Jack Kerouac-i őrület magyar módra - Terike&Irén, a budapesti road movie - Corn & Soda

Jack Kerouac-i őrület magyar módra – Terike&Irén, a budapesti road movie

Április 21-én mutatta be a KV Társulat a Terike&Irén című, megtörtént esetet feldolgozó darabját Markó-Valentyik Anna, Némedi Árpád, Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina  szereplésével a Mozsár Műhelyben.  Az igaz történeten alapuló darab szövegét Markó Róbert rendező a társulat improvizációi alapján Enyedi Éva dramaturggal együttműködve írta.

forrás: sajtóanyag

A darab műfaját az alkotók budapesti road movie-ként határozták meg, és nem véletlenül. Az előadás valóban egy őrült, már-már szürreális, mégis zsigerien valós száguldás Budapest utcáin. Hangulata, lendülete, sokszor bizarr jelenetei, szereplőinek merészsége és képtelen ötletei  a legendás amerikai beat író, Jack Kerouac műveit juttatták eszembe.

Forrás: KV Társulat Facebook oldala

A történetét egy közelmúltbeli eset ihlette: 2016 augusztusában két idősödő hölgy magát NAV ellenőrnek álcázva próbált póthajhoz jutni egy belvárosi fodrászszalonban. A darab az esetből kiindulva arra próbál meg választ adni, mi vezethet két, egyébként köztiszteletben álló nőt a nevezett bűntény elkövetésére.  Mindeközben őszinte és nem túl hízelgő tablót fest a jelenkori Magyarország társadalmáról. Látjuk a sztereotípiákat, az előítéleteket, korunk fiatalságot és szépséget istenítő torz ideálját, és a mindezekből fakadó töménytelen frusztrációt. A darab elsősorban a nők helyzetére, szerepére és a megfelelési vágyukból eredő problémáikra fókuszál, de emellett széles társadalmi körképet kapunk. Azonban az előadás mégsem melankolikus, sötét vagy borongós hangulatú, hanem olyannyira bővelkedik humorban, hogy a néző végig a hasát fogja a nevetéstől. A társadalomkritikát jó adag szarkazmusba és iróniába csomagolva kapja a néző.

A darab rendkívüli humorát, lendületét a színészek kiváló munkájának is köszönheti. A két főszereplő, Urbanovits Krisztina és Száger Zsuzsanna alakítása lenyűgöző. Urbanovits Krisztina remekül alakítja Irén, a lecsúszott vidéki úrinő szerepét, aki miután képes kilépni elhunyt férje árnyékából, kezdeményező, leleményes nővé alakul át. Száger Zsuzsanna megformálásában Terike, a “lakótelepi Britney” szintén lenyűgöző átalakuláson megy keresztül az előadás alatt. A butuska, kelekótya asszony egyre tudatosabb és álmaiért küzdeni tudó nővé válik.

KV Társulat Facebook oldala

Markó-Valentyik Anna és Némedi Árpád fenomenális módon alakul át egyik karakterből a másikká az előadás alatt. Párosuk számtalan, humorosabbnál humorosabb kettőst alakít, akik a magyar társadalom jellegzetes figuráit jelenítik meg.

A remek színészi játék mellett a díszletezés is kiemelkedő. Az élénk, vibráló színek, a kreatívan megoldott eszközök nagyszerűen illenek a darab hangulatához, lendületéhez. A díszletek és a jelmezek Michac Gábor munkái.

Összességében a Terike&Irén egyrészt ellenállhatatlan humorú, igazán szórakoztató darab, másrészt mélyen elgondolkodtató, megrázó és mégis felemelő. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a minőségi, modern darabokat, és érzékeny a társadalmi problémákra.

Következő előadások:

május 23.

május 24.

 

 

 

Ez is tetszeni fog...