Top 10 Videojáték adaptáció

TOP 10 Videojáték adaptáció

 

A számítógépes, illetve videojátékok filmvászonra adaptálása sosem volt egy népszerűtlen műfaj, ugyanakkor nem tudta megközelíteni az egyre népszerűbb képregény vagy könyvadaptációkat.  Kezdetben az Uwe Boll-féle ámokfutások, illetve a játéktermekben 20 forintokért függőséget okozó videojátékok vitték a prímet, de a nagyobb büdzsé, népszerűbb konzolok egyre sikeresebb produkciókat eredményeztek. Ugyan a 2010-es évekre a játékadaptációk már egy letisztultabb irányt képviselnek, azonban a korábbiak között is akadnak igényes és szórakoztató produkciók. Kicsák Péter (Warez) szerkesztőtársammal utánanéztünk, melyek voltak a műfaj legjobb darabjai egy TOP 10 Videojáték adaptáció lista formájában.

Warez

10+1.  Hitman – A bérgyilkos (Hitman, 2007)

A Hitman videójáték sorozatban egy hidegvérű bérgyilkos bőrébe bújhatunk, akinek atribútuma lett a piros nyakkendő. Az Agent 47 (Timothy Oliphant) névre hallgató főszereplő 2007-ben került a vásznakra, de nem aratott osztatlan sikert. Valahogy élvezetesebb a játékban settenkedni, mint ugyanezt egy és háromnegyed órán át nézni. Azért a bunyók és a lövöldözések sem maradhatnak el és talán ez az egy indoka van annak, hogy felkerült a listára. Ez a kopasz figura aztán 2015-ben Hitman: Agent 47  néven a Homelandes Rupert Frienddel a főszerepben újra próbálkozott, de ezt már végképp nem kellett volna.

Chino

10. Bloodrayne – Az igazság árnyékában (Bloodrayne, 2005)

Habár a filmtörténelem talán legrosszabb rendezője a stílusban olyan kritikán aluli alkotásokkal rukkolt elő, mint az Egyedül a sötétben (Alone int he Dark, 2005) vagy A király nevében (In the name of the King, 2007) a Bloodrayne valamilyen csoda folytán kakukktojásnak tűnik. Ennek ellenére bizonyosan szubjektív vélemény alapján kerülhetett egy TOP10-es listára a dögös Bloodrayne (Kristanna Loken) kalandja. A vámpír-ember félvér két vámpírvadász oldalán elindul, hogy szembeszálljon a világ leggonoszabb és leghatalmasabb vérszívójával. Sablonos történet, kidolgozatlan karakterek, de valahogy működött. Uwe Boll-nak olyan színészeket sikerült megnyernie az ügyéhez, mint Ben Kingsley vagy Michael Madsen. Talán ez is hozzájárult, hogy egy vállalható alkotást tudott letenni az asztalra, de azért jobb, hogy a trilógia után több folytatással nem “örvendeztetett” meg minket.

 

Warez

  1. Free to Play (2014)

Ez a film nem adaptáció ugyan, de szorosan kapcsolódik a videojátékokhoz, de még inkább a valósághoz. Egy dokumentumfilmről van szó, melyet a Valve kiadó támogatásában készítettek a Dota 2 (Defense of the Ancients) hivatásos játékosairól. Három nemzetközi szinten elismert e-sportoló mesél az életéről és a produkció végigkíséri karrierjüket egy évadon át, mely alatt rengeteg lehetőséget áldoznak fel az életükből azért, hogy a több mint 20 millió eurós összdíjazásból ők is részesüljenek. A film ingyenesen elérhető a stream-rendszerén keresztül is.

Warez

8. Doom (2005)

Az id Software által fejlesztett játékok legendás címek. Ez a cég 1991-ben kezdte karrierjét és a Wolfenstein nevű játékukkal létrehozták a belső nézetű (FPS) játékokat. A műfaj azonban csak a Doommal lett igazán népszerű, mely teret adott a játékosoknak arra, hogy maguk állítsák össze egyedi pályáikat. Ez a cím a videojátékok történetében nagyon sokat jelent, de filmnek kevés a története és az eszközök amelyekkel dolgozik. Az egyetlen jelenet, amiért érdemes megnézni, az a legvége. Ekkor a kamera átáll FPS nézetre, és néhány percig főszereplőnk szemszögéből követhetjük nyomon, hogy miként számol le az ocsmány szörnyekkel. Hát nem cirógatja őket annyit elárulok, de a tavaly megjelent Doom is összesűríthető ebbe az egy jelenetbe.

