Top 10 Poirot-rejtély - Corn & Soda

Top 10 Poirot-rejtély

 

A hamarosan bemutatandó Gyilkosság az Orient Expresszen  (Murder on the Orient Express, 2017apropóján csokorba szedtük a belga detektív legkülönlegesebb eseteit. A lista felállítása ugyanakkor több szempontból is nehézséget jelentett. Agatha Christie különc nyomozójának esetei mozgóképen legalább olyan híresek, mint az eredeti matériában. Azon felül a Top 10 Poirot-rejtély lista apropója mégiscsak egy adaptációhoz kapcsolódik, így a választás a filmekre esett.

pinterest

Agatha Christie hőse Miss Marple mellett talán a legtöbb – és leghíresebb – regényének és novellájának főszereplője. Az írónő, saját bevallása szerint nagyon hamar megunta és megutálta Poirot karakterét. A népszerűsége miatt azonban egyre több és több műve jelent meg a mesterdetektívről. Poirot alakját nagyon jellegzetes figuraként ábrázolta: kackiás bajusszal, köpcös termettel és rendhez fűződő fóbiával. Christie, belga mesterdetektívje mellett több visszatérő szereplőt is felvonultatott műveiben: gondoljunk csak a Scotland Yard együgyű nyomozójára, Japp főfelügyelőre, jóbarátjára, Hastings kapitányra vagy épp Agatha Christie alteregojára (?), a bohókás krimiírónő Mrs.Oliverre.

A filmadaptációkban több színész is magára öltötte Hercule Poirot figuráját. Olyan színészeket találunk köztük, mint Peter Ustinov, Alfred Molina, Tony Randall vagy Albert Finney. A legsikeresebb megformálója ugyanakkor egyértelműen David Suchet volt, aki 1989-től kezdve tizenhárom évadon keresztül személyesítette meg a detektívet egy angol tévésorozatban.

Cultura

Érdekesség, hogy egyes történetek egész estés film formájában kerültek bemutatásra, míg mások 50 perces, klasszikus epizódonként. Suchet-nek sikerült leginkább magáévá tennie Poirot karakterét. Egyes feldolgozások ugyanakkor több szereposztásban is megjelentek: ilyen volt többek között a Gloriett a hullának  vagy az Öt kismalac, de az Ustinov-féle adaptációkat könnyedén feledtette Suchet. A listánkhoz többek között emiatt választottuk az angol művész főszereplésével készült produkciókat. A Top 10 Poirot-rejtély lajstromban igyekszünk kerülni a spoilereket, hiszen az az ilyesfajta krimiknél nagyon veszélyes lehet.

 

10. Poirot: Függöny – Poirot utolsó esete (Agatha Christie’s Poirot Curtain: Poirot’s Last Case, 2013)

Az utolsó helyen stílusosan Agatha Christie és Poirot utolsó esete áll, mely Vissza a gyökerekhez címmel jelent meg. Az írónő ezzel a művel zárta le – és mintegy keretbe foglalta – a sorozatot. Az immár 91 éves Poirot vissszatér Stylesba, ahol 30 évvel ezelőtt „minden elkezdődött” (The Mysterious Affair at Styles, 1990). Kora már nemcsak évei számában látszódik: öreg és beteg, azonban a már panzióvá alakított birtokon történő sorozatgyilkosságokat barátjával, Hastings kapitánnyal deríti fel, és utolsó leheletéig harcol a bűnös kézre kerítéséért.

IMDb

 

  1. Poirot: Az Ackyord-gyilkosság (The Murder of Roger Ackroyd, 2002)

Ez a produkció hozta meg az írónő és Poirot számára az igazi hírnevet. Annak ellenére, hogy – főleg befejezése tekintetében – nem tartozik a tipikus Poirot-kalandok közé, e filmnek köszönhetően már nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Európa-szerte „megismerték” a belga mesterdetektívet. Poirot egy csendes angliai városkába vonul vissza a zajos Londonból, hogy pihenjen és töktermesztéssel kezdjen foglalkozni – ez utóbbi aspektus többször is visszaköszön a sorozatban. Azonban a kis szürke King’s Abbotban is felüti fejét a bűnözés: meggyilkolják a környék egyik leggazdagabb iparmágnását, így Poirot kénytelen feladni addigi terveit és újra munkába áll.

