Top 10 képregénysorozat - Corn & Soda

Top 10 képregénysorozat

A legújabb lista tematikája rendhagyó módon nem a játékfilmeket érinti, ezúttal sorozatok közül kerülnek ki a lajstrom helyezettjei. Ezen belül is a témakör a képregényekből adaptált szériák köré korlátozódik, ami klasszikus értelemben véve elég széles skálán mozog. Mióta a filmvásznon egyre nagyobb a dömping a hasonló adaptációkban, köszönhetően a Marvel és a DC Comics népszerű hőseinek, hajlamosak vagyunk elfelejtkezni, hogy egy-egy sorozat szintén a füzetekből „lépett elő”. Azonban ezek között is vannak egyértelmű darabok, mint a hazánkban nemrég debütált Flash (The Flash, 2016-) vagy Daredevil (2015-) sorozat, de a sokadik évadját futó Zöld íjász (Arrow, 2012-) vagy a The Walking Dead (2012-) is ebbe a kategóriába tartozik. Lássuk tehát a Top 10 képregénysorozat listáját:

top 10 comic

10.  Human Target (Tökéletes célpont, 2010-2011)

A két évadot megélt sorozat gyakorlatilag nem volt más, mint egy kommersz akció széria, egy kis Mission Impossible adalékkal megfűszerezve a DC Comics kiadásában. A képregényből adaptált főhős, Chistopher Chance (Mark Valley) egyfajta testőr-ügynök-magánnyomozó keverék, akit bárki jó pénzért felbérelhet, s ő szokatlan eszközeivel teljesíti is küldetéseit.

HuT

 

9.  Painkiller Jane (Painkiller Jane,2007)

A sokak által trash – akcióként elkönyvelt szériában a címszereplő (Kristana Loken) regeneráló képességét felhasználva küzd csapatával a természetfeletti adottságokkal rendelkező emberekkel. A Painkiller Jane annál is inkább kiemelkedett, mivel korában komoly hiánycikknek számítottak a női szuperhősös produkciók. A több epizódot hazánkban forgatott sorozat, nem túl tartalmas, sok megszokott frázissal dolgozik, mégis kellemes szórakozás a sci-fi – akció szerelmesei számára.

painkjane

8 . Wynonna Earp (Wynonna Earp, 2016-)

Egyelőre még nagy homály övezi ezt a könnyed, modern western-horror szériát. A Wynonna Earp pilotja elég felemásra sikerült, nem egyértelmű, hogy milyen irányba indul Wyatt Earp ükunokájának kalandja. A szülővárosába visszatérő címszereplő szembesül családi „örökségével”, a pisztolyhős őse által megölt emberek visszatérő démonaival, amikkel a hírhedt békebíró coltjával száll szembe. A IDW Publishing által kiadott Wynonna Earp adaptációját nem kell túl komolyan venni, könnyed, szórakoztató sorozat és kellő potenciál rejlik benne, amihez a főhős karaktere is nagyban hozzájárul.

Wynonna earp1

7.  Constantine (Constanie, 2014 – 2015)

John Constanie neve nem csak a DC Comics világát ismerők körében csenghet ismerősen, köszönhetően a Keanu Reeves főszereplésével készült hollywoodi produkciónak. A sorozatok rajongói azonban csak tíz évvel később találkozhattak az önmagát szerényen csak „master of okkult arts” – nak nevező karakterrel. A Hellblazer  képregényből előlépett, s a mozifilmmel szemben képregényhű Constantine Matt Ryannal a főszerepben felemás sikert aratott. A sorozat egy misztikus világba kalauzol minket, démonok, szellemek és egyéb természetfölötti lények  köré építve a cselekményt. A laikusok számára egy lebutított Supernaturalnak tűnhet, talán emiatt a dömping miatt nem érhette meg a második évadot, azonban a készítők több csatornánál is lobbiznak a széria folytatásáért.

Hellblazer

6.  Powers (Powers, 2015 -)

A Sony, a Netflix mintájára, kihasználva a Playstation felületet egyből egy képregény adaptációval indított. A Powers egy képességét vesztett szuperhős körül forog, aki a rendőrség egy emberfeletti képességgel rendelkező lények törvénysértéseivel foglalkozó ügyosztályának nyomozója. A sorozat egyediségét leginkább az jellemzi, hogy a szuperhőskultuszt összekapcsolja a sztárkultusszal, mindezt emberi szemszögből bemutatva. Egyfajta misztikus-zsarusorozat, amelyhez komoly brutalitás és fantáziadús káromkodások kapcsolódnak.

