Tíz éves az On The Spot – egyszerre volt szórakoztató és elgondolkodtató az ünnepi premier vetítés - Corn & Soda

Tíz éves az On The Spot – egyszerre volt szórakoztató és elgondolkodtató az ünnepi premier vetítés

2000 eurós viskó, bankszámla-nyitás az emberiség bölcsőjében és gyermeknevelés 38 országban – ezekről is szó esett a tíz éves fennállását ünneplő On The Spot dokumentumfilm-sorozat új filmje, az Esther, a törzs lánya ünnepi premier vetítésén. A Corn and Soda is kifaggatta kedvenc magyar dokumentumfilmeseit: kérdésünkre elárulták, hogy filmjeikben hamarosan a klímaváltozás témája is terítékre kerülhet.

Cseke Eszter és S. Takács András az ‘Esther, a törzs lánya’ premier vetítésén. Fotó: Kránitz Péter Pál, Corn and Soda.

Ingyenes premier vetítésen mutatták be október végén az On The Spot új filmjét, az Esther, a törzs lánya című mozit az Akvárium Klub nagytermében. A bemutatót baráti hangulatú beszélgetés követte, ahol korábban nem hallott érdekességet osztottak meg az alkotók a tizedik születésnapját ünneplő sorozatról a nagyközönséggel.

Kezdjük azonban az elején, ugyanis maga a film is rendkívüli volt. Eszter és András ezúttal ugyanis kilépett a dokumentumfilmesek pusztán szemlélő és dokumentáló szerepéből, és beleavatkoztak riportalanyaik életébe. Fenekestül felforgatták az etiópiai erbore törzs mindennapjait: pénzadományukkal lehetővé tették egy marhapásztor család két csemetéje számára, hogy a háznép történetében elsőkként iskolába járjanak és megtanuljanak írni-olvasni, sőt, a törzs fennállása óta először bankszámlát és személyazonosító igazolványt is készíttettek egyik tagja számára.

A történet 2011-ben kezdődött, amikor a Törzsek-sorozat forgatása az emberiség egyik vélt bölcsőjébe, az etiópiai Omo-völgybe vezette az On The Spot stábját. Az időzítés több tekintetben is sorsdöntő volt: vendéglátóik ugyanis gyermeket vártak, így Eszter saját szemével láthatta, és kamerájával rögzíthette, hogy milyen körülmények között jött világra a Gino Gido család legkisebb sarja, akit végül a vendégek tiszteletére Eszternek kereszteltek.

A szülők végül megkérték a magyar újságírókat: viseljék szívükön a kis Eszter sorsát, és segítsenek taníttatásában. Így most, amikor András és Eszter visszatértek az erbore törzshöz Etiópiába, nem tudtak nemet mondani az apa ismételt kérésének: beíratták Eszter Gino Gido-t és testvérét egy NGO által építtetett iskolába. Rendszeres banki átutalással fogják fedezni tanulmányaikat, ehhez azonban bankszámlát és személyazonosító igazolványt kellett csináltatniuk a büszke édesapának – a törzs történetében először.

Bár maga a film nem tett erre említést, a dokumentumfilmes házaspár komoly morális dilemmába ütközött mindezek miatt. Bár első pillantásra egy hétköznapi jótékony cselekedetnek tűnhet az, amit tettek, valójában komoly és végzetes következményekkel járhat a törzs, és maga Eszter Gino Gido számára. A kislányt ugyanis meglehet, hogy ezáltal kiszakították hagyományos társadalmi közegéből, az addig általa egyedüliként megismert életformából. Az iskolába nem járhat cipő és megfelelő ruha nélkül, ezzel azonban megjelenésében is elkülönülni kényszerül a falu többi lakójától, sőt, saját családtagjaitól is.

Bár az iskola jelenti az egyetlen lehetőséget arra, hogy ne félnomád marhapásztorként élje le életét, az iskolai végzettséggel járó egzisztenciális lehetőségek nem feltétlenül jelentenek boldogabb életet Eszter számára, erboreként élete végéig kívülálló lesz a többségi társadalom szemében.

A kis Eszter születése más szempontból is sorsszerűnek bizonyult az On The Spot életében: itt és ekkor határozta el András és Eszter, hogy egy külön sorozatot fognak szentelni a gyermeknevelés témájának, s ezzel megszületett a “9 hónap alatt a Föld körül” sorozat gondolatcsírája. Az ezt követő évek fejleményei – az újságíró-párból házaspár lett, s a duóból trió: megszületett kisfiuk, Mózes – azonban egy másik téma, a gyermeknevelés kérdéskörét hozta számukra közelebbi perspektívába, s hamarosan meg is született a One World Family című websorozat. Azafrikai, közel-keleti és délkelet-ázsiai forgatási helyszínre már a kis Mózes is szüleivel tartott, aki bár alig négyéves, már most igazi világjáró: 38 országba kísérte el szüleit. Eszter és András szerint bár Mózes tudásszomja elapaszthatatlan, az a kérdés még nem merült fel benne sem Ázsiában, sem Afrikában, hogy miért más a többi gyerek bőrszíne. A világjáró családapa és családanya a beszélgetésen határozottan kijelentette: a gyermeknevelésről szóló sorozat legfőbb tanulsága számukra az, hogy a nukleáris családi háztartás egy elfuserlát konstrukció, a gyermeknevelés akkor lehet igazán felhőtlen, ha „közösségi biznisz”, tehát a tágabb család, sőt, a szűkebb lakókörnyezetünk is részt vesz benne.

A Törzsek-sorozat forgatásán Etiópia után Indonéziába is eljutottak a magyar dokumentumfilmesek, ahol azonban nem a máig élő törzsi kultúrára bukkantak, hanem egy csalás nyomaira. Tavaly tavasszal a hazai médiát is bejárta a brit közszolgálati televízió, a BBC botránya, miszerint a Discovery csatornával közösen meghamisított és megrendezett egy dokumentumfilmet a pápuai korowai törzsről – az átverést nem más fedezte fel, mint az On The Spot csapata! A szemfényvesztés részleteiről számtalan cikk született, ezért mi csak röviden írjuk le: a brit filmesek lefizették a helybelieket, hogy játszák el, 35 méter magas, fákra épített viskókban élnek. S. Takács András most azt is elárulta: az életveszélyes tákolmányért körülbelül 2000 eurót fizetett a BBC.

A Corn and Soda kérdésére Eszter és András elárulták, hogy a klímaváltozás témáját rendkívül fontosnak érzik, és kijelentették: jelenleg is zajló projektjeik lezárultával belevágnak a jövő generációit fenyegető globális környezetváltozás és természeti kataklizmák témájának dokumentumfilmes feltárásába. Kérdésünkre elmondták, hamarosan visszatérnek a magyar televízióképernyőkre: az Esther, a törzs lánya a Spektrum csatornán lesz látható, illetve készülő új, a Holokauszt történetét és a traumát, mint generációkon átívelő örökség témáját körbejáró egész estés dokumentumfilmjüket is az egyik jelentős hazai televíziócsatorna fogja sugározni.

Ez is tetszeni fog...