Top 50 legnépszerűbb filmzene V. - Corn & Soda

Top 50 legnépszerűbb filmzene V.

Forrás: Amazon

A korábban megkezdett ötrészes Top 50 legnépszerűbb filmzene listánk befutóihoz érkeztünk. Az utolsó 10 produkciót – a korábbi négy etaphoz hasonlóan – nem hagyományos helyezettként állítottuk össze, hanem a filmtörténelem 50 legmeghatározóbb zenei betétjét gyűjtöttük csokorba. A lajstromunk eddig is színes volt: szerepeltek már lágy melódiáktól kezdve ütős hard-rock számok, de a filmzenék koronázatlan királyai is számos alkalommal képviseltették magukat. Olyan zeneszerzőkkel találkozhattunk, mint Hans Zimmer, Howard Shore, vagy Ennio Morricone, akik úttörői a műfajnak, ezúttal azonban inkább populáris vizekre hajózunk.

10. Klaus Badelt – Pirates of Caribbean – The Curse of Black Pearl (Theme)

Karib-tenger kalózai – A Fekete Gyöngy átka (Pirates of Caribbean The Curse of Black Pearl, 2003)

A frankfurti zeneszerző mentorával, Hans Zimmerrel kapcsolódott be a filmzenék világába. Számos híres darabnak volt társszerzője, a 21. század talán legnépszerűbb kalandfilm-sorozatának első része azonban egyedül az ő munkáját dicséri. Egy ilyen nagysikerű produkcióhoz mindenképp hozzá méltó filmzene dukált, amelyről a német zeneszerző maradéktalanul gondoskodott. Badelt nemcsak egy fantasztikus, lendületes betétet szerzett, hanem dallamaiban tökéletesen visszaadta a film esszenciáját.

 

9. Ray Parker Jr. – Ghost Busters (Theme)

Szellemirtók (Ghost Busters, 1984)

Ivan Reitman stílusteremtő mozija egyértelműen a ’80-as évek filmvígjátékainak szűk elitjébe tartozik, s főcímdala manapság is hatalmas népszerűségnek örvend. A film megjelenésekor olyan sikeres volt, hogy heteken keresztül bitorolta a Billboard lista első helyét. A Ray Parker Jr. nevéhez fűződő sláger háttere is legalább annyira viharos volt, mint a sikere: az előadót szerzeménye miatt – nem minden ok nélkül – plagizálással vádolták meg.

 

8. Demjén Ferenc – Kell még egy szó

Honfoglalás (Honfoglalás, 1996)

Koltay Gábor, a Millecentárium alkalmából készített filmje a magyar nép honfoglalásáról nem hozta meg a várva várt sikert. Egyes kritikusok szerint Koltay eposza a magyar filmtörténelem szégyenfoltja, főcímdala azonban Demjén Ferenc előadásában hatalmasat javít a film megítélésén. Számtalanszor hallhatjuk a különböző médiumokban, zenei aláfestésként, s magára a filmre is csak a dal nyomán emlékezünk.

 

7.  Whitney Houston – I Will always love you

Több mint testőr (The Bodyguard, 1992)

Mick Jackson alkotása a zeneiparban is hatalmas mérföldkőnek bizonyult, hiszen minden idők legkelendőbb albumaként vonult be a történelembe. A lemezen közreműködő művészek közül egyértelműen Whitney Houstont lehet kiemelni, aki több dallal is hozzájárult a sikerhez. Az I will always love you című balladája nemcsak az emberek szívét dobogtatta meg, de kislemezként több mint 12 millió eladási példányszámot ért el.

 

6. Bee Gees – Stayin alive

Szombat esti láz (Saturday Night Fever, 1977)

A legendás kultuszfilm egy egész generáció életére kihatott és gyakorlatilag a diszkózene térhódítása is a filmben elhangzott daloknak köszönhető. A John Travolta (Pulp Fiction, 1994) pályáját elindító kultfilm főcímdala az egyedülálló Bee Gees előadásában a mai napig népszerű. A Sylvester Stallone (The Expendables, 2010) rendezte 1983-as folytatásra pedig olyannyira kihatott, hogy a film címét is zeneszám ihlette.

