Találkozás írókkal a NaNoWriMo keretein belül - Corn & Soda

Találkozás írókkal a NaNoWriMo keretein belül

Már másfél éve élek Krakkóban, és mindig hiányzott, hogy kapcsolatot teremtsek az itt élő kreatív írókkal. Természetesen a nyelvi korlátok álltak az utamba, hiszen egyáltalán nem beszélek lengyelül. Így magányomban maradtam, és fenntartottam a magyar írókkal a kontaktust az interneten. A múlt héten azonban változott a helyzetem, amit a NaNónak köszönhetek. A NaNoWriMo (National Novel Writing Month) egy hónapig tartó kihívás, amelynek célja, hogy novemberben írjunk egy teljes regényt.

A tavalyi évben nem is jutott eszembe, hogy Lengyelországhoz csatlakozzak a NaNoWriMo alatt. A nyelvtudás hiánya rám nehezedett, így a biztonságos “Valahol Európában” régióban töltöttem el a novembert. Idén azonban minden bátorságomat összeszedve a Lengyelország régiót erősítem (remélhetőleg), és szerencsére nagyon kellemes meglepetés ért.

b.31651-4916_massolit_books

Lengyelországban négy kapcsolattartó (Municipal Liaison) működik négy különböző városban. Szerencsére Krakkóban is van egy lány, akinek még november elején írtam emailt. Hamarosan kiderült, hogy nagyon szívesen látnak a találkozójukon és ő biztosan beszélget majd velem angolul. Ráadásul a kis összejövetelt pont abban az utcában rendezték, ahol én is lakom, ami még egyszerűbbé tette a helyzetet.

ab4089d84bb2b1fbfba87cd8a5a0af5eÍgy múlt hét pénteken volt szerencsém találkozni hat lengyel kreatív íróval, akikkel végre beszélgethettem egy kicsit az írásról és persze a NaNoWriMóról. Igazán kedvesek voltak velem, bár sokan először megszeppentek, hogy a beszélgetés aznap nem csak lengyelül fog folyni. Ráadásul ajándékcsomagot is kaptam, ami itt helyi NaNós különlegességnek számít. Volt benne naptár, matrica, füzet és toll, ráadásul egy apró túlélőcsomag is a hónapra (egy filter tea, 3in1 kávé, csoki és nyalóka). Nagyon nyitottak voltak felém és közösen írtunk is egy keveset. Emellett hétről hétre lefordítják nekem az írós kihívásokat is.

Egy kicsit megismerhettem a lengyel könyvkiadás és irodalmi lapok helyzetét, ami hasonlatos a magyarhoz. De igazán nagy élmény volt végre itt is beszélgetni hozzám hasonlóakkal, akik egész novemberben a karaktereikkel, a szavaik számával és a történetükkel vannak elfoglalva. A legjobb pedig, hogy jövő héten is lesz összejövetel, így a krakkói NaNósok idén gyakorolhatják az angol beszélgetést is mellettem. Emellett mindenkinek ajánlom, hogy térjen be az angol nyelvű Massolit könyvesboltba Krakkóban, hiszen igazán hangulatos hely.

Az eredeti cikket ide kattintva nézhetitek meg. További írással kapcsolatos bejegyzéseket olvashattok a http://szaszkogabriella.blogspot.com oldalon.

f85594b847efc7c39429c48440901628

 

Ez is tetszeni fog...