Warez

7. Lara Croft: Tomb Raider (2001)

Ez a cím „A kalandjáték”. Egy régész, ősi sírok és csapdák, megannyi titokzatos szereplő és furcsa érdekeik. A Tomb Raider-sorozat már rengeteg epizódot megélt, és napjainkban a remake-ek száma is gyarapszik. Angelina Jolie (Mr. & Mrs. Smith, 2005) által alakított furfangos Lara Croft mély nyomot hagyott minden játékos szívében. A női Indiana Jones történetét feldolgozó film egy kiváló adaptációja a kalandjátékok királynőjének, mely két epizódot is megélt. És hála az égnek 2018-ban újra találkozhatunk egy Tomb Raider filmmel, immár Alicia Vikander (Ex Machnia, 2015)főszereplésével.

Warez

6. Pokémon: Az első film (Pokémon: The First Movie – Mewtwo Strikes Back, 1998)

Kevesen tudják a Pokémonról, hogy valójában ez is videojátékként indult. Sőt, a mai napig virágzik a Pokémon Nintendo videójáték-sorozat. Először 1996-ban jelent meg Game Boy-on szerepjátékként, majd nem sokkal ez után animációs sorozatot indítottak. Később rengeteg animációs mozifilmet is megélt és új univerzumokkal bővült. Főleg Ázsiában népszerű, de hazánk is megérezte a zsebszörnyek invázióját (például a híres Poké-tazók formájában), melyet nem is olyan rég újra át kellett élnünk a Pokémon Go! alkalmazásnak köszönhetően.

Chino

5. Assassin’s Creed (Assassin’s Creed, 2016)

A Ubisoft csapata a Perzsia hercegeAz idő homokja után egy másik igen népszerű  fantasy-játékát adaptálta vászonra.  Habár az Assassin’s Creed-ről már 2011-ben szivárogtak hírek kútba esett a forgatás. Közel 5 évvel később Justin Kurzel karolta fel a projektet és Michael Fassbendert bújtatta Callum Lynch, illetve leszármazottja Aguilar bőrébe. A két idősíkon játszódó történet csak nagy vonalakban követi a játék cselekményét, ugyanakkor számos részletben hűek maradtak az alapanyaghoz. Különböző fegyverek, jellegzetes mozdulatsorok a rajongók legnagyobb örömére kiválóan visszaadták a játék hangulatát. Habár pontos időpont még nem szivárgott ki, de az előzetes információk szerint az Assassin’s Creed-et trilógiává kívánja bővíteni a Ubisoft, melyet újra a Kurzel-Fassbender páros neve fémjelezne.

Chino

4. Perzsia hercege – Az idő homokja (Prince of Persia, 2011)

A Perzsia hercege franchise majd’ 20 évre nyúlik vissza egy 2d-s ügyességi játék formájában. Azóta számos folytatást megért és akik nem rajonganak a számítógépes/videojátékokért azok számára sem ismeretlen. 2011-ben a Ubisoft felügyelete alatt Mike Newell (Donnie Brasco, 1997) ezért is vágta nagy fába a fejszéjét, de neki volt igaza. Habár nem alkotott egy korszakalkotó fantasyt, de a Perzsia hercege több mint egy jó iparosmunka lett. A Jake Gyllenhal (Donnie Darko, 2001)  főszereplésével készült filmben kényesen figyeltek az alkotók, hogy a címszereplő ne egy tökéletes fegyverforgató legyen, hanem a játékhoz hűen inkább ügyességével tűnjön ki. A végeredmény pedig egy igen korrekt, szórakoztató fantasy lett, ami elé többször is érdemes leülni. A Ubisoft ugyan beígérte a folytatásokat, de egyelőre még kósza hírek sem terjengenek a perzsa herceg további kalandjairól.

