Top 10 karácsonyi epizód - Avagy, milyen sorozatot nézhetünk ünnepi hangulatért - Corn & Soda

Top 10 karácsonyi epizód – Avagy, milyen sorozatot nézhetünk ünnepi hangulatért

A sorozatok kedvelőinek bőven van miből válogatniuk, ha ünnepi hangulatot keresnek. Idén is sok sorozat rukkolt elő karácsonyi részekkel, de mi most a legjobb 10-et szedtük össze nektek, hogy a legjobb élményt kapjátok.

Bevett szokás néhány sorozatnál, leginkább azoknál amik epizodikus jellegűek, tehát nem egy történetszálat visznek végig egy évadon keresztül, hogy aktuális történtet mesélnek el. Ez a bizonyos aktualitás leginkább az amcsi ünnepekre koncentrál; Halloween idején rémisztő, misztikus sztorival rukkolnak elő, hálaadás napjának közeledtével fura családi vacsikat láthatunk, karácsony tájékán pedig hólepte, mikulásos, ünnepi történeteket kapunk.

Bár a listában nem megyek vissza a tévézés ősidejébe, ezért az olyan sorozatokat, mint a The Honeymooners, de még a Saved by the Bell idejébe sem nézek vissza. Csak a modernebb darabokat vettem számba, mert hát valljuk be, a ’90-es évek végétől nézünk inkább sorozatokat. Mielőtt még belekezdenétek a lista olvasásába, azt sem árt tudnotok, hogy ez egy szubjektív összeállítás. Valószínűleg nem fog vele mindenki egyetérteni, de ez van. Ha nem tetszik, írjátok le a hozzászólások közé a ti listátokat. Ezt most azért írom, mert sértődően azt akarom mondani, hogy csináljatok jobb listát, hanem azért, mert tényleg kíváncsi vagyok az olvasóink kedvenc karácsonyi sorozat epizódjaira. Most viszont lássuk az én listámat!

10. The Fosters – Christmas Past

A lista legelső szereplője egy tipikus megható és szívbemarkoló cucc. Már maga a sorozat alapkoncepciója is ilyen, de ebben a karácsonyi epizódban kimaxolták az érzelmeket, amikor garantáltan bőgni fog mindenki, még a legszőrösebb szívűbb grincsek is. A leszbikus nevelőszülőknél nevelkedő gyerekek első közös karácsonyát nézhetjük végig ebben a részben. Az egész egy nagy nyáltenger, de lehetetlen nem szeretni.

9. Grimm – Karácsonyi rémek – (Grimm – Twelve Days of Krampus)

Egy Télapó szerű szörnyfigura csintalan kamaszokat büntet meg a rossz viselkedésükért, miközben Monroe megmutatja az őrült karácsonyi díszítését a szerelmének, aki nincs annyira oda az ünnepekért, mint a barátja. Röviden, van ebben minden, ami egy jó kis misztikus karácsonyi sztorihoz kell.

8. X-akták – Hogyan lopták el a szellemek a Karácsonyt (The X-Files – How the Ghosts Stole Christmas)

Mulder és Scully a karácsonyt egy kísértetházban tölti. Ha ennél a mondatnál nektek több kell ahhoz, hogy ezt megnézzétek, akkor sajnos nem tudok rajtatok segíteni.

7. Doktor House – Joy to the World

Azonkívül, hogy ez az a rész, amiben egy hülye nő megmutatja House-nak hogyan használja az inhalátorát, Wilson ebben a részben győzi meg a barátját, hogy az ünnepek idején az orvos legyen kedvesebb a betegeivel. Hát nem egy gyönyörű, ünnepi csoda ez?

6. Így jártam anyátokkal – Egy kis Minnesota (How I Met Your Mother – Little Minnesota)

Barney kicsavart perverz karácsonyi dalocskái tutira meghozzák az ünnepi hangulatod.

5. Modern család – Fehér karácsony (Modern Family – White Christmas)

Sok karácsonyos része van már a Modern családnak, a 7. évad 9. része mégis kiemelkedő. Úgy humoros, hogy közben kicsit oda szúr. Valahol mindenki magára ismerhet benne, és mégis szórakoztató.

4. Black Mirror – White Christmas

A Black Mirror karácsonyi kiadása több szempontból is különleges. Egyrészről ez volt az utolsó olyan rész a sorozatból, amit a Black Mirrort eredetileg fejlesztő csatorna adott le, másrészről pedig az antológiában eddig a részig nem jelentek meg az ünnepek. A 2014-es epizód igazából csak úgy kötődik az ünnepekhez, hogy a történetek akkortájt játszódnak. Az üzenet nem éppen karácsonyos, mégis azt mondom, hogy ha már karácsony, akkor ezt bűn lenne kihagyni.

3. Family Guy – Egy nagyon különleges Griffin karácsony (A Very Special Family Guy Freakin’ Christmas)

Tény, hogy inkább a társadalomkritikai jellege miatt került ennyire előkelő helyre a listán, de nem árt ha a sok nyál között kapunk egy kis valóságot is az arcunkba. Egész pontosan az a jelenet, mikor a bigottan vallásos csávó realizálja, hogy kénytelen lesz humorérzéket növeszteni magába, szépen megmutatja nekünk, hogy mi is az egyik legnagyobb baj bizonyos embereke fejében a karácsony kapcsán.

2. Jóbarátok – A karácsonyi tatu (Friends – The One With The Holiday Armadillo)

A kis hazánk sitcom szüzességét elvevő sorozat megkerülhetetlen, ha arról van szó, hogy ünnepi hangulat. Egyrészről azért, mert szinte folyamatosan megy, másrészről pedig azért, mert Ross, mint karácsonyi tatu, egy életre beleégett az agyunkba.

1. South Park – Erdei karácsony (Woodland Critter Christmas)

Forrás: southpark.wikia.com

A South Park az évek során egy rakat karácsonyhoz kapcsolódó részt csinált, de meglátásom szerint ez a kis beteg történet lett a legjobb. Mert hát mégis mennyire király már az, amikor rímekbe szedve Stant egy erdei állatokból álló sátánista csoport rászedi, hogy segítsen nekik. Mindezt úgy, hogy közben a Grincset és a Muppet figurákat is kiparodizálták, és még egy csavart is belevittek a történetbe. Tudom, hogy ez nem éppen a klasszikus ünnepi hangulatot sugározza, mégis képtelenség ennél jobb karácsonyi sorozatepizódot találni.

Ez volt hát az én karácsonyi sorozatos listám. Sok olyan darab van rajta, ami nem nevezhető klasszikusan karácsonyinak, de talán pont ettől lett jó az egész. Ha van kedvetek hozzá, osszátok meg ti is velünk, ahogy azt fentebb is írtam, hogy melyik a ti kedvenc karácsonyi sorozat részetek.

Ez is tetszeni fog...