 

5. Tito & Tarantula – After Dark

Alkonyattól pirkadatig (From Dusk Till Dawn, 1997)

A Tarantino-Rodriguez duó vérbő estéjét elbeszélő Alkonyattól Pirkadatig-hoz stílusosan illeszkedő After Dark nemcsak filmzeneként híresült el. Salma Hayek (Frida, 2002) felejthetetlen kígyós táncának aláfestéseként a zenekar hírnevére is komoly hatást gyakorolt. A mexikói frontember Tito Larriva Robert Rodriguez (Once Upon a Time in Mexico, 2003) nagy barátja, így a vámpíros torture mellett több produkcióban is együttműködtek.

 

4. Los Lobos & Antonio Banderas – Cancion del mariachi

Desperado (Desperado, 1995)

Egy újabb latinos muzsika Antonio Banderas (The 13th Warrior, 1998) előadásában, melyhez a Desperado főcímdala mellett a mozi egyik legjellegzetesebb jelenete fűződik. A baráti társaságból alakult zenekar különleges stílusa egyfajta „mariachi-rock’n roll” egyveleg, mely hamar világszerte ismertté tette őket. Habár első nagy sikerüket egy másik filmnek, a La Bambanak (La Bamba, 1987) a zenéjével aratták, a csúcsra mégis a Canción del Mariachival értek, amivel nem mellesleg Grammy-díjat is besöpörtek.

 

3. Danny Elfman – Mission Impossible (Theme)

Mission: Impossible (Mission: Impossible, 1996)

Az 50 darabot tartalmazó listánk talán leghíresebb és legközismertebb zenei betétje a Mission Impossible-sagához írt klasszikus. Az eredeti téma Lalo Schifrinhez köthető a végső verzió, amely már a játékfilmben szerepel, azonban Danny Elfman munkáját dicséri. A dallam a bemutató óta a popkultúra részévé vált, mely önmagában nem egy rádióbarát muzsika, azonban számos egyéb területen és médiumban is felhasználták.

 

2. Alex North – 2001 Ürodüsszeia (Title song)

2001: Ürodüsszeia (2001: Space Odyssey, 1979)

A filmtörténelem egyik legnagyobb űreposzához Alex North méltó zenei témát komponált. A tökéletes instrumentális zenei téma tökéletesen visszaadja a legendás sci-fi-eredettörténet esszenciáját. Az Arthur C. Clarke regényéből készült Stanley Kubric-adaptáció North munkájával egyfajta asszocióláncot alkot. Az izgalmas instrumentális melódia igazi különlegessége abban rejlik, hogy a már-már művészfilmi stílusjegyekkel felvértezett produkciónak a változatos melódia mintegy irányt mutat.

 

1. Adele – Skyfall

007 – Skyfall (Skyfall, 2012)

A legújabb James Bond-film főcímdalának bemutatóját stílusosan az első 007-es kalandjának 50. évfordulójára időzítették. A kismama, slágerével nemcsak hatalmas sikert aratott, hanem a 2013-as Oscar-gálán a legjobb filmzenéért járó szobrocskát is begyűjtötte. Történt mindez úgy, hogy mintegy 47 éve nem sikerült a franchise-nek ilyen elismerést szerezni. Adele számára azonban üröm az örömben, hogy népszerűsége dacára nem sikerült Nagy-Britannia slágerlistájának élére kerülnie.

 

Ezzel véget is ért a Top 50 legnépszerűbb filmzene listánk sorozata. A filmtörténet gazdaságának köszönhetően a lajstromban szereplő félszáz zenei betét mellett számos darab helyet foglalhatott volna. Ezért feltesszük a kérdést: ti milyen filmzenéket javasolnátok még egy bővebb listára?

Ez is tetszeni fog...