Top 10 Star Wars párbaj - Corn & Soda

Top 10 Star Wars párbaj

 

Ahogy közeledik a Star Wars – Az ébredő Erő (Star Wars: Episode VII – The Force Awakens, 2015) premierje egyre nagyobb a felhajtás az újabb epizód körül. Valóságos fanatizmus lett úrrá a rajongókon, s filmes berkeken belül minden a franchise körül forog, valamint a klasszikus –és a prequel trilógia is újra az előtérbe kerül. Többek között emiatt is épül ez a listánk a science-fiction műfaj egyik legnagyobb úttörőjére. A Top 10 Star Wars listán belül a mozi-legenda védjegyévé vált fénykard-párbajok kerülnek rangsorba. Ez talán az egyik legszubjektívebb lista, mely elsősorban a látványon, a dinamikán és a történetben betöltött szerep alapján nyugszik. Mielőtt a lajstromba belemerülnénk elengedhetetlen felhívni a figyelmet, hogy több SPOILERT is tartalmaz, így aki még nem látta a sorozatot az kellő óvatossággal tekintse meg!

10. Obi-Wan Kenobi & Anakin vs Dooku/Darth Tyranus – Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III – The Revenge of the Sith, 2005)

Ismét egy kéznyiszálós jelenet, mely komoly párhuzamban áll  A Jedi visszatér-ben (Star Wars: Episode VI – The  Return of the Jedi, 1983)  Darth Vader és Luke Skywalker közti duel-el. Sidious ugyanúgy addigi tanítványa kivégzésére buzdítja Anakin-t (Hayden Christensen), mint később Luke-ot, ezzel csábítva őt a Sötét oldal felé vezető útra. A különbség, hogy előbbi enged a csábításnak, ezzel meg is téve az első lépést „Darth Vader-ré válása” felé. Itt láthatjuk első jelét Anakin kettős személyiségének, ahogy küzd benne a jó és a rossz, mely végül a Jedik eszméi elleni cselekedetre viszi őt. Az ütősen megkoreografált párbaj során pedig szemet szúróan látszik a fejlődés harcbeli tudásában az előzőekhez képest. Míg a Klónok támadásában Dooku gróf (Christopher Lee) könnyedén győzi le az ifjú padavant mesterével együtt, itt már szinte esélyt sem hagy ellenfelének.

 

9. Obi-Wan Kenobi vs Grevious Star Wars II. rész – A klónok támadása (Star Wars: Episode II. – Attack of the Clones, 2002)

A Jedi-mester és a szakadár vezető harca kicsit kakukktojás. Grevious tábornok hiába tanulta meg (cinkos)társától, Dooku gróftól (Darth Tyranus) a fénykard-vívás technikáját, nem kellhet versenyre egy igazi Erő-használóval. Maga a harc viszont kifejezetten üdítő, ahogy a lázadó vezér egyenesen 4 fegyverrel hadakozik, amik karjai elvesztésével egyre fogyatkoznak. Amellett a harc nem csak a tradicionális fegyverekre korlátozódik, s a  kardját vesztett Obi-Wan (Ewan McGregor) is leleményes megoldásokra képes. Dinamikáját tekintve az összes jelenet közül talán ez a legerősebb, mellette pedig az egyik legszórakoztatóbb és komolytalanabb.

 

8. Mace Windu vs Darth Sidious/Palpatine – Star Wars III. rész: A Sith-ek bosszúja (Star Wars: Episode III: The Revenge of the Sith, 2005)

Mindenki tűkön ülve várta, hogyan is lepleződik le majd le a Sith Nagyúr (Ian McDiarmid). A választ a Jedi rend vezetője, Mace Windu (Samuel L. Jackson) és Palpatine/Darth Sidious közti párbaj mutatja meg. Miután Anakintől megtudja, hogy ki mozgatja hátulról a szálakat, Windu három lovagot maga mellé véve indul, hogy a szenátus elé citálja vagy, ha másképp nem megy, megölje őt. Sidious kezdeti önelégült, fensőbbséges monológja után hirtelen fénykardok villannak s a három Jedi gyorsan halálát leli. Rendkívül sok közeli képet láthatunk, Sidious arcáról a kegyetlenséget, ölni vágyást lehet leolvasni, míg Winduról a küzdőszellem és a bármi árú győzelem árad. A legerősebb Jediként –ahogy korábban Obi-Wan célzott rá-  vereséget is mér a Sith Lordra, azonban Anakin „közbenjárásával” mégis ő leli halálát, amivel egyben megszületik Darth Vader is. Felvetődik a kérdés, hogy tényleg Windu győzött-e vagy Palpatine csak  Anakint próbálta ezzel a Sötét oldal felé sodorni.

 

7. Obi-Wan Kenobi vs Darth Vader – Star Wars IV – Egy új remény (Star Wars: The New Hope, 1977)

Kronológiailag a legelső fénykard párbaj a Star Wars történelemben. A látvány és a koreográfia abszolút másodlagos, úgy is mondhatnánk gyerekcipőben jár, utólag Vader mozgása egyszerűen esetlen, mégis nagy jelentőséggel bír. Először láthatjuk milyen, mikor két fénykard összecsap és a párbeszéd is komoly hatással van az előzményekre valamint a további két epizódra is. Ebben a duel-ben inkább a színészi játék és a tartalom, ami sokat nyom a latba, azt pedig csak találgatna lehet, hogy Obi-van hová is tűnt feláldozva magát.

 

6. Yoda vs Dooku/Darth Tyranus; – Star Wars II. rész: A klónok támadása (Star Wars: Episode II. -Attack of the Clones, 2002)

Újra egy mester-padavan párbaj. Nagyon emlékezetes jelenet, itt láthatjuk Yoda-t (voice – Frank Oz) először fénykarddal harcolni. Ez is egy várva-várt szcéna volt a rajongók körében, ami nagyon rosszul is elsülhetett volna. Szerencsére egy tökéletesen megkomponált epizód, ahogy a kis, zöld Jedi-mester botjára támaszkodva belépdel a barlangba, majd cirkuszi akrobataként veszi fel a küzdelmet a Sötét oldalra átállt tanítványával szemben. Mellesleg ez az első alkalom, amikor a Jedi visszatérben látott Erő-villám feltűnik, amelyet a későbbiekben az előzmény-trilógiában előszeretettel használnak.

Ez is tetszeni fog...