Tavaszi PlayIT Show - Budapest - Corn & Soda

Tavaszi PlayIT Show – Budapest

DSC_0034

Most, hogy vége lett a 10. jubileumi PlayIT-nek, ideje számot vetni a tapasztalataimról. Az eddigi évekhez hasonlóan most is rengeteg érdeklődő érkezett az ország különböző pontjáról, melyhez a rendezők külön buszjáratok szervezésével járultak hozzá. Ahogy ballagtam a VIP bejárat felé, vagy ezer dühös szempár kísérte utamat, ugyanis hosszú kígyózó sorokban toporogva várták az emberek a 10 órai kapunyitást. Végül azért mind bejutottak. Sőt, még délután négykor is érkeztek látogatók, elkerülve a tömeges bejutás lázas tolongását.

DSC_0004

3 helyszínen folytak párhuzamosan az események, kicsiknek, nagyoknak egyaránt. A bejárat mellett jó időre leragadtak az emberek. Volt akit a MesterMC standja vonzott, vagy az 576 kilobyte mobil boltja, vagy csak elnézte a ringben küzdő pankrátorokat. Engem speciel a Nintendoo és Cenega otthoni kényelmét megteremtő babzsák foteles sarka kötött le a leginkább, de azért beálltam a ping-pong asztal mögé is, és egy kicsit félénken (football tudásom híján) a szurkolók soraiba is a teqball asztal mellett. Ezenkívül, természetesen, bárki kipróbálhatta a legújabb Oculus rift-re portolt, vagy éppen arra fejlesztett játékokat, elkölthette több havi fizetését a HoldFény team standjánál és ha mindebből elege lett, akár falra is mászhatott. Ezen a helyszínen tehát minden standon olyan cégek és egyesületek képviselték magukat, melyek szorosan kapcsolódnak a gamer világhoz. A cosplayes színpad is itt várta az érdeklődőket, ahol bepillantást nyerhettünk smink trükkökbe, jelmezes praktikákba és csöppet sem szemérmes leányzók dekoltázsaiba. Az udvaron pedig a Mozdulj Gamer mozgalom lazertaggel várta a geek közönséget egy kis AFK CoD-zásra.

DSC_0030

A második csarnokban a játékoké volt a főszerep. CS:GO, HALO és Hearthstone versenyek várták a kihívást keresőket, mint csapatos, mint 1v1 küzdelmekkel. Aki csak játékos társakat keresett, az hamar megtalálhatta embereit a Rocket League előtt, vagy a GameStar tavernának berendezett kis standjánál. Itt én is leragadtam hosszú időre egy hordó mellett ülve, amelyre tableteket rögzítettek, így várakoztam kihívókra, egy jó HS meccsre. Igazán lenyűgöző hangulatot teremtettek a BarCraftosok. Nem csoda, hogy egy óráig fel sem álltam a Witcher játékból jól ismert berendezések közül. Ezek mellett az offline játékok is teret kaptak. Több gépnél ki lehetett próbálni a most érkezett Quantum Break-et, a már megjelent Far Cry – Primal-t, a legújabb FIFA játékot, illetve az ellenzéknek a PES-t. Volt ezen kívül Call of Duty: Black Ops II sátor és a kisebbeknek, egy kis erőszaktól mentes LEGO sarok is, valamint temérdek előadás, kiállítás, kerekasztal beszélgetés és termékbemutató, melyeket aztán ki is próbálhatott a közönség a fejlesztők standjainál. És akit még ez sem győzött meg, hogy legközelebb érdemes lenne jegyet venni, annak motivációként üzenem, hogy egy ilyen rendezvényről soha nem távozhat üres kézzel. Én már próbáltam, de néhány XBox promóciós holmi így is megtalált, hála a Microsoft színpadnak.

DSC_0026

A harmadik csarnok volt a legkisebb. Itt leginkább a YouTube sztárok kaptak teret egy kis főzéshez, valamint autogramok osztogatásához. Tapasztalataim alapján a legtöbben, főként a videósokért jönnek, annak reményében, hogy akár csak néhány szót is válthatnak majd velük. Ami talán a legizgalmasabb volt ezen a helyszínen, az nem a Transformers játékok színes (de annál egyhangúbb játékmenettel ellátott) választéka volt, hanem az Óbudai Egyetem japánból importált robotjai, melyeket a helyszínen programoztak adott feladatok elvégzésére. De nem ezek a kis milliókat érő masinák voltak az egyedüliek a rendezvényen. Irányíthattunk telefonjainkkal a Star Wars legújabb részéből megismert BB8-et, focizhattunk LEGO-ból készült robotokkal és kipróbálhattuk a legkülönbözőbb szerkezeteket, mint a DIRT 3 rally szimulációs gépe, vagy a zongora klaviatúrájával irányítható VR játék, de akár minidrone-okat is vezethettünk.

Aki csak megjelent a tavaszi budapesti PlayIT-en, az nem csalódott, hisz nem csak kipróbálni lehetett mindezeket. Amennyiben pénztárcánk megengedte akár haza is vihettünk újonnan megismert, kipróbált eszközöket. Érdemes követni az eseményeket, ugyanis legközelebb vidéken kerül megrendezésre, e hónap 14. napján Debrecenben. Játékra fel, újra támad a PlayIT Show, Magyarország legnagyobb gamer rendezvénye.

 

Ez is tetszeni fog...