Napfényes thriller? - Széttörve (Split, 2017) kritika - Corn & Soda

Napfényes thriller? – Széttörve (Split, 2017) kritika

Különleges ötlet, ígéretes előzetes, hátborzongató zene. Mégis miért hullik darabokra ez a film? 23 személyiség egy testben. Az elválasztófalak lassan kezdenek leomlani, és egy személyiség dominánsabb lesz mint a másik. A Széttörve országos premierje január 19., de nincs okunk őrülten a moziba sietni.

szp2

Széttörve (Split, 2017)  Forrás: Facebook

Disszociatív identitászavara van egy egyénnek, ha két vagy akár több elkülönült személyiséggel rendelkezik, melyeknek saját nevük és emlékezetük létezik. Általános esetben az egyik személyiség tisztában van a betegségével, de a többi nem, akik akár százan is lehetnek, különböző nemmel, életkorral és bőrszínnel. A multiplex személyiségzavar pszichiátriai és pszichológiai kezelésekkel, gyógyszerekkel és hipnózissal kordában tartható, de nem gyógyítható.

szettorve

Balról jobbra: Casey (Anya Taylor-Joy), Claire (Haley Lu Richardson), Marcia (Jessica Sula) Forrás: Twitter

James McAvoy karaktere 23 alszemélyiséggel él egy testben. Az egyszerűség kedvéért mi most egyezzünk meg abban, hogy Kevinnek szólítjuk. Tehát Kevin egy „szép” napon elrabol három tinédzser lányt. Claire és Marcia sikítozva próbálnak menekülni, míg az élelmes Casey próbál túljárni fogvatartójuk/jaik eszén. A brutális OCD-vel rendelkező Denise baljós elszólásokat mond a lányoknak, míg az érzelmes Patricia megeteti őket. De van olyan is, amikor a 9 éves Hedwig táncolni hívja őket a szobájába.

A filmet tulajdonképpen a logikátlanság aprítja fel. A kétórás mozi feléig fogalmunk sincs, hogy Kevinnek mi lehet a célja vagy hogy egyáltalán mi történik. A 23 személyiséget fogjuk megismerni? Casey múltja lesz a hangsúlyos? Kijutnak a lányok? A sejthető 24. „tudatmorzsolat” a titok? Miért nevetgél a közönség?  Dr. Fletcher felfedi Kevint mielőtt késő? Valaki szárnyas pónilóvá fog változni? Sanszos…

sz4

Forrás: Twitter

Mindenesetre nem árulok el semmit azzal, hogy a film „tanulsága” valami olyasmi szeretne lenni, hogy Kevin nem bírja elviselni, ha valaki „tisztátalan”. Csak azok maradhatnak életben, akik tudják, mi a szenvedés, tehát az élet. Ezzel egyidejűleg M. Night Shyamalan forgatókönyvíró azt is szeretné elérni, hogy a moziból kilépve jól belebámulj a Gyula szemébe, és elgondolkodj, nem darál e a barátod Juliként mákot virágos kisszoknyában minden második szombaton.

A vérfagyasztó paranoia és a lidérces álmok azonban elmaradnak, mert a filmet sajnos ennyire nem lehet komolyan venni. Számtalan ésszerűtlenségen bukik el a történetvezetés. Spoiler alert fiúk, lányok! Ha meglőnek párszor egy vadászpuskával, akkor el fogtok vérezni. West Dylan Thordson kísérteties zenéje és a Mike Gioulakis cinematográfiája ugyan néha kelt bennünk valamicske rossz előérzetet, de csak pár percre, és a sztori ezeket a jeleneteket sem építi fel vagy készíti elő.

sz

Forrás: Twitter

Az élményt James McAvoy színészkedése mentheti meg, főleg a fanok számára. Miszerint ez a valóban remek srác bravúrosan teljesít, hiszen 23 (!) karaktert és egy mutánst játszik el egy filmben. Bár ezt mintha már hallottam volna valahol… Természetesen az elismerést tőle nem lehet elvenni. Érdekfeszítő, ahogy a másodperc töredéke alatt vált egyik személyiségről a másikra. Aki azonban inkább a thriller műfaj rajongója és jogosan egy kis izgalomra vágyik, az csalódott lesz. A Széttörve című film a legbevilágítottabb és legbalgább ebben a műfajban.

Értékelés: 40/100

Imdb: 7,5/10

Mafab: N/A

 

Ez is tetszeni fog...