Az igazság odaát van, de mi elhozzuk neked - Unacknowledged (2017) - Corn & Soda

Az igazság odaát van, de mi elhozzuk neked – Unacknowledged (2017)

Vannak azok a konspirációs részek az X-aktákban, amikor Mulder azt fejtegeti, hogy az idegenek már régen itt vannak, csak egy hatalommániás árnyékkormány visszatartja az információkat, pedig az embereknek tudniuk kell az igazságot. Idén megjelent egy dokumentumfilm, amiben ezt majdnem két órán át nézheted. Valós interjúk, titkosítás alól feloldott dokumentumok, képi és hanganyagok segítségével tárja elénk a bizonyítékokat arról, hogy ötven éve hazudnak nekünk, és Muldernek végig igaza volt. Az idegenek itt vannak, a kormány tagad, Roswell valóban megtörtént, és ez még csak a jéghegy csúcsa. Legalábbis az Unacknowledged című dokumentumfilm szerint.

Már rendelkezünk a technológiával, amivel haza tudnánk vinni ET-t” – Ben Rich, Ceo Lockhead Skunk Works

Száz, ötven, vagy akár húsz évvel ezelőtt, ha feltettük a kérdést, vajon egyedül vagyunk az univerzumban, a válasz sosem lehetett teljesen egyértelmű. Ma, a tudomány jelen becslései alapján minden egyes homokszemre, ami a lábunk alatt található, jut egy Földhöz hasonló, életet fenntartani képes bolygó odakint a végtelen űrben. Innen nézve pedig az előbbi kérdés lassan elavul, eljár felette az idő, aktualitását veszti. Manapság a tudósok új kérdéseket tesznek fel.

2001. május 9-én, húsz katonai, kormányzati és testületi tag részvételével sajtótájékoztató zajlott le Washingtonban, egy bizonyos Dr. Steven Greer vezényletében. Itt többek között szó esett az amerikai kormányzat “fekete költségvetéséről”. Azokról a jó amerikai polgárok által adóként befizetett dollármilliárdokról, amiket titkos, vagy el nem ismert projektek finanszírozásába csorgatnak (az amerikai hadsereg kiadásainak nagyjából 25%-áról nem tud számot adni, minden évben), és melyeknek felügyelete a kongresszus és az USA elnökének hatáskörén kívül történik. Ezen katonai programokban olyan földönkívüli technológiákat vizsgálnak és hasznosítanak, amik könnyen megszabadíthatnák az emberiséget a fosszilis tüzelőanyagoktól, a környezetszennyezéstől, a szegénységtől, és Dr. Greer szerint ezen technológiák már nem sokkal a második világháború után a birtokunkba kