TOP5 - Minden idők legjobb Halftime show-ja - Corn & Soda

TOP5 – Minden idők legjobb Halftime show-ja

Tavaly a Coldplay, idén Lady Gaga, de kié volt a legemlékezetesebb? Nézzük, melyek voltak minden idők legjobb Halftime show-i!

Magyar idő szerint február 6-án, éjjel 0:30-kor kezdődik az LI Super Bowl, azaz az amerikaifutball-bajnokság nagydöntője, melyet idén a New England Patriots és az Atlanta Falcons vív egymással. Évről évre látványosan nő a sportág népszerűsége, s minden egyes döntővel újabb és újabb nézettségi rekordot dönt az év egyik legnagyobb eseménye. Eltekintve az izgalmas sportélménytől, nagyban hozzájárul ehhez a félidei műsor, a Halftime show is, melyet minden évben egy aktuális világsztár produkciója tesz feledhetetlenné. 1967 óta minden évben a legsikeresebb zenészek közül kapja meg valaki azt a megtisztelő feladatot, hogy felléphessen a világ legnézettebb sporteseményén. Ennek köszönhetően pedig annyi legendás produkciót nézhettünk végig az idők során, hogy itt az ideje rendet tennünk, melyek is sikerültek a legjobban. Íme:

5. Prince 

Forrás: deadline.com

2007-ben, az azóta elhunyt legenda, Prince adta a félidei műsort, amelyhez azon ritka jelenség fűződik, hogy nem dolgozott extravagáns látványelemekkel, mivel a show magától a zenétől vált show-vá. Az egyetlen emlékezetes és szemkápráztató momentumhoz is mindössze egy nagy vászonra és egy reflektorra volt szükség. A hangsúly Prince tökéletes előadásmódján volt. Fantasztikus gitárjátékával megbabonázta a nézőket, és tökéletesen felépített műsorával fokozatosan emelte a hangulatot és a színvonalat egyaránt, és még egy parádés Foo Fighters feldolgozásra is futotta idejéből. Aki nem tudja, mit veszített a világ Prince halálakor, feltétlenül nézze meg a XLI Super Bowl félidejét.

4. Aerosmith+N’Sync+Britney Spears+Mary J. Blige+Nelly

Forrás: courant.com

Ha valaki nem értené elsőre, mi volt nagyszerű ebben a nagyon kétezres évek feelingű, trapézgatyáktól és kamu popsztároktól duzzadó előadásban, mindössze ennyi a válaszom: a vegyítés.  Aki emlékszik még az N’Sync nevű műanyagfiú bandára és Britney Spears karrierjének csúcsára – amennyiben beszélhetünk ilyenről -, az pontosan tudja, mekkora sztárok voltak ők ez idő tájt. Számaik igaz, mára már bizonyos trash szubkultúrák alapelemeivé váltak, de 2001-ben az emberek megőrültek, ha öt fiú ugyanazokra a mozdulatokra playbackelt a semmiről. (Itt megvallom: 6-7 évesen én is szerettem.) Valószínűleg azt azonban a szervezők is érezték, hogy ez egy egyértelműen ideiglenes jelenség, s önmagukban nem bírnak el egy ekkora fellépést. Erre pedig tökéletes megoldást találtak, bevonták az Aerosmith-et, egy olyan bandát, akik történetesen tényleg értenek a zenéhez, és előreláthatólag 20 év múlva sem lesz ciki őket hallgatni. (Ellenben az N’Sync-kel, akik egy év múlva már feloszlottak.) Ebből pedig egy olyan pattogós, hangulatos előadás kerekedett ki, amelyben a vegyített stílusok mind szóhoz jutottak, s mind megtalálták a maguk helyét. Még Nelly és Mary J. Blige fél-fél perce is kiválóan sült el.

