Új "dimenzióban" a Terminator 2 - Corn & Soda

Új “dimenzióban” a Terminator 2

26 évvel az eredeti bemutatója után visszatért a mozivásznakra minden idők egyik legjobb akciófilmje, a Terminator 2 – Az ítélet napja (Terminator 2: The Judgemant Day, 1991).A James Cameron csapata által digitálisan felújított és 3D-be átalakított, kultikus alkotást szeptember 14-től a klasszikus magyar szinkronnal vetítik a hazai filmszínházak. A budapesti Corvin Mozi 3D technikával felszerelt nagytermében azonban már premier előtt látható volt.

Pannonia Entertainment

A Terminator 2 – Az ítélet napja 3D világpremierje a Berlini Filmfesztiválon volt, ahol a rendező is bejelentkezett élő internetes közvetítéssel. Az exkluzív interjúban -melyet cikkünk végén teljes egészében láthatnak – számos érdekességet elárult a projektről. A több mint három éven keresztül tartó munkálatokat elejétől a végéig személyesen ő és csapata, a Lightstorm Entertainment koordinálta. Ezek a szakemberek dolgoztak a Titanic (Titanic, 1997)nagy sikerű 3D konverzióján is. Mindemellett jelenleg a 3D filmek etalonjának tartott Avatar (Avatar,2009),  új epizódjainak munkálataiban működnek közre. Érdekesség, hogy bár Cameron az eredeti filmhez nem tervezett semmilyen módon hozzányúlni, néhány jelenethez végül mégis igénybe vett utólagos számítógépes korrekciót, hogy a film következetessége az utolsó képkockáig stimmeljen. Erre példa, amikor a John Connort üldöző kamion leugrat a hídról és az ütközés erejétől kiszakad a szélvédője, majd pár jelenettel később a T-1000-es újra kilöki az üveget.

Az aprólékos munkálatok eredményeként a közönség a legújabb hollywoodi high-end 3D filmek színvonalán, élvezheti az 1991-ben bemutatott, kultikussá vált alkotást. A képminőség a kritikusok egybehangzó véleménye alapján is kitűnő munka eredménye.  Cameron a berlini interjújában úgy fogalmazott, hogy az újbóli bemutató kapcsán kiemelt szerepe van a 3D-nek. A legfontosabb mégis az, hogy újra a mozitermekben, nagyvásznon látható a film. Több generáció is csak lemezes kiadványokon vagy a tv képernyőjén láthatta a Terminator 2-t. A halálosztó cyborg visszatérése korának legdrágább és legkockázatosabb befektetése, egyben legnagyobb filmsikere lett. Többek között a legjobb vizuális és a legjobb hang effektek Oscar-díjával ismerték el.

Pannonia Entertainment

A Terminator 2 – Az ítélet napját 3D-ben Magyarországon ugyan csak szeptembertől kezdik vetíteni  országszerte több mint húsz moziban, a budapesti Corvin Mozi néző már augusztus 29-én – a filmbéli Ítélet Napja 20. évfordulóján premier előtti vetítéseken láthatta. Mindezt ráadásul különleges technikai megoldással: a mozi legnagyobb vászonméretű Korda termét kifejezetten a T2 premier kedvéért az országban egyedülálló módon két egyforma, nagy teljesítményű 4K vetítőgép összehangolásával létrehozott ún. Double Stack Dolby 3D technikával szerelték fel, a Christie Digital projektorgyártó és a Cinema Next Kft. támogatásával.  A Terminator második részét szeptember 14-től kezdve országszerte számos helyszínen, Budapesten és a megyeszékhelyek többségén klasszikus ’91-es magyar szinkronnal vetítik a filmet, Gáti Oszkár, Fehér Anna, Minárovits Péter, Józsa Imre magyar hangjával a filmtörténeti klasszikusok újra-bemutatására specializált Pannonia Entertainment forgalmazásában.

Ez is tetszeni fog...