente Vajk rendezi. Az előadást főszereplői Polyák Lilla és Szinetár Dóra. A közelgő bemutatóról hamarosan beszámolunk.

Szente Vajk

Idei évad hivatalosan Shaffer örökérvényű színjátékával, az Amadeus-szal indul útjára. Az előadásban az irigységbe belebetegedett Salierit Fila Balázs alakítja, aki a tavalyi évadban komoly sikert aratott A király beszéde címszerepében. Mozartot pedig Tasnádi Bence, a Katona József Színház nagy népszerűségnek örvendő művésze alakítja.

Koltai M. Gábor így ajánlja az előadást:

„Peter Schaffer Amadeusa nem emlékmű, amely Mozart zsenije előtt tiszteleg, hanem színház, méghozzá nem is a tiszteletteljes fajtából: szellemes, szemtelen, sziporkázó és bombasztikus, mint a szerző által felskiccelt címszereplő. Nem historizáló darab és nem múzeum: nem azt próbálja meg elképzelni, milyen lehetett Wolfgang Amadeus Mozart és Antonio Salieri „a valóságban”, hanem sűrített és elrajzolt, drámai figurákat kreál belőlük, akik egymással és önmagukkal ‒ kétségeikkel, zsenitudatukkal, frusztrációikkal, zabolátlan mohóságukkal ‒ ütköznek a színpadon. Párosuk látszólag klasszikusan ismert ellentétpárokra épül: a merev és az oldott, az aszketikus és az élethabzsoló, az agyas és az ösztönös, a szakember és a zseni, a karót nyelt és a gátlástalan. Másfelől, mint minden szerep, attól válnak gazdaggá és élővé, hogy egymásra nyitott és reagáló, árnyaltan gondolkodó és gondolataikat közvetíteni képes színészek adnak nekik testet. A mi előadásunkban az egyik főszerepet a József Attila Színház fiatal és tehetséges tagja, Fila Balázs alakítaná, aki az idei évadban komoly sikert aratott „A király beszéde” címszerepében, a másikat Tasnádi Bence, a Katona József Színház nagy népszerűségnek örvendő művésze. A két eltérő alkat és színházi iskola találkozása nyomán valódi drámai erőtér jöhet létre.”

Az Amadeust élőben kísérő vonósnégyes
Fotó: Csizmadia Attila

Főbb szerepekben: Fila Balázs, Tasnádi Bence, Kónya Merlin Renáta, Chajnóczki Balázs, Molnár Zsuzsanna, Előd Álmos, Quintus Konrád, Galkó Balázs, Szigeti Karina Rendező: Koltai M. Gábor Bemutató: 2020. október 10.

Tasnádi István zenés, romantikus játékával indul az ősz. A Szibériai csárdás főszerepében a tavaly rendezőként debütált Simon Kornélt most Zsigmond Emőke partnereként köszöntik újra ebben a sodró és keserédes szerelmi történetben.

A rendező Hargitai Iván így ajánlja az előadást:

Az első világháború pokla egészen más megvilágításba került a történelem későbbi szörnyűségeinek megtörténtével: Emberség, bajtársiasság, lovagiasság is fellelhető még a harctéren. A hátországban romlottság, báj, egyszerű érzelmek, felkavaró indulatok, a századvég melankolikus Titanic revüje. Az operett virágkora Bécsben és Budapesten, a front szörnyűsége Oroszországban. Az elfogott magyar katonák szabadulásának ára egy börtön tangó: előadni az orosz tiszteknek a Csárdáskirálynőt. Ám legyen, ha ez kell a szabadsághoz. Fergeteges komédia a túlélésről, az élni akarásról: Vitéz László, A tizedes meg a többiek, a népi Rabelais méltó utóda ez a történet. Zenészek, énekesek, színészek vesznek részt a zenés színházi őrületben, tánccal és élő zenével is. (színészek és valódi muzsikusok fergeteges közös zenélése várható) Tengelyben a Csárdáskirálynő csodazenéjével, néhány szép magyar népdallal fűszerezve.”

Főbb szerepekben: Simon Kornél, Zsigmond Emőke, Quintus Konrád, Újvári Zoltán, Fazakas Júlia, Zöld Csaba, Előd Álmos, Tóth Tibor, Horváth Sebestyén Sándor, Fila Balázs, Chajnóczki Balázs, Galkó Balázs, Ottlik Ádám, Schlanger András, Lukács Dániel, Gazdag Tibor, Szabó Gabi, Korponay Zsófi, Blazsovszky Ákos, Katona Zsolt, Kiss Gábor, Hajdu Ádám, Madár Tamás, Jónás Andrea Rendező: Hargitai Iván Bemutató: 2020. november 28.

A 2021-es évet Spiró György Az imposztor című komédiájával kezdik. A darab Major Tamás számára készült, és bizonyos értelemben róla szól, aki halála előtt nem sokkal a Budapesti Katona József Színházban el is játszotta a főszerepet. Bogusławski szerepében Benedek Miklós debütál a József Attila Színházban.