 

IMDb

 

  1. Gyilkosság Mezopotámiában (PoirotMurder in Mesopotamia, 2002)

Christie előszeretettel helyezte regényei szereplőit és cselekményét a fakóbb Anglia helyett afrikai környezetbe. A Gyilkosság Mezopotámiában ötletét ugyanakkor magánéletből adaptálta. A történet egy régészeti expedíció körül zajlik. Az elismert professzor, Eric Leidner felesége volt férjétől kapott fenyegető levelektől retteg, félelmét azonban senki sem veszi komolyan, egészen addig, míg a nőt holtan nem találják. Szerencsére a közelben tartózkodik Poirot és furmányosan, „szürke sejtecskéi” segítségével fényt derít az igazságra.

MOOvie.cc

 

  1. Agatha Christie: Temetni veszélyes (Poirot: After the Funeral, 2006)

A filmet, mely egy vidéki kastélyban történt gyilkosságot beszél el, Agatha Christie másik, szívéhez közelebb álló főhősével, Miss. Marple-lel a főszerepben is megfilmesítettek. A dúsgazdag Richard Abernethie hirtelen halála, mely még orvosát is meglepi, összehozza a népes családot, s mindenki komoly örökségre számít. A végrendelet ismertetésekor a halott kelekótya húga kikottyant egy mondatot: „Hiszen meggyilkolták, nem?“, mellyel bogarat ültet a fülekbe, és melynek hatására további gyilkosságok történnek. A család ügyvédje barátjához, Poirot-hoz fordul segítségért, aki inkognitóban a család közelébe férkőzik, hogy leleplezze az összeesküvést.

IMDb

 

  1. Agatha Christie: Zátonyok közt (Taken at the Flood, 2006)

Agatha Christie a második világháború után, 1948-ban írt regényének adaptációja egyes aspektusaiban kapcsolódik a háború Londont ért megrázkódtatásához. Gordon Cloude, akinek személye körül forog a történet, pont a bombázások idején vesztette életét, s az ő örökségéért folyik a harc a családban. Végrendelet nélkül mindene fiatal feleségére szállt, akit bátyja tart a markában. A vagyont csak akkor kaparinthatja meg a család, ha Rosaleen meghal, így öt embernek is komoly érdeke fűződik a nő halálához. A gyilkosság nem is várat sokat magára, az áldozat azonban nem az, akire előzetesen számítani lehetett. Hogy milyen indokkal történt a gyilkosság és miért követi több másik is, azt Poirot dolga kinyomozni.

IMDb

 

  1. Poirot: Öt kismalac (Poirot: Five Little Pigs, 2003)

Stílszerűen ötödik helyezést ért el Agatha Christie 1943-ban íródott, majd 2003-ban filmre adaptált regénye. Az Öt kismalac kuriózum a Poirot-sorozatban, mivel benne egy múltbéli gyilkosságot kell kinyomoznia a detektívnek. Lucy Crale, egy Kanadában nevelkedett fiatal nő keresi fel Poirot, hogy derítse fel azt a tizenhárom évvel korábbi gyilkosságot, amely miatt édesanyját kivégezték. A nő ugyanis talált egy levelet, melyben anyja megírta: ártatlan. Férjét, a csapodár festőművész Amyas Crale-t más gyilkolta meg, mégis őt ítélték el. Poirot elvállalja a felkérést – nyomozás közben pedig számos, már elfeledett titokra is fény derül.

