„Úgy néz ki, hogy idén is lesz SZIGET” – Sajtótájékoztató a headliner-ekről, a környezettudatosságról és a szeretet forradalmáról. - Corn & Soda

„Úgy néz ki, hogy idén is lesz SZIGET” – Sajtótájékoztató a headliner-ekről, a környezettudatosságról és a szeretet forradalmáról.

A SZIGET szervezői hangulatos környezetben és közvetlen hangnemben tartották meg az idei Fesztivál (augusztus 7-13.) nagy sajtótájékoztatóját, melyen számos újdonságról hallhattunk.

Sziget Fesztivál 2019
Nagy sajtótájékoztató
Fotó: Csizmadia Attila

A sajtótájékoztató első részében Kádár Tamás cégvezető és főszervező beszélt a költségekről, a Dan Panaitescu Nagyszínpad kiemelt fellépőiről és a környezettudatosság jegyében tett konkrét lépéseikről. Kardos József programigazgató a zenei programokon túlmutató színes produkció választékról számolt be, melyek jó része a Love Revolution jegyében szerveződtek.

Kardos József és Kádár Tamás
Fotó: Csizmadia Attila

Kádár Tamás cégvezető, főszervező:

500 millióval többet „ér” a Nagyszínpad

„Úgy néz ki, hogy idén is lesz Sziget. A legfontosabb hír, hogy a mai napon állt össze a teljes zenei programunk. A Sziget Fesztivál költségvetése már meghaladja a 10 milliárd forintot, mely összegben nincs benne a többi rendezvényünk. Évről évre dinamikusan növekszik a költségvetésünk, amellyel a felső határt feszegetjük, mivel a férőhelyek száma az Óbudai-szigeten véges. 2018-ban több teltházas napunk volt, és abban bízunk, hogy idén is lesznek. Igyekszünk követni azt a változást, ami a nemzetközi show buisiness-ben jelentkezik. A fellépők költsége nem arányos az infláció mértékével, mivel évről évre 20-30 %-ot emelkednek a díjak. Ennek ellenére – ha megnézitek a fellépők névsorát -, akkor azt láthatjátok, hogy évről évre egyre nagyobb nevek jönnek el a Szigetre. Ennek az a költségvonzata, hogy idén körülbelül 500 millió forinttal költünk többet a Nagyszínpad fellépőire. Kimondva talán nem tűnik soknak a költségvetésünkhöz képest, miközben ez brutális szám.

A tavalyi üzleti évet a Sziget Zrt. kimondottan jó eredményekkel zárta, mivel közel 1,5 milliárdos adózás előtti eredmény tudtunk produkálni, és a jó hír az, hogy ezt az összeget most visszaforgatjuk a fellépőkre. Azt reméljük, hogy az a brutális felhozatal, amit idén a színpadokra állítunk, az nézőszámban is érezhető lesz, meghozza az újabb rekordot, vagy minimum elérjük a tavalyi szintet. Az ötnapos bérletek korábban csak az utolsó öt napra voltak érvényesek. Újítás az idei évben, hogy vannak olyan verziók, amelyek az első öt napra, illetve a középső öt napra érvényesek, és megmaradt az utolsó ötnapos verzió is. Rugalmas jegyértékesítési struktúrával próbálunk kedvezni a közönségnek.

Köztudott, hogy 2017-ben egy pénzügyi befektető is beszállt a Szigetbe, amely sok más fesztiválba is befektetett, és ennek megfelelően a fellépők lekötése valamennyire könnyebb lett számunkra. Egy-egy előadsó felé több fesztiválra tudtunk ajánlatot tenni. A Foo Fighters-t említve, ha csak egy ajánlatot tettünk volna le nekik az asztalra, akkor az együttes nem mozdult volna meg azért, hogy eljöjjön a Szigetre.”

Kardos József és Kádár Tamás
Fotó: Csizmadia Attila

A Nagyszínpad húzónevei

“Ki kell emelnem, hogy az idei Nagyszínpad fellépőinek sorában minden fontosabb könnyűzenei műfajból a legnagyobb nevet sikerült elhoznunk a Sziget Fesztiválra. Nem kell mondani, hogy a nyitónapi Ed Sheeran koncert milyen hullámokat vert Magyarországon. A napijegyek már el is fogytak. Bérletek még vannak, amelyek érvényesek erre a napra. Az utolsó nap programja is erősnek ígérkezik, és arra is nagyon gyorsan fogynak a jegyek.