3. Bruno Mars

Forrás: z1035.com

Napjainkban a Super Bowl félidejében már nem elég az, ha jó számaid vannak. El kell adnod magad. Évről évre hasonló jellegű előadók lépnek fel: Madonna, Black Eyed Peas, Katy Perry, Beyonce vagy épp Bruno Mars. Olyan előadók, akik ugyan a popsztárok közül a legigényesebb, hallgatható számokkal rendelkeznek, ám önmagukban elégtelenek volnának erre a feladatra. Komoly látvánnyal kell megtoldani őket, hogy tényleg sikerként könyvelhessék el a Halftime show-t, és ebben kétségtelenül Bruno Mars volt a legjobb. De atyaég, mennyire jó volt! Nem hallgatok popzenét, úgy nagyjából soha sem, de ezt a műsort imádtam. Az a dobszóló, amellyel kezdetét vette a fellépés, már önmagában elég menőnek hatott, s utána jött csak a fekete leves igazán. Annyira összetett és jól strukturált volt az egész, hogy tulajdonképp észre sem vettem, hogy azok a számok szólnak, amikről egyébként gondolkodás nélkül elkapcsolnám a rádiót. Ez pedig nagy teljesítmény. Engem tökéletesen megvettek. Még akkor is, ha minden idők legrosszabb cameoja fűződik a 2014-es Halftime show-hoz, ráadásul egy olyan bandától, akiket imádok. A Red Hot Chili Peppers váratlan felbukkanása, és a túlerőltetett rivaldafény-hajhászás majdnem olyan gáz volt, mint Usher szükségtelenül béna táncikálása a BEP produkciója közben, 2011-ben.

2. Paul McCartney

Forrás: espn.com

Ha két szóval kellene jellemeznem, miért áll ő az összes Halftime show közül a 2. helyen, ennyit mondanék: Paul McCartney. De most komolyan! Az elmúlt 60 év talán legnagyobb zeneszerzőjéről beszélünk, s ha Prince esetében azt mondtam, magáért a zenéért imádtuk, akkor ez hatványozottan igaz őrá. Vendégfellépő, szenzációhajhászás és minden különösebb látványelem nélkül is felrobbantotta a stadiont, és énekeltetett meg mintegy 80.000 embert. Vannak fellépők, akik mellett több tucat táncosra és fénytechnikára van szükség, hogy élvezhető legyen a műsoruk, és van, aki időtálló dalokat írt és ír. Mert az azért elég nagy skill, ha te vagy az egyik (szerintem legjobb) Beatle. Akinek a dalrepertoárjában olyan szerzemények sorakoznak, mint a Yesterday, Hey Jude, Lady Madonna, All my loving vagy a Live and Let Die, annak garantált a sikere, bármerre is jár a világban. Abszolút libabőrélmény nézni, ahogy egy komplett stadion énekli a Hey Jude-ot.

1. Michael Jackson

Forrás: thatgrapejuice.net

Próbáltam objektív maradni, s ezt onnan tudhatjátok, hogy aki ismer, az tudja, milyen lesújtó véleménnyel vagyok Michael Jackson zenei munkásságáról, s hogy Paul McCartneynak egy arannyal elkerített kis zuga van a szívemben, és nagyjából a teremtővel említem egy napon. Mindemellett azonban be kell ismernem, Michael Jackson Halftime show-ját aligha múlja felül bárki is. Sokat gondolkodtam rajta, mitől volt ennyire varázslatos az ő produkciója. A válaszom pedig az, hogy minden más fellépő a műsor végére tökéletesen beidőzítette a katarzist. Dramaturgiailag jól megtervezetten fokozták a hangulatot, hogy végül egy utolsó nagyot robbanthassanak. Ezzel ellenben MJ katarzisa abban a pillanatban jött el, hogy felugrott a színpadra. Egy olyan show keretei közt, ahol igen szigorú időkorlátok vannak, és minden egyes lépés gondosan meg van tervezve – hisz végső soron egy sportesemény félidejében vagyunk -, megengedhette magának, hogy a műsor első 2 percében mozdulatlanul áll néma csendben; ezzel mintegy 24 évvel megelőzve korát, kimaxolta a mannequin challenget. Ha pedig aduászként említettem a Hey Jude-ot, akkor hadd ne tegyem hozzá, hogy a Billie Jean és a moonwalk felér a jokerrel.

+1 Left Shark

Forrás: giphy.com

Végezetül emlékezzünk meg a Halftime show-k történetének legviccesebb jelenetéről, Katy Perry 2015-ös fellépéséről és Left Sharkról, aki azzal szerzett világhírt, hogy noha összesen alig tíz másodpercig volt érdemben látható, a világ legegyszerűbb mozdulatait ez idő alatt sikerült olyan látványosan elrontania, hogy az énekesnőről másnap a kutya sem beszélt – ellenben a világ legnépszerűbb cápájával. Szeretünk Left Shark!

Írjátok meg, nektek melyik volt a kedvenc fellépésetek és miért, és ne feledjetek el hétfő hajnalban a képernyőre tapadni, hátha az összecsapás mellett Lady Gaga is nyújt valami felejthetetlent.

Ez is tetszeni fog...