Szőnyegbombázás az Esernyős udvarán - szlovák komédia ősbemutatója - Corn & Soda

Szőnyegbombázás az Esernyős udvarán – szlovák komédia ősbemutatója

Az óbudai Fő téren található Esernyős udvarán ezen a nyáron már színházi előadások is láthatóak, melynek egyik első darabja Táňa Kusá írónő Szőnyegbombázó című komédiájának magyarországi ősbemutatója.

Sipos Vera és Hajduk Károly
Forrás: Esernyős FB oldala
Fotó: Pogonyi Dávid

Közvetlenül az eladás előtt az Esernyős Kávézó előtti teraszon egy magazint lapozgattam, és beleolvastam egy interjúba, mely Epres Panni modellel készült, aki Benedek Tibor olimpiai bajnok vízilabdázó, edző felesége. Panni a következőt mondta a cikkben: „Többen felhúzzák a szemöldöküket, ha azt mondom, hogy jó anya és feleség akarok lenni.” Az előadás után megállapíthattam, hogy a Szőnyegbombázó komédia mottója is lehetett volna ez a mondat. Táňa Kusát a legcsehesebb szlovák drámaírónak és a formák mesterének tartják. A Szőnyegbombázó című komédiája vadonatúj fordításban került a budapesti közönség elé. A Szőnyegbombázó című szlovák darab korunk párkapcsolati válságának, a férfi-nő szerepek összezavarodottságának mutat ironikus tükröt, amely során mind a két nem egy-egy tipikus karaktere megkapja a kritikát.

Sipos Vera, Ballér Bianka és Hajduk Károly
Forrás: Esernyős FB oldala
Fotó: Pogonyi Dávid

A szituáció ismerős lehet: negyven körüli házaspár gyerek nélkül, minden a munka és a karrier körül forog, első a teljesítmény, utána jön minden más. Vagyis nem jön, mert arra már nem marad idő. Sem az egymásra irányuló figyelemre, sem az érzelmek kimutatására, sem a kölcsönös gondoskodásra, sem a közös programokra, sem a szexre. Ebben a hangulatban történik egy meglepő dolog a házaspár megszokott, monoton életében. Idézek a darab színlapjáról: „A történet egy mennybeli hivatal beavatkozásáról szól, amely angyalokat küld a földre, hogy párkapcsolatokat hozzanak helyre, ezúttal egy értelmiségi házaspár mindennapjait forgatva fel, miközben mindent átjár a kelet-közép-európai abszurd látásmód.”

Sipos Vera, Hajduk Károly és Ballér Bianka
Forrás: Esernyős FB oldala
Fotó: Pogonyi Dávid

Pár hete vettem részt egy olyan fesztiválon, ahol nagyon sok előadás szólt a párkapcsolati válságról, a nemek megváltozott szerepéről, és nagyon sok női előadó, hozzászóló fejtette ki azt, hogy a feminizmusért folytatott küzdelem során kezdik azt érezni, hogy a nők „túlnyerték” magukat”. Táňa Kusá drámaírónő is ezzel a véleménnyel érthet egyet, mert meglehetősen kíméletlen iróniával mutatja be korunk értelmiségi nőjét, valamint „tugyimutyivá” váló férfiját. Az átlagosnak tűnő párkapcsolati szituációt az szlovák írónő a már hagyományosnak mondható, egyedi ízű közép-európai irónia és humor eszközével dolgozza fel.

Salamon Suba László rendező – jó értelemben – hagyja élni a tökéletesen megírt párbeszédeket és színészeket, akik szemlátomást nagyon élvezték a darab minden percét. A szünet nélküli előadásnak nincs üresjárata, jó a ritmusa, és bővelkedik meglepő fordulatokban. A jelmezek és azok változásai híven tükrözik az – elsőre szerelmi háromszögnek tűnő – helyzetek dinamikáját.

Sipos Vera
Forrás: Esernyős FB oldala
Fotó: Pogonyi Dávid

Sipos Vera elképesztő átváltozáson megy át a darab során megjelenésében és női kisugárzásában. A hanyagolt külsejű, csak a magas szellemiséggel törődő bölcsészt, és a nőiségét végre megélni akaró „bombázót” is megjeleníti az előadás folyamán. A gesztusai arányosak, játéka úgy tartalmaz parodisztikus elemeket, hogy életszerű marad.

Ballér Bianka alakítja a fiatal, céltudatos és férfiról gondoskodó „bombázót”, melyet éretten, laza humorral jelenít meg. A Színművészetin tavaly végzett Ballér Bianka a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagja, a nyári alkalmi előadások jó lehetőséget adnak arra, hogy Budapesten megismerhessünk fiatal tehetségeket.

Ballér Bianka és Hajduk Károly
Forrás: Esernyős FB oldala
Fotó: Pogonyi Dávid

Hajduk Károly 2015 óta a Vígszínház tagja, de előtte sok éven keresztül alternatív társulatoknál játszott, tehát nem szokatlan számára a kisebb színpadi térben való játék. Hajduk Károly a Víges komolyabb szerepei után bátran komédiázik a férfiasságában hitét vesztett, majd önbizalmát vissza-, és túlnyerő negyvenes férj szerepében.

Az óbudai Esernyős udvara Budapest egyik leghangulatosabb nyári szabadtéri helye lett, amely kiválóan alkalmas olyan kevés szereplős, intim teret igénylő darabok bemutatására, mint a Szőnyegbombázó című szlovák komédia, melynek ősbemutatóján Táňa Kusá írónő személyesen is megjelent.

Salamon Suba László, Sipos Vera,
Táňa Kusá, Hajduk Károly és Ballér Bianka
Forrás: Esernyős FB oldala
Fotó: Pogonyi Dávid

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] Szőnyegbombázás az Esernyős udvarán – szlovák komédia ősbemutatója Szőnyegbombázó […]