Bagó Bertalan
Fotó: Csizmadia Attila

Bagó Bertalan rendező az Imposztor kapcsán:

„1988 őszén szerződtem  Budapestről a Szegedi Nemzeti Színházhoz, mint fiatal színész. A kommunizmus bárkája recsegve, ropogva, de még úszott a Tisza vizén, és a teátrum igazgatója, mint elvhű révész próbált áthajózni a változás Szküllája és Karübdisze között. Itt tapasztaltam először a vidéki társulati lét gyötrelmes édes és keserű ízét. Együtt játszott az ingóközepű moszkovita párttitkár, a naiva szerepéhez makacsul ragaszkodó túlkoros főrendező feleség, az életben is táncoló „ráncos” komikus, a mindenre elszánt fiatal kórista, és a jobb sorsra érdemes nagy jellemszínész. A diktatúra kórokozója már gyengült, de még tudott pusztítani, és evégett néhányunknak el is kellett hagyni  pár hónap múlva a várost, és megalapítani Ruszt József vezetésével a Független Színpadot. Emlékszem, mikor utoljára kiléptünk a színház művészbejáróján, azt a mondatot mondtam, mint Rybak Az imposztor című darab végén: “Hát itt is voltunk egyszer”.

Főbb szerepekben: Benedek Miklós, Nemcsák Károly, Zöld Csaba, Pikali Gerda, Előd Álmos, Szabó Gabi, Ujréti László, Vándor Éva, Kovalik Ágnes, Lukács Dániel, Újvári Zoltán, Quintus Konrád, Kaszás Géza, Molnár Zsuzsanna, Fila Balázs, Chajnóczki Balázs, Horváth Sebestyén Sándor Rendező: Bagó Bertalan Bemutató: 2021. január 30.

Könnyed, tavaszi zenés vígjátéknak ígérkezik az Egy szoknya, egy nadrág Az előadás rendezője biztosíték arra: szem nem marad szárazon. A József Attila Színház Örökös tagja, Bodrogi Gyula veszi kézbe ezúttal a „karmesteri pálcát”.

Bodrogi Gyula élő színháztörténet, így nem véletlen, hogy ajánlás helyett néhány érdekességet oszt meg.

A legendás film Barabás Pál Harmadszor csengetnek című színészregénye alapján készült. A korabeli kritika örömmel fogadta a színházi kulisszák mögé lépő történetet, amelyet a „burleszk” születéseként is tartanak számon. A siker Hamza D. Ákos, a kor szelleméhez képest, eredeti és újszerű rendezői megoldásainak köszönhető. A II. világháborút követően a komédia stílusa is megváltozott. A műfaj módosulásának oka ugyanaz, mint a melodráma, a film noir születéséé: a háború kiváltotta világvége-hangulat, a nevetés iránti olthatatlan vágy. A finom humor nem bizonyult elégnek, az abszurd helyzetek és a burleszkelemekből építkező bohózat tudta csak feledtetni a negyvenes évek borzalmait.

Bodrogi Gyula
Fotó: Csizmadia Attila

Az idei évad különlegességében, a Furcsa pár női változatában, Fehér Anna és Pikali Gerda újra együtt áll színpadra.

Bozsó Péter rendező gondolatai a Furcsa pár kapcsán:

Pedig olyan jól indult minden… Kellemes péntek este a barátnőkkel, hangulatos zene, váratlanul felbukkanó ruhadarabok a lakás különböző szegleteiben, bizonytalan szavatosságú falatok a hűtőben… És egy csapásra minden megváltozik! Mi történik, ha a bohém slendriánság találkozik az elviselhetetlen rendmániával? Amikor két tökéletesen ellentétes habitusú nő egy fedél alá kényszerül? Milyen váratlan, komikus és egyben gondolatébresztő helyzetekbe sodródnak önként vállalt összezártságuk nyomán? Meddig feszíthető az a bizonyos húr??? A világ egyik leghíresebb drámaírója, Neil Simon sodró lendületű vígjátékából minden kiderül!”

Főbb szerepekben: Pikali Gerda, Fehér Anna, Jakus Szilvia, Fazekas Zsuzsanna, Jónás Andrea, Kovalik Ágnes, Bozsó Péter, Peller Károly Rendező: Bozsó Péter

A Hang-villa titka izgalmas, interaktív, zenés mesejáték, 5-12 éves korú gyermekek számára, melyet Simon Kornél rendez. Szerzője Alan Ayckbourn, a kiváló brit író, akit többek között a Hálószoba komédia szerzőjeként ismerhet a színházba járó közönség.

Simon Kornél
Fotó: Csizmadia Attila

Ajánló – a rendező, Simon Kornél tollából:

“Vajon, mi világít a titokzatos Hang-villa egyik ablakában éjszakáról éjszakára? Vajon, Tántor úr tényleg híres operaénekes volt? Vajon, mit kap Suzy születésnapjára? Vajon, miért örül a Mama az új szomszéd vacsora meghívásának? Ki lophatta el a madarak énekét és a birkák bégetését? És Albert ugatását? Vajon, Akusztikusz úr kedves szomszéd bácsi, vagy minden hájjal megkent, tolvaj gazember? Vajon, a gyerekek segítenek eligazodni hőseinknek a titokzatos labirintus zegzugaiban? És mind közül a legkínzóbb kérdés: vajon, egyszer hazajön elszabadult léghajójával a Papa?”

Főbb szerepekben: Korponay Zsófi, Blazsovszy Ákos, Holczinger Szandra, Bergendi Áron, Botár Endre, Lukács Dániel Rendező: Simon Kornél

Ez is tetszeni fog...