Powers p

5.  Outcast (Outcast, 2016-)

Többek között a The Walking Dead-et is jegyző Robert Kirkman ezúttal a zombik helyett egy ördögűzős sorozattal lépett elő az Outcasttal. A főszereplő Kyle Barnes gyermekkora óta a bensőjét marcangoló démonokkal küzd. Egy idő után már elege lesz az egészből és egy tiszteletes segítségével akarja felkutatni az igazságot szenvedésével kapcsolatban. Egyúttal helyre is akarja tenni elfuserált életét, de rá kell jönnie, hogy saját sorsa az egész világéval összefonódik. Kirkman drámai elemekkel fűszerezett horror-szériáját június elejére várhatjuk a FOX csatornán.

outcast-poster-comic1

4. iZombie (iZombie, 2015-)

Rob Thomas adaptációja újragondolta a kommersz zombis filmes zsánert és egy szokatlan, de annál szórakoztatóbb köntösbe bugyolálta a műfajt az iZombie-val. A történet egy zombivá vált orvostanhallgató lány körül forog, aki a hullaházban vállalt rezidensi munkája közben fogyasztja a “páciensek” szürkeállományát, közben szert tesz emlékeikre így segítve egy nyomozó munkáját. Az igazi szórakozás mégis a hulláktól „megörökölt” stílusjegyekben rejlik, legyen az kleptománia vagy más egyéb nyalánkság. Mindez high-concept funkcióban, kevesebb átívelő szállal még harmadik évadjában is nagy potenciált rejt magában.

IZombie

3.  Jessica Jones (Jessica Jones, 2015-)

A Marvel Univerzum a Netlfixnek hála egy kommersznek nem mondható, abszolút egyedi szuperhőssel bővült. Az Alias képregényből előugrott címszereplő hölgy az igazság bajnoka helyett, inkább egy alkohol –és magánéleti gondokkal küszködő amatőr nyomozó, aki sajátos, bunkó stílusával bejátssza magát a szívünkbe. Nem rendelkezik olyan hatalmas szupererővel, pláne nem sokat használja, de igazából ettől olyan eredeti és szerethető alkotás, mindemellett a Jessica Jones már az első évadban előkészíti a terepet a The Defenders-nek.

Jessj

2.  Preacher (Prédikátor, 2016-)

Az AMC jóvoltából ezúttal egy fiktív bibliai témájú hamisítatlan Vertigo képregényadaptációval leptek meg minket Seth Roganék. Az esztendő talán legjobban várt szériájában egy texasi kisváros lelkészének egész gyülekezetét elpusztítja egy angyal – démon hibrid, aki aztán papunkban talál otthonra. Mindeközben félelmében Isten is lelép a Mennyországból, s prédikátorunk állig felfegyverzett barátnőjével s egy piás, ír vámpírral kéz a kézben ered felkutatására. Ezalatt a benne lévő jóval és gonosszal viaskodva meg is “gyóntatja” az arra érdemeseket, de két Miatyánk és egy Üdvözlégy Mária nem fog segíteni a bűnösökön. A hónapok óta várva várt, brutalitással fűszerezett Preacher bemutatójáig már csak alig három hetet kell kibírni.

Preacherp

 

1.  Lucifer (Lucifer, 2015-)

Egy újabb misztikus, enyhe vallási töltetű szériában mit csináljon az Ördög, ha megunja polkolbéli trónját és egy kis kikapcsolódásra vágyik!? Lejön közénk a Földre és habzsolja az élet örömeit, miközben egy nyomozónő mellé keveredik, s a titkos vágyakat kifürkésző tekintetével hétről-hétre segít megoldani a számára érdekes bűnügyeket. Az Alvilág ura nem hazudtolja meg magát s stílusával, minden egyes mozdulatával belőlünk is kicsikarja rejtett titkainkat. A hazánkban nemrég debütált Lucifernek a napokban ért véget a 13 epizódból álló első évada, ugyanakkor a FOX máris bejelentette igényét  a második etapra.

Lucifer

Ez is tetszeni fog...