Chino

3. Mortal Kombat (Mortal Kombat, 1995)

A játéktermi 2d-s verekedős játékok királyának szereplőit csak idő kérdése volt, hogy mikor láthatjuk a filmvásznon. A Street Fighter (Street Fighter, 1994) ugyan csúfosan belebukott az adaptációba, de Paul W.S. Andersont ez nem zavarta és a Mortal Kombat egy igen ütős és sikeres mozi lett. Mi sem szemlélteti jobban, hogy a 18 millió dolláros büdzsének közel ötszörösét termelte vissza. A film szorosan követi a játék vonalát, a karaktereket tökéletesen adaptálták a vászonra és a történet sem süllyedt a bugyutaság szintjére; habár nem lett túlságosan egyedi, de valahogy ez adja a szépségét. A Föld legjobb harcosainak kell részt venniük egy harci tornán, hogy párviadalok során megakadályozzák világunk bekebelezését.

A mozi a franchise rajongóinak igazi csemegéjévé vált, kedvenc harcosainak mozivásznon való részletes viszontlátása minden pénzt megért. Andersonék bebizonyították, hogy már az akkori technika segítségével is tökéletes játékadaptáció vihető vászonra. A franchise több-kevesebb sikerrel videojátékként és filmként is több folytatást megért.Ugyanakkor jövőre is számíthatunk egy újabb Mortal Kombat-mozira immár James Wan rendezésében.

Warez

2. A kaptár (Resident Evil, 2002-2016)

Nem akartam szétszedni epizódjaira a Kaptár szeptológiát, mert túl sok helyet foglalt volna el a listán. Így a Resident Evil sorozatról általánosságban az mondható el, hogy az eddig sikerült egyik legjobb játék adaptáció, de úgy, hogy valójában a játékok és a film történetének nem sok köze van egymáshoz. Bár ezt még elég sok adaptációnál el lehet mondani, de az atmoszféra teljesen átadja a RE-sorozat alaphangulatát. Sőt, egy-egy jelenetben még a játékszéria egy-egy epizódjára is rá lehet ismerni. Aki most találkozna először A Kaptárral, annak a tudtára adom, hogy a félelem, az undor és a brutális erőszak az egész franchise szubsztanciája. Ezt még kiegészítem azzal, hogy „zombik” és tudjátok miről van szó. De akit inkább a Capcom játékok történetei vonzanak, annak az animációs filmeket ajánlom a figyelmébe.

 

Chino  

1. Warcraft: A kezdetek (Warcraft, 2016)

A Blizzard, a Ubisoft mintájára, 2016-ban saját leányvállalataként megalapította az Activison Blizzard Studiot, mellyel legnépszerűbb video, illetve cg játékait tervezte vászonra adaptálni. Elsőszülöttjükként legnagyobb franchise-ukat, a Warcraftot választották. Ugyanakkor nem kis meglepetésre a legmonumentálisabb mmorpg helyett a több évtizedes stratégiai játékuk lett a produkció alapja. Az bizonyos volt, hogy látványra nem lesz panaszunk, a kérdés csak az volt, a történet fel tud-e nőni a CGI-orgiához. Duncan Jones igyekezett mindent kihozni a franchise-ból, de az világos, hogy túlnőtt rajta. A Warcraft: A kezdetek (kritikánk: itt) az univerzum ismerői számára szinte tökéletes alkotás lett, a laikusok ugyanakkor „csak” egy valószínűtlenül látványos fantasyt kaptak. Ezt leszámítva, ha nem is korszakalkotó, de műfajában mindenképp remek produkcióval debütált a Blizzard. A stúdió következő dobásként eltávolodik a fantasytől és legnépszerűbb FPS-játékuk, a Call of Duty szolgáltatja majd az alapanyagot, melynek bemutatását a 2019-es esztendőre vizionálják a Blizzard vezetői.

A Top 10 Videojáték adaptáció lista korántsem teljes, számos produkció fel –illetve lekerülhetett volna. Ugyanakkor a műfaj térhódításának köszönhetően néhány esztendővel később még nehezebb dolgunk lett volna a lajstrom összeállításával.

Képek forrása: IMDb

Ez is tetszeni fog...