Tabukról tabuk nélkül a Spektrumon - új évad újra Thuróczy Szabolccsal - Corn & Soda

Tabukról tabuk nélkül a Spektrumon – új évad újra Thuróczy Szabolccsal

Új évaddal jelentkezik a Spektrum televíziós csatorna egyik legnépszerűbb, díjnyertes saját gyártású sorozata, a „Tabukról tabuk nélkül”, melynek házigazdája ismét Thuróczy Szabolcs.

Közönségsiker, szakmai elismerések

Mentális betegségek, fogyatékosság, meddőség. Csupa tabu téma, amelyről nem merünk, és lehet, hogy nem is akarunk beszélni, pedig sok embert érintenek. Két évvel ezelőtt mutatta be a Spektrum a „Tabukról tabuk nélkül” című saját gyártású sorozatát. Nemcsak a közönség, de a szakma elismerését is kivívta az alkotás, többek között elnyerte a Mexikói Nemzetközi Filmfesztivál Arany Pálma díját, és a Jahorinai Dokumentumfilm Fesztivál Arany-Juhar díját. Shortlistre került a Cannes-i Content Innovation Awardson, sőt bekerült az Amazon Prime Video kínálatába is, így a Spektrum saját gyártású produkciója az első dokumentumfilm-sorozat, amely Észak-Amerikában is elindult.

Új tabu témák

Az első évad feldolgozta a halál, a gyász, a függőségek, a szexuális identitás és vágyak, az atipikus családok, az eltitkolt családi és múltbeli közösségi bűnök témáját. A stáb egyre mélyebbre ásta magát az emberi problémákban a forgatás alatt, hamar kirajzolódott, hogy számtalan egyéb olyan téma létezik még a világon, amelyről nagyon nehéz nyíltan és őszintén beszélni. Ez indította útjára a sorozat második évadát, amely ezúttal a fogyatékosság, a mentális betegségek, az öngyilkosság, a zaklatás, a meddőség, valamint a bűnösök és vezeklők témakörét hozza közelebb a nézőkhöz. A sorozat készítői ezúttal is valódi sorsokat és embereket mutatnak be a közönségnek, akik őszintén beszélnek életük egy-egy olyan titkáról, amely több ezer embert érint minden országban, és minden korosztályban.

A házigazda

A sorozat házigazdája ezúttal is napjaink egyik legnépszerűbb és legtöbbet foglalkoztatott színésze, Thuróczy Szabolcs, aki amellett, hogy házigazda, a beszélgetések jelentős részét ő készítette, ami talán a legnehezebb feladat volt. Thuróczy Szabolcsnak úgy kellett beszélgetnie a kamerák előtt, hogy megnyíljanak előtte azok az emberek, akik a legféltettebb titkaikról, legbensőbb érzéseikről, eltemetett múltjukról eddig soha, senkinek nem beszéltek. Thuróczy Szabolcs úgy fogalmaz, hogy a „magyar társadalom sokszor hajlamos úgy kezelni bizonyos témákat, hogy amiről nem beszélünk, az nem is létezik.”

Thuróczy Szabolcs

A hat rész tabu témái

A hatrészes sorozat rendkívülien különböző karaktereket, élményeket és érzéseket mutat be, így például a nézők megismerkedhetnek egy férfival, aki régen drogdílerként és verőemberként kereste a kenyerét, de mára felhagyott a bűnözéssel, és a fiatalok kedvenc bokszedzőjévé vált; egy börtönben ülő gyilkossal, akinek egy ismeretlen család levelei adnak nap mint nap reményt; vagy egy értelmi fogyatékos párral, akik gyermeket vállalhattak.

Bemutatkozik egy apa is, akit lánya molesztálásával vádolt meg felesége; egy kerekesszékes lány, aki megmutatja, hogy így teljes életet tud élni, sőt ki nem hagyná kedvenc koncertjeit, és az is kiderül, hogy milyen annak a szakembernek az élete, aki telefonon próbálja meg lebeszélni az öngyilkosságról a segítséget kérőket.

A „Tabukról tabuk nélkül” második évada, bár rendkívül komoly és érzékeny témákat dolgoz fel, nagy hangsúlyt helyez arra is, hogy az egyes szereplőknek hogyan sikerült megbirkóznia a problémákkal, hogyan találtak kapaszkodót és kiutat a legnehezebb időszakokból.

Beszéljük meg!

Az egyes epizódok után sem hagyja magára a nézőket a Spektrum, egy-egy téma után ugyanis azonnal adásba kerül a „Tabukról tabuk nélkül” – Beszéljük meg! című félórás beszélgetős műsor, ahol Radnai Péter műsorvezető a szakértő vendégekkel és érintettekkel járja körbe a legfontosabb kérdéseket.

Az alkotók és háttér

A Spektrum megrendelésére a „Tabukról tabuk nélkül” új évadát is az ACG Reklámügynökség készítette, mely ugyanolyan komoly csapattal indult neki a munkának, mint két évvel ezelőtt. Mentes Endre producerrel és Pálinkás Norbert rendezővel együtt egy közel 20 fős stáb egyévnyi munkáját láthatják a nézők. Az előkészületeket és a szereplők kiválasztását többek között gyakorlott researcherek végezték, akiknek nagy előnyt jelentett a sorozat első évada alatt szerzett tapasztalat. A stáb összesen 46 napot forgatott, ami megegyezik egy komolyabb játékfilm felvételi idejével. Bejárták az országot, hiszen készültek felvételek Nyíregyházán, Miskolcon, Kaposváron, Nagykanizsán, és természetesen Budapesten is, így a nézők számára a legkülönfélébb helyeken bontakoznak ki a történetek: börtönökben, egy panelház konyhájában, piacon, edzőteremben, táncteremben, temetőkben és templomokban.

A hatalmas volumenű, 3 terabájtnyi alapanyagból hat darab egyórás epizódot láthatnak a nézők október 25-étől minden pénteken este 10 órától.

Különleges nyitány

A hat vadonatúj részen túl az idei évad meglepetést is tartogat, mivel a sorozat készítői megkeresték az első évad 6 szereplőjét, akik egy összefoglaló epizódban mesélik el, hogy a forgatás óta, az elmúlt 2 évben mi minden változott meg az életükben. Izgalmakban nem lesz hiány, hiszen kiderül, hogy mi történt a swingerpárral, Botonddal és Vandával, és új fejleményekről számol be a fiatal meleg pár is, akiknek minden vágya egy örökbefogadott gyermek volt. A visszaemlékező epizód október 18-án este 10 órakor lesz látható a Spektrumon.

Thuróczy Szabolcs

Premier adások

„Tabukról tabuk nélkül – Két évvel később” – október 18.  22:00, Spektrum

„Tabukról tabuk nélkül 2”, október 25. 22:00, Spektrum

További részek: minden pénteken

„Tabukról tabuk nélkül – Beszéljük meg!”, október 25. 22:55, Spektrum

További részek: minden pénteken

Tabukról Tabuk nélkül, 2. évad:

1. epizód – Bűnösök és vezeklők (premier: október 25. 22:00)

2. epizód – Fogyatékosság (premier: november 1. 22:00)

3. epizód – mentális betegségek  (premier: november 8. 22:00)

4. epizód – Meddőség  (premier: november 15. 22:00)

5. epizód – Zaklatás  (premier: november 22. 22:00) 6. epizód – Öngyilkosság   (premier: november 29. 22:00)

Ez is tetszeni fog...