Fontos elmondanom azt a Nagyszínpadi fellépőkről, hogy idén tulajdonképpen 9 headliner jut a 7 napra. Ez azt jelenti, hogy lesznek olyan napok, amikor olyan fellépők játszanak egymás után, akikről nehéz eldönteni, hogy melyikük is valójában a headliner. Kiemelném az utolsó napot, amikor a Twenty One Pilots játszik a Foo Fighters előtt. Mind a két zenekar bármelyik európai fesztiválon önmagában headliner-ként léphetne fel. Mi megengedtük magunknak azt a luxust, hogy a Twenty One Pilots együttest betettük az amúgy két és fél órás Foo Fighters show elé. Egészen különleges lesz ez az utolsó nap. Másik ilyen érdekes nap, amikor Macklemore lép fel a The National előtt. Egy érzelmesebb, alternatív rockzenekar előtt egy hip hop világsztár lesz a Nagyszínpadon. Ez is egy dupla headliner-es nap. Azért is tartottuk fontosnak, hogy Nagyszínpados fő fellépők sora ilyen erős legyen, mert az európai 6-8 nagy fesztivál a versenyben évről évre kiteszi a pikk ászokat az asztalra, és muszáj nekünk is beszállni ebbe a versenybe. Ez nem jelenti azt, hogy a Sziget különlegessége – az hogy 360 fokos kulturális élményt ad-, háttérbe szorulna. Ugyanúgy szeretnénk a Sziget kulturális oldalát is erősíteni, azt a speciális élményt, atmoszférát, amit nyújtani tud évről évre.”

Chip és applikáció

“Van néhány olyan újításunk a technológia terén, amit tavaly pilot jelleggel kezdtünk el. A készpénzfizetést kiváltó chip a karszalagba került, és ez így marad az idén is. Ezt a fizetős chipet egyszerű applikáción keresztül is fel lehet tölteni, nem kell a konténereknél azért sorban állni, hogy arra pénzösszeg kerüljön. Ezen kívül a látogatók létre tudnak hozni egy fesztivál profilt, amelyen keresztül számtalan szolgáltatást tudnak igénybe venni. A fesztiválozó mindent el tud majd intézni anélkül, hogy a konténerekhez oda kellene mennie. Igyekszünk a fesztiválélményt úgy emelni, hogy minél kevesebb időt kelljen sorban állással tölteni.”

Green Sziget Center program a fenntartható fesztiválozásért

“Komoly és kézzel fogható dolgokat tettünk annak érdekében már tavaly is, hogy a környezetünket óvjuk. Több olyan zöld projektünk volt, ami egy fesztivál életében forradalminak mondható. Fontos lépés volt, hogy bevezettük a „re-poharakat”. Ezzel körülbelül másfél millió eldobható műanyag pohártól mentettük meg a fesztivált. Ezt a megoldást folytatni fogjuk. Az a partnerünk – amelyik ebben segít minket -, a Sziget közelében egy mosóüzemet telepített. Ez komoly logisztikai szervezést igényel, amitől azt reméljük, hogy a korábbi műanyagközpontú fesztiválfogyasztást vissza tudjuk szorítani. A műanyag ellen már tavaly komoly háborúnk indult el, ami érintette a szívószálakat is. Volt egy „Don’t Suck” elnevezésű kampányunk, aminek az volt a lényege, hogy a látogatók ne kérjenek szívószálat az italokhoz. Nem voltak kihelyezve a pultra a szívószálak, ami által 600.000-rel kevesebb fogyott belőlük, mint 2017-ben. Idén azzal visszük tovább ezt az akciónkat, hogy ha valaki mégis kér szívószálat, akkor már papír anyagút fog kapni, azaz száműzzük a műanyagúakat. Ha lesz is műanyag a fesztiválon, akkor az kizárólag PLA-s, lebomló anyagból lesz. A lebomló műanyag használathoz kapcsolódik még egy idei újdonságunk. Komposztáló üzem lesz elhelyezve a Fesztivál területén – szintén részben edukációs célzattal-, ahol ezeket a műanyag tárgyakat a helyszínen feldolgozzuk, és az abból készült komposztot a FŐKERT-tel karöltve a Hajógyári sziget rekultivációjára fogjuk felhasználni. Továbbvisszük a tavaly bevezetett ECO Camping vonalat is, ami kapcsán az E.ON-nak köszönhetően napelemekkel termeljük az energiát. Cél részünkről a nulla károsanyag-kibocsátású kemping működtetése.”

Kádár Tamás főszervező
Fotó: Csizmadia Attila

Kevesebb és tisztább víz

“A Duna, azaz víz öleli körbe a Szigetet, amivel kapcsolatban fontos szándékunk van. Jobban ki fogjuk hangsúlyozni az ivóvíz pontokat, illetve lesz egy projektünk, amivel a víztakarékosságra fogjuk felhívni a fesztiválozók figyelmét. Ez egyszerű és játékos megoldása lesz: a közösségi zuhanyzókban zene fog szólni és kis táblákkal figyelmeztetjük a látogatókat arra, hogy egy zeneszám alatt fürödjön meg, mert akkor azzal óvja a környezetét. Ha két szám alatt sikerült a tisztálkodás, akkor nem vitte túlzásba a törekvést, ha három szám alatt történt meg, akkor ártott a környezetének. A Duna vízét is óvni szeretnénk, ezért lesznek olyan önkéntesek, akik felszedik a szemetet a parton, és a látogatók figyelmét fel fogják hívni arra, hogy tartsák tisztán a folyót.”

Konkrétumok a Zöld Bolygóért

“Azért is teszünk, hogy a Sziget még inkább kerékpárbarát legyen. A bringásoknak ingyenes tárolási lehetőséget fogunk biztosítani. Lesz gyorsszerviz és kerékpárkölcsönző is. Amúgy is azt javasoljuk mindenkinek, hogy ne autóval közelítse meg a Fesztivált, a látogatók inkább jöjjenek tömegközlekedéssel vagy biciklivel.

Bevezetünk a merchandising-ba egy „szigetikus” ruházatot SzigEthical néven, ami azt jelenti, hogy kapható lesz organikus póló, vászontáska és BPA mentes kulacs. Cigarettacsík-tartókat is ki fogunk osztani, amiket le lehet adni. A vendéglátósokat is igyekszünk rávenni arra, hogy minél kevesebb áramot fogyasszanak. Mindegyik egység önálló mérőórával fog rendelkezni, illetve tréningezni fogjuk őket abban a témában, hogy hogyan tudják csökkenteni az áramfogyasztásukat.

Biztos ismeritek már a Love Revolution kampányunkat, melynek egy eleme a Zöld Bolygóért indított forradalmunk. Ennek keretében a Nagyszínpadon is teret kapnak programok. Még nagyobb hangsúlyt szeretnénk helyezni arra, hogy fesztivál környezetben felhívjuk a látogatók figyelmét a problémákra, beszéljünk közösen róluk. Ennek konkrétumait Kardos József mondja el.”

Sziget Fesztivál 2019 nagy sajtótájékoztató
Fotó: Csizmadia Attila

Kardos József programigazgató:

“Én elsősorban nem a zenei, hanem a további kulturális programokkal foglalkozom. Az idei Szigetnek is nagyon sokszínű a programfelhozatala. Nem véletlenül tartjuk a Szigetet multikulturális Fesztiválnak, ami nem csak azt jelenti, hogy nemzetközi a felhozatal, hanem azt is, hogy szinte valamennyi művészeti ág megjelenik a programjainkban. A tánc, az utcaszínház, a cirkusz, a képzőművészet. Idetartoznak a különböző aktivitások, sportprogramok, installációk is. A nagyon sok pozitív visszajelzés azt igazolja, hogy a Sziget különlegességét a programok színessége adja. Akik egy hetet eltöltenek a Szigeten, azok nagy részének nem csak arra van igényük, hogy este jót bulizzanak a koncerteken, és éjszaka partizzanak, hanem másfajta programokra is szükségük van.”

Love Revolution

“A Love Revolution keretében idén kifejezetten törekedtünk arra, hogy azokat a fő üzeneteket, amelyeket a kampányban megfogalmaztunk, hangsúlyt kapjanak a Fesztiválon. Emlékeztetőül: az emberi jogok melletti kiállás, a rasszizmus elleni fellépés, a zöld bolygó, a környezetvédelem képviselete, a háborúk elleni tiltakozás. Ezeket a törekvéseket továbbra is a magunkénak valljuk, és ezek mentén próbáltunk meg minél több programot beépíteni az egy hétbe.”

