Transzcendens (Transcendence, 2014) - Corn & Soda

Transzcendens (Transcendence, 2014)

transcendence-posterMi mást is várhatnánk egy egész estés tudományos-fantasztikus filmtől, amelyben Johnny  Depp és Morgan Freeman is szerepel, mint fergeteges és elgondolkodtató szórakozást? Sajnos, én is hasonló elvárásokkal ültem neki a Transzcendens című filmnek, és rendesen csalódnom kellett.

A főszerepben megismerhetjük Will Castert (Johnny Depp), aki a mesterséges intelligenciával foglalkozó tudós. Feleségével (Rebecca Hall) egy konferencián vesznek részt, amikor hatalmas támadás éri az országot. Minden egyes mesterséges intelligenciával foglalkozó szervet megtámadnak, amely sok anyag elvesztését okozza. Az ellenállók nem értenek egyet a kutatásokkal és fejlesztésekkel.

Will is megsérül a baleset során, kiderül, hogy csak hetei vannak hátra, hiszen mérgezett golyóval lőtték meg. Felesége és egyik barátja segítségével megpróbálják Will memóriáját és személyiségét feltölteni egy számítógépre, hogy így élhessen tovább. Will legjobb barátja és tudóstársa, Max (Paul Bettany) azonban mégis meghátrál, amikor sikerült Willt visszahozni az „életbe”, hiszen a férfi szerint barátja nem lehet ugyanaz a személy.  A feltöltés során probléma lép fel, éppen ezért félő, hogy Will teljes tudatának tartalma más lesz, mint régen volt. A legveszélyesebben ebben, hogy Will hamarosan egy hiperintelligens mesterséges intelligenciává változik, akinek „szeme” és „füle” mindenhová elér, és képes az egész világot megváltoztatni.

trans

A Transzcendes az IMDb közönségétől 6.4 pontot kapott, azonban a RottenTomatoes közönsége 40 százalékra értékelte csak, amíg a kritikusok szörnyen vélekedtek a filmről.

Mi is volt a baj ezzel az alkotással? Érdekes kérdéseket feszengetett. A mesterséges intelligencia, a halál utáni élet, a lélek és az emberi tudomány határaival foglalkozott. Ennek ellenére számomra inkább komikusra sikerült. A fontos kérdések hirtelen nyálas köntöst öltöttek ezzel a furcsa szerelmi szállal, amely Will és felesége között volt. A film végén megmagyarázhatatlanul furcsa események történtek.

Látható, hogy valami nagyot szerettek volna alkotni, azonban valamiért mégsem sikerült. Semmiképpen se úgy üljünk neki a filmnek, hogy az év legnagyobb tudományos-fantasztikus moziját várjuk tőle, hiszen akkor garantált a csalódás. Persze, akik érdeklődnek a téma iránt, azoknak javasolt a megtekintés.

Értékelés: 50/100

IMDb: 6.4/10

MAFAB: 62%

maxresdefault

Ez is tetszeni fog...