Színházak éjszakája - Játékszenvedély a színpadon - Corn&Soda

Színházak éjszakája – Játékszenvedély a színpadokon

Bár az idei Színházak Éjszakájának hívószavai a Játék és a Szenvedély, a sikerek, amelyeket Komáromi György projektvezető elkönyvelhet, és a célok, amelyeknek megvalósítását kitűzte maga elé, nagyon is komolyak. Az “egynapos fesztivál” – ahogyan Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester helyettes asszony nevezte az eseményt – ,  már túlnő Budapest határain; a főváros mellé idén Miskolc, Győr és Debrecen is becsatlakozik. 

A helyrajzi terjeszkedés mellett a Színházak Éjszakájának szervezői mindent megtesznek azért, hogy a lehető legszélesebb körű közönséget szólítsák meg.  Jó néhány előadás várja a legkisebbeket is, akik felnőttként a tudatos közönség részeivé válhatnak – ha elég korán beleszeretnek a színházba. Emellett a programok “akadálymentesítésére” is születnek kreatív megoldások, nem csupán a mozgáskorlátozottak és látássérültek számára megkönnyítve a nézőtérre való eljutást, hanem a siketek számára is biztosítva a jeltolmácsot vagy a vizuális szöveg kivetítését.

Az esélyegyenlőség azonban nem áll meg a színpadon kívül; a Balthazar Színház előadásait például fogyatékkal élő színészek keltik életre sorstársaik számára, emellett a fiatal, feltörekvő színészek is lehetőséget kapnak útjuk egyengetésére. Ez utóbbi kapcsán döntő szerepet játszik a Staféta Program, amely a független szférát képviseli. A Margó FM applikáció pedig – amely a színház mellett az irodalom kedvelőinek is hasznára válhat -, azoknak segít, akik túlságosan elvesznének a bőség zavarában.

Színházak éjszakája - Játékszenvedély a színpadokon

Az elővételben elkelt 2900 jegy alapján máris kijelenthetjük, hogy a Színházak Éjszakája sikerre van ítélve. Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója a megmondhatója, hogy mennyi energia került mozgósításra a minél színesebb programválaszték megszervezésében, tehát kétségtelen, hogy minden karszalag birtokosa talál majd a kedvére való előadásokat.

A hivatalos sajtótájékoztató után Lithai Gergely – aki keresve sem találhatna a Dumaszínháznál alkalmasabb közeget képességei kamatoztatásához -, pillanatok alatt csalt mosolyt a jelenlévők arcára, amikor színre lépett és bejelentette, hogy ő lesz a sportkommentátora a színházak közötti versenynek, amely a Flippermúzeum jóvoltából jött létre. A József Attila Színház új auláját ugyan “meggyalázták a négy flipperrel”, ám mivel a bajnokság fődíja összesen 350.000 forint volt, amely az első három helyezettet támogatta a fent említett akadálymentesítési akcióban, valószínűleg senki sem botránkozott meg a formabontó kezdeményezésen.

Színházak éjszakája - Játékszenvedély a színpadokon

Így tehát villámsebesen pattogtak a golyók ütközőről ütközőre az Addams Familyn, a Dancing Ladyn, az Indiana Joneson és a Shreken, míg végül csak négy színház képviselője maradt talpon. A döntőt a Karinthy, a Katona, az Örkény és a Rózsavölgyi Színház vívta a balettozó hölgyet táncoltató flipperen, a végeredmény pedig ugyanaz lett, amit az abc sorrend szerinti indulás előre vetített.

A flipperverseny azonban még csupán az előfutára volt a szeptember 17-én elszabaduló játékszenvedélynek. Neked van már jegyed?

Ez is tetszeni fog...