Kardos József programigazgató
Fotó: Csizmadia Attila

Nagyszínpadi átállások hasznosan töltve

“Az egyik nagy újítás idén, hogy minden nap lehetőséget adunk a Nagyszínpadon az átállások közben valamilyen fontos üzenet megfogalmazására. A 2. és 3. napon a környezetvédelemé lesz a főszerep a Nagyszínpadon, mely keretében Dr. Jane Goodall, a híres ENSZ békenagykövet és környezetvédő első alkalommal fog felszólalni a Szigeten. Al Gore, volt amerikai alelnök – aki The Climate Reality Project elnevezésű civil szervezet alapítója -, elfoglaltsága miatt nem tud eljönni, de élő videóüzenetben fog szólni a Sziget látogatóihoz. Az ő általa alapított project, a nemzetközi környezetvédelmi szervezet aktivistái prezentációt fognak bemutatni a környezetszennyezés súlyos problémáiról. Drew Dollaz rövid táncszólóval fog fellépni, aki a gyermekvédelem és a művészeti oktatás fontossága mellett áll ki. Vendégünk lesz Emi Mahmoud slam poetry költő, aki egykori menekültként sorstársai és a hátrányos helyzetű közösségekben élők sorsára igyekszik felhívni a figyelmet. A speciális fellépők közé tartozik még egy táncos duó, Dakota és Nadia. A két svájci művész a családon belüli és a nők elleni erőszak súlyosságára igyekeznek felhívni a figyelmet. Igyekeztünk minél többfajta problémát bemutatni, megfogalmazni a fellépőink által.”

Civil Sziget és Sátorok Határok Nélkül

“A Love Revolution keretében még meg kell említenem a Civil Sziget szerepét, mely szinte az első Szigettől szerves része a Fesztiválnak. Nagyon fontosnak tartjuk a nemzetközi és hazai civil szervezetek munkáját, és hiszünk az önszerveződés jogában és erejében.

A Sátor Határok Nélkül programhelyszínt ki szeretném emelni, mely negyedik éve van a Szigeten. A párizsi Nemzeti Bevándorlástörténeti Múzeummal közösen hoztuk létre, melynek keretében elsősorban a menekültekkel és a migrációval kapcsolatos kérdésekről lesznek beszélgetések, filmvetítések, kiállítások, work shopok. A Shares Studios egy különleges élményt nyújt, mely a Sziget Portál által élő emberi kapcsolatokat hoz létre azok között, akik egyébként nem tudnánk egymással találkozni.”

Sziget Fesztivál 2019 nagy sajtótájékoztató
Fotó: Csizmadia Attila

Programok színes kínálata

“A Magic Mirror-t mindenképpen meg kell, hogy említsem, mint a Love Revolution egyik fontos helyszínét. Az ausztrál Brief show-ja hét estén át kabaréval, újcirkusszal, tánccal és akrobatikával színesíti a programot.

A Luminárium nem számít újdonságnak, de az angliai Architecs of Air csodavilága az idei Daedalum épülettel nálunk debütál, mint különlegességgel. A FullDome egészen különleges élményt nyújt. A félgömb alakú sátorban babzsákokon heverészve éjszakánként különleges utazáson vehetnek részt a fesztiválozók, mely a 360 fokban vetített virtuális valóság élményét kínálja a számukra.

Évről évre megkeresnek minket olyan országok, akik promotálni szeretnék hazájukat a Szigeten. Idén két országnak, Németországnak és Máltának lesz erre lehetősége. Németország a 100 éves Bauhaus történetét, emlékeit eleveníti fel a Szigeten. Meg kell említeni, hogy nem csak a kereskedelmi szponzorok segítenek minket. A kulturális intézetek és a nagykövetségek nagyban támogatják a munkánkat. A kanadai nagykövetség például komoly összeggel támogatja a kanadai fellépőket.

Idén is lesznek sétáló utcaszínházak, lesz Vándor Vurtsli, színházi és táncprogramok, lesz a népszerű Cirque du Sziget program, lesz élőszobor bajnokság, Ji Csing Labirintus, sakksátor. Új helyszínen, a „#CinemaHungary-#MoziASzigeten” keretében legfrissebb magyar sikerfilmekkel, a nemzetközi filmfesztiválok kedvenceivel, kultfilmekkel, felújított klasszikusokkal, némafilmekkel lehet találkozni. Lesz ArtZone és Sport Zone is. A programok teljes felsorolása nélkül is nélkül láthatjátok, hogy 2019-ben is színes és változatos programokkal várjuk a fesztiválozókat.”

Ez is tetszeni fog...

Hozzászólások

  1. […] „Úgy néz ki, hogy idén is lesz SZIGET” – Sajtótájékoztató a headliner-ekről, a környe… […]