Szólj anyunak, hogy itt a legújabb Halott Pénz lemez! - Corn & Soda

Szólj anyunak, hogy itt a legújabb Halott Pénz lemez!

Halott Pénz rajongók, figyelem! Április 7-én végre megjelenik az együttes új lemeze, “Ülni. Örülni. Megőrülni.” címmel. A Halott Pénz 2013 óta működik 7 fős zenekarként, előtte pedig Marsalkó Dávid szólóprojektje volt. A csütörtökön érkező lesz a 4. nagylemezük, melyről néhány számot már megosztottak az interneten. Ezen az albumon szerepel majd a banda talán legsikeresebb dala, a “Valami van a levegőben” és a Demjén Ferenc “Darabokra törted a szívem” című dalának feldolgozása is.  Az albumról és a lemezbemutató turnéról a zenekar gitárosát, Prifer Barnabást kérdeztük.

A Halott Pénz fotója

A Halott Pénz fotója

Corn&Soda: Elkészült új lemezetek, az “Ülni. Örülni. Megőrülni.” Hogyan kapta ezt a címet?

Prifer Barnabás: Az eddigi Halott Pénz lemezek címe sosem volt túl egyértelmű, legutóbb a Szólj Anyunak, hogy a városban vagyok is inkább egy olyan cím volt, ami egy kicsit eltér az átlagtól, felfigyelnek rá. A mostani is ilyen, leginkább egy hangulatfestés, szójáték.

Corn&Soda: Az album egyik dalához (“Majd”) már klipet is készítettetek backstage videókból. Miért éppen ezt választottátok a videoklip témájának?

Prifer Barnabás: Nagyon sok felvett képanyag gyűlt össze az utóbbi pár évből, amivel szerettünk volna kezdeni valamit. Maga a dal is áraszt egyfajta magasztos hangulatot, amit ez a “mozgó képalbum” jól kiegészít. Szerintünk a dal a klippel egy nagyon erős audiovizuális élmény lett, legalábbis nekünk mindenképp, hiszen egy jelentős lenyomata lett az életünk egy fontos szakaszának, amire idős korunkban is büszkén nézünk majd vissza.

Corn&Soda: Miben más, vagy miben hasonló az új album a korábbiakhoz képest?

Prifer Barnabás: Ez zeneileg talán mondhatjuk, hogy egy érettebb anyag lett, a Halott Pénz csapatként rengeteget fejlődött az utóbbi három évben. Az új lemez zeneileg sokkal inkább közös munka, mint az előző, a számok jobban hasonlítanak az élő fellépések hangulatára.
Annyiban hasonlít az előzőre, hogy ezen is nagyon eltérő hangszerelésű és hangulatú dalok találhatók. Az előző lemez dalainak fele slágerré vált azóta, nyilván utólag látszik majd, erről a lemezről mely számok lesznek majd a közönség kedvencei.

Corn&Soda: Hogyan születik meg egy Halott Pénz-dal?

Prifer Barnabás: Dávid a fő dalszerző a csapatban, az ő dalkezdeményeit egészítjük ki hangszerekkel, dallamokkal, majd az ő koncepciója alakítja ki a dalszerkezetet, amire a szöveget írja. Főleg Samu és én veszünk részt a zeneírásban, de az egész folyamatot Dávid fogja össze, ami jól is van így, hiszen ettől lesz jellegzetesen Halott Pénzes. Márk akkor jön a képbe, amikor már a szöveg is kész, ő az énekdallam szólamainak kitalálásával teszi hozzá a magáét, amiben esetenként én is közreműködöm.

Corn&Soda: Egy új album készítése hosszú folyamat. Melyik a kedvenc részetek az alkotási folyamatban?

Prifer Barnabás: Az egész folyamat nagyon izgalmas, mert mindegyik jelent kihívást. De a kedvenc fázisom az a pillanat, amikor egy dalkezdemény átbillen azon a ponton, amikor az ötletből valami dalszerű lesz.

Corn&Soda: “Valami van a levegőben” című dalotok hatalmas sikert futott be. Az új lemezről melyik dalnak jósoltok hasonló népszerűséget?

Prifer Barnabás: A Valami van a levegőben single-ként jött ki az előző album után, szóval az új lemezen fog szerepelni ez a dal is. Mi sem tudjuk előre megjósolni, melyik dalokat kedveli majd leginkább a közönség, de valahogy éreznünk kell, melyiket gondoljuk érdemesnek arra, hogy klipet készítsünk hozzá. Az új dalok közül az első klip a Majdhoz készült, még többet is tervezünk kihozni, de ezt a döntést már segíteni fogják az album megjelenését követő első visszajelzések.

Corn&Soda: A koncertjeitek rendszerint (duplán) telt házasak, szinte minden fesztiválon felléptek és hatalmas rajongótáborral büszkélkedhettek. Van olyan célkitűzés, amit még nem sikerült elérnetek?

Prifer Barnabás: Iszonyú jó érzés a közönség ilyen szintű támogatását élvezni, ezért igyekszünk is minden erőnkkel azon lenni, hogy mind a fellépéseinken, mind a felvett anyagaink minőségében olyat nyújthassunk nekik, ami valóban élményszámba megy, így egyre többet invesztálunk a show-ba, fejlesztjük az eszközeinket, a stúdiótechnikánkat. Mi nem csak a magyar színtér szereplőit tekintjük a versenytársainknak, hiszen a zenehallgatók playlistjében a zenénk vagy a klipjeink egymást követik a világsztár produkciókéval. Kihívást jelent tehát folyamatosan tartani a lépést, illetve motiváltnak és kreatívnak maradni, mindez pedig folyamatosan célkitűzésekkel lát el minket.

Corn&Soda: Megvannak már a lemezbemutató turné állomásai? Hol hallhatják először élőben az új dalokat a rajongóitok?

Prifer Barnabás: A klubturnénk keretén belül igyekszünk minden nagyvárosba eljutni, ezt Sopronban kezdtük egy dupla koncerttel, majd egy erdélyi miniturné követi. Aztán május 20-án egy óriási saját bulival készülünk a Budapest Parkba, nyáron pedig szinte az összes fesztiválon fellépünk.

Corn&Soda: A turnén kívül milyen terveitek vannak a 2016-os évre?

Prifer Barnabás: A turnézás nagyon sokat kivesz a szervezetből, ezért idén a fél zenekar edzeni jár a szabadidejében. Igyekszünk odafigyelni az életmódunkra, hogy még sokáig azzal foglalkozhassunk, amit a legjobban szeretünk csinálni, szóval reméljük sikerül nem elkényelmesednünk. 🙂

Köszönjük az interjút!

A lemezbemutató turné állomásairól folyamatosan frissülő információkat a zenekar oldalán találhattok:

A Halott Pénz hivatalos Facebook oldala

 

 

Ez is tetszeni fog...