IMDb

 

  1. Gyilkosság az Orient expresszen (Murder on the Orient Express, 2010)

A november 9-én bemutatandó adaptációt legnagyobb sikerrel 1974-ben vitték mozivászonra Sidney Lumet rendezésében (Murder on the Orient Express, 1974) Ingrid Bergmannal és Albert Finney-vel a főszerepben. Az alkotás elsöprő sikert aratott, Bergmant pedig Oscar-díjjal jutalmazták a filmben nyújtott alakításáért. A Gyilkosság az Orient expresszen Agatha Christie kétségkívül leghíresebb alkotása. Mi sem bizonyítja jobban, hogy még kétszer is feldolgozták mielőtt Kenneth Branaght is megihlette az alkotás. Hogy a patinás színészbrigád és hatalmas hype mekkora sikert hoz majd, az még a jövő zenéje, de annyi biztos, hogy magasra tették a mércét Branagh-ék számára . Az összes Poirot-történet közül talán ez a legdrámaibb hangvételű, ebben ismerjük meg leginkább Poirot, mint embert.

IMDb

 

  1. Halál a Níluson (Death on the Nile, 2004)

Agatha Christie egyik leghosszabb regényét kétszer is feldolgozták Peter Ustinovval, később pedig David Suchetvel a főszerepben. Poirot ezúttal is maga mögött hagyja a ködös Albiont, hiszen újra egy egzotikusabb helyszínt választott az írónő. Főhősünk egy nílusi hajóúton csöppen egy veszélyes szerelmi háromszög kellős közepébe, ami szokás szerint tragédiával végződik, a belga mesterdetektívet pedig felkérik, hogy göngyölítse fel az ügyet. Mindeközben kiderül, hogy számos egyéb titok is lappang a fedélzeten.

IMDb

 

  1. A titokzatos Kék Vonat (The Mystery of the Blue Train, 2005)

A titokzatos Kék Vonatban Agatha Christie történeteinek számos aspektusát megtaláljuk. Az írónő kifejezetten szeret zárt tereket választani regényei helyszínéül: több története is szigeten, repülőn, hajón és persze vonaton játszódik. Emellett jelen esetben sem csak gyilkossággal találkozunk: felüti fejét az intrika, az ékszerrablás, a szerelem és a féltékenység is. Poirot történetei közül talán ez a legfondorlatosabb és legkiszámíthatatlanabb. Egy amerikai milliomos brutális módon meggyilkolt lányára találnak rá a vonaton. Poirot, aki az aktív munkából már visszavonult, nyomozni kezd, de nemcsak a gyilkos, hanem több millió dollár értékű rubinok elrablója után is. A történet külön érdekessége, hogy a filmben egy kikacsintás is feltűnik a Gyilkosság az Orient expresszen felé.

Mozi24

  1. Nyílt kártyákkal (Cards on the Table, 2005)

Agatha Christie 1936-ban íródott krimijének adaptációja jobban sikerült, mint az eredeti matéria. Több helyen változtattak benne, de ez mindenképp a film javára vált. Poirot többi történetétől eltérően ezúttal szinte előre megnevezi a gyilkosokat, s Poirot is inkább egyfajta párbajt vív a „szokásos” nyomozás helyett. Habár keveset szerepel, de a történet főszereplője egy dúsgazdag egzotikus világutazó, Mr. Shaitana, aki Poirot hetedmagával meghívja egy fényűző vacsorára, s elárulja a detektívnek, hogy egy gyilkost fog bemutatni. Étkezés során, miközben gyilkosságokra terelődik a szó, a házigazda elejti: még az este folyamán felfed egy rég eltemetett titkot. Vacsora után két külön szobába „tereli” vendégeit bridzsezni –  egyikbe a „kopókat”, másikba a „gyilkosokat”, míg ő a kandallónál borozgat. Az este végén szíven szúrva találják a házigazdát. Poirot, Race ezredes, Battle főfelügyelő és az elmaradhatatlan Mrs. Oliver nekilátnak kideríteni, hogy a négy gyanúsított közül ki, miért és hogyan követte el a gyilkosságot.

IMDb

 

 

 

Ez is tetszeni fog...