Top 50 legnépszerűbb filmzene - Corn & Soda

Top 50 legnépszerűbb filmzene

Az e havi top listánk több szempontból is rendhagyó lett. A korábbiaktól eltérően nem filmeket vagy sorozatokat sorjázunk, egy-egy produkció fontos komponenséből építjük fel a júniusi lasjtromot. A TOP 50 legnépszerűbb filmzene azokat a különböző melódiákat foglalja össze, melyek a hozzájuk kapcsolódó produkcióval igazán egybeforrtak. Sokszor jut eszünkbe, akár magunk előtt is látunk egy-egy filmet, ha felcsendül egy hozzá tartozó melódia, ugyanakkor ez több esetben fordítva is igaz lehet. A másik szegmens amiben ez a lista különbözik a korábbiakban megszokottaktól, hogy – ahogy a neve is sugallja – nem tíz produkció közül válogatunk, illetve, ami talán a legfontosabb, nem egy sorrendet állítottunk fel. Még ha komoly szubjektivitással tekintünk a dalokra, legyenek azok egyszerű betétdalok vagy külön a mozihoz szerzett szimfóniák, lehetetlen félszáz darabot sorrendbe állítani. Már csak azért sem, mivel a legkülönfélébb alkotások szerepelnek összeállításunkon műfajukat tekintve is. Ugyanúgy megtalálhatóak közöttük lendületes rock dalok, mint lágyabb balladák, továbbá instrumentális komolyzenék. Az 50 dalt heti tízes lebontásban, amolyan rovatként közöljük s nem feltétlenül a film vagy a zene minősége alapján választottuk, fontos szempont volt, hogy milyen szoros a kapcsolata a két médiumnak.

Top 50 legnépszerűbb filmzene

50. Hans Zimmer – Now We Are Free

Gladiátor, (Gladiator, 2000)

Elsőként a filmzenék koronázatlan királyának egyik leghíresebb művét választottuk. Hans Zimmer neve mára szinte egybeforrt a filmekhez írt zenei betétekkel. Nemcsak számában, minőségében is rendre egyedülállót alkot, mi sem bizonyítja ezt szinte megszámlálhatatlan díja és jelölése. Ridley Scott legendás, 4 Oscart is bezsebelt alkotásáért Hans Zimmert Golden Globe-bal díjazták, aminek leghíresebb dalához Lisa Gerrard nyújtott hátborzongatóan gyönyörű vokált.

 

49. Underworld – Born Slippy

Trainspotting (Trainspotting, 1996)

 Danny Boyle alkotása nemcsak a mai napig Nagy-Britannia legnézettebb filmjei közé tartozik, de Ewan McGregort is elindította a világhírnév felé. Ugyanakkor a Born Slippy azon kevés filmzenék közé tartozik, amik mind szövegükben, mind zenéjükben jelentőségtartalmat tudnak nyújtani egy ilyen kényes témájú film felé. Amellett kiválóan illik azon fajta társadalomkritika felé, amit a Trainspotting bemutat, ahol testközelből érzékelhetjük a drogfüggőséget, bűnözést és az emberi személyiségek pusztulását.

 

48. Chuck Berry – Never Can Tell

Ponyvaregény (Pulp Fiction, 1994)

Quentin Tarantino kultuszfilmjében elhangzott Chuck Berry dal alatti rész bátran állítható, hogy a filmtörténet zenés-táncos jeleneteinek a szűk elitjébe tartozik. A Jack Rabbit Slim’s szórakozóhelyen rendezett táncversenyen John Travolta megmutatta, hogy nemcsak gödröcskés mosolya és színészi játéka miatt van helye a vásznon, a táncparketten is nagyon otthonosan mozog. Uma Thurman sem sokkal maradt le mellette, és egyes mozdulatok már a popkultúra elemeivé váltak. Mindemellett hozzá kell tenni, hogy a Never Can Tell, stílusában tökéletes választás volt a jelenethez.

 

47. Mark Snow – The X-Files (Theme)

X-Akták (The X Files, 1993)

Az mindegy, hogy a TV-sorozatot vagy a játékfilmet nézzük ugyanaz az ismerős melódia üti meg a fülünket, mely a végtelenségig hallgatható. Ahogy meghalljuk már a szemünk előtt az X-akták főcíme s David Duchovny, illetve Gillian Anderson arca. Mark Snow olyan zenét komponált mely szinte beleég a fülünkbe s folyamatosan dúdolhatunk.

 

46. Queen – Who Wants to Live Forever

Hegylakó (Highlander, 1986)

Ilyen az amikor komoly dilemmába kerül az ember és nem is igazán tudja eldönteni, mi a népszerűbb: maga a film vagy a hozzá tartozó zenei betét. Még problémásabb a helyzet, ha egy olyan sikerfilmről beszélünk, mint a Hegylakó s egy olyan legendás zenekarról, mint a Queen. Az igazság talán a kettő között van, a skót felföld harcosa legalább annyit köszönhet Freddy Mercurynak és bandájának, mint amennyit profitált a zenekar a filmből. Érdekesség, hogy kezdetben csupán a főcímdalra szerződtették őket, de a film nyers verziója annyira megtetszett a zenészeknek, hogy további hét dallal gazdagították a soundtrack-et. Hiába örvend nagy hírnévnek a főcímdal, a legtöbben talán azt a lírai balladát ismerik, ami nemcsak gyönyörű, de minden ízében kapcsolódik a film témájához.

 

45. Bill Medley – Time of my life

Dirty Dancing – Piszkos tánc (Dirty Dancing, 1989)

A Dirty Dancing szinte egy generációnak „égette bele” csörgés iránti vágyat, s hiába telt el több, mint 25 év és számos filmszerep, Patric Swayze-nek még ma is igen híres a táncos lába. A Time of your Life egyszerűen elválaszthatatlan Kenny Ortega produkciójától, aminek zárójelenetét csak filmtörténeti mérföldkővel lehet mérni. Ehhez nagyban hozzájárul Bill Medley és Jennifer Warnes közös munkája, ami olyan sikeres lett, hogy Oscar-, Golden Globe –és Grammy-díjat is bezsebelt, továbbá Nagy Britannia egyik leghallgatottabb dalává avanzsált.

 

44. Dropkick Murpheys – I’m Shipping up to Boston

A Tégla  (The Daparted, 2006)

Martin Scorsese és Leonardo DiCaprio újabb házassága elsöprő sikert aratott, a felhangzó kelta/ír zene, amolyan punk-os fennhangal pedig iszonyatosan hangulatos. Sok mindenben utal a film hangulatára, a, kissé népzenei alap igazán stílusos. A Dropkick Murpheys ugyan nem váltotta meg a világot, de a Téglában elhangzott betétdaluk egy időre felkeltette az emberek figyelmét a zenekar iránt.

 

43. Presser Gábor – Nagy utazás

Sose halunk meg (Sose halunk meg, 1993)

Koltai Róbert nagy utazása a magyar filmtörténelem egyik leghangulatosabb és legszívszorítóbb drámájává nőtte ki magát. Ugyanakkor a Dés László által megkomponált, és Bereményi Géza által írt betétdal Presser Gábor előadásában még a filmnél is népszerűbbé vált,olyannyira, hogy nem igen van olyan magyar ember, aki ne tudná magában felidézni ezt a gyönyörű lírai dalt.

 

42. James Horner – Braveheart (Theme)

A rettenthetetlen (Braveheart, 1995)

James Horner filmtörténeti munkásságát egyedül Hans Zimmer-éhez lehet mérni. A tavaly elhunyt zeneszerző, olyan produkcióknak szerezte a zenéjét mint az Apollo 13, a Titanic, az Aliens, a Szenvedélyek viharában vagy a Baseball álmok, amikért több díjat és jelölést is bezsebelt, betétdalok és zeneszérzés kategóriában is. Az egyik legmaradandóbb mégis a skót szabadságharc vezérének, William Wallace-nak a történetét elbeszélő Rettenthetetlen, amely Oscar-jelölésig repítette.

 

41. Beatles – It’s been a hard day’s night

Egy nehéz nap éjszakája (A hard day’s night, 1964)

Az akkoriban már igen népszerű négy liverpooli gombafejű zenész egy napját elmesélő musical/dokumentumfilm meghódította a világot. A Beatles tagjainak főszereplő alkotáshoz készült dal örök klasszikus lett, nemcsak a szigetországban, hanem szerte a világban.

Ezzel el is érkeztünk a Top 50 legnépszerűbb filmzene listánk első/utolsó tíz fülbemászó dalához, melyek nemcsak a zenék, hanem a filmek között is igen közkedveltek és mágnesként kapcsolódnak egymáshoz.

 

 

Ez is tetszeni fog...