Top 50 legnépszerűbb filmzene II. - Corn & Soda

Top 50 legnépszerűbb filmzene II.

Múlt héten a Top 50 legnépszerűbb filmzene listánkat a 40. helyezettig közöltük, amellyel azonban nem kimondott sorrendet állítottunk fel, az hogy ki hányadik helyezett a lajstromon teljesen irreleváns. Most a következő 10 zenét sorjázzuk NBence szerkesztőtársammal a felállított félszáz dal közül.

 

Top 50 legnépszerűbb filmzene

 

NBence

40. Hans Zimmer – Tears of the Sun (Theme)

A nap könnyei (Tears of the Sun, 2003)

Hans Zimmer egy talán kevésbé hype-olt filmzenéjének prezentálásával kezdenénk ezúttal, aktuális listánkat, amely Antoine Fuqua alulértékelt mozijában, A Nap könnyeiben (Tears of the Sun, 2003) csendült fel. A dal egy érdekes hibridje a Zimmertől megszokott instrumentális daraboknak és az afrikai népzenei motívumoknak. A film legalább annyira elválaszthatatlan ettől a muzsikától, mint a Bruce Willis nevével fémjelzett különleges műveleti egység nigériai missziójától.

 

39.  Steven Price – Norman

Harag (Fury, 2014)

Egy újabb háborús film és annak epikus, fő csatajelenetének betétdala a listán. Steven Price brit zeneszerző jó pár klasszikus munkát letett már az asztalra, azonban ezúttal itt sem a fősodorból választottunk tőle egy darabot. A Harag (Fury, 2014) című második világháborús film nem csupán Brad Pitt újjászületése volt, hanem a műfaj rajongói számára is egy kis felüdülést jelentett. A záró jelenet furcsaságaiért azt hiszem bőven kárpótol minket ez a dal.

 

38. James Newton Howard – I’m listening

Legenda vagyok (I am Legend, 2007)

Kevés kultikusabb – hangulatú – posztapokaliptikus film született az ezredforduló óta, mint a Will Smith és Francis Lawrence nevével fémjelzett Legenda vagyok (I Am Legend, 2007). Ehhez a megrázó drámához méltó betétdalt komponál James N. Howard ezzel a muzsikával; páratlan zongorajáték ezredszerre hallgatva is.

 

37.  Hans Zimmer – Gortoz a Ran ” J’Attends 

Sólyom végveszélyben (Black Hawk Dawn, 2001)

Stílusban A Nap könnyeihez hasonló filmzene, azzal a különbséggel, hogy ez a korábbi és kétségtelenül az ismertebb mozihoz köthető. Nem ez az egyetlen remekműve Zimmernek még csak ebben a filmben sem, de egyik dala sem olyan mélyreható mint a Gortoz a Ran ” J’Attends – amely gyakorlatilag végig az énekre épít és háttérbe szorítja az ilyen filmeknél megszokott, monumentális zeni megoldásokat. Valódi különlegesség ez a dal.

 

Chino

36. Steppenwolf – Born to be Wild

Szelíd motorosok (Easy Rider, 1969)

A Steppenwolf vollt az egyik első zenekar mely letette a hard-rock alapjait, és sorra döntögette a tabukat a korabeli zenetörténelemben. A ’60-as években alakult zenekar több formációban dolgozott, a csúcspontot azonban minden kétséget kizáróan 1968-ban érték el, mikor Dennis Hopper és a Szelíd motorosok alkotógárdája felkérte őket néhány dalra legújabb produkciójukhoz. A banda kötélnek állt, s a Born to be Wild nemcsak egy örök motoroshimnusz, hanem zenetörténi mérföldkő lett.

 

35. Simon & Garfunkel – Sound of Silence

Diploma előtt (The Graduate, 1967)

Az Oscar-díjas Mike Nichols egyik legismertebb alkotása egyben Dustin Hoffmann első filmszerepe is, amelyben olyannyira tündököl a visszahúzódó egyetemista fiú szerében, hogy egyből Oscar jelölésig jutott. A film sikeréhez nagymértékben hozzájárultak Paul Simon és Dave Grusin zenéi amelyért Grammy-díjat is kaptak. A Mrs. Robinson és a Sound of Silence is a mai napig halhatatlanná vált.

 

34Vangelis- Conquest of Paradise

1492 – A paradicsom meghódítása (1492: Conquest of Paradise, 1992)

Vangelis hihetetlen zongorajátéka mindenkit azonnal levesz a lábáról, Kolumbusz Kristóf és Amerika felfedezésének történetét elmesélő filmzenéjét pedig nincs ember aki ne ismerné. További különlegességnek számít, hogy számos előadóval működött közre, egyaránt dolgozott kórusokkal, hegedűművészekkel, sőt profi zenészekkel is. A munkájáért ugyan díjakat nem zsebelt be, de egy Golden Globe jelölés így is összejött a zseniális művésznek.

 

33. Ennio Morricone – The Goo, The Bad and the Ugly (Theme)

A jó, a rossz és a csúf (The Good, the Bad and the Ugly, 1966)

Ennio Morricone nemcsak a westernfilmek koronázatlan királya, ami a filmbetéteket illeti, számtalan mozihoz komponált zenét, A dolog-tól kezdve Tarantino Aljas nyolcasáig. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy pályafutása során beszebelt két Oscar két Golden Globe és öt Bafta díjat is. A jó, a rossz és a csúf főtémája minden kétséget kizáróan a westernfilmek legemblematikusabb melódiája.

 

32. Elton John – Can you feel the love tonight

Az oroszlánkirály (The Lion King, 1994)

Az oroszlánkirály a legnépszerűbb egész estés rajzfilm a Disney stúdió produkciói közül, ami a konkurenciát tekintve komoly elismerés, azontúl a legnagyobb bevételt generáló mozik között is előkelő helyet foglal el. A zeneszerzésért ugyan Hans Zimmer volt a felelős, a legnagyobb sikert a “Can you feel the love tonight” aratta Elton John előadásában, mely a slágerlistákon is rendre az élmezőnyben volt.

 

31. Howard Shore – The Black Riders Theme

A gyűrűk ura (The Lord of the Rings, 200

A világ leghíresebb fantasy-trilógájának zenéje, bátran kijelenthető, hogy nem marad el a mozi színvonalától s nemcsak a főtéma igazán maradandó. Howard Shore olyan zenéket komponált, mely fantasztikus hangulatot kölcsönöz egy-egy résznek. A fekete lovasok kilovagolásakor felhangzó hátborzongató dallamokat tökéletesen vegyíti a vészjósló kórussal s végigkíséri a gyűrűlidérceket.

Ez is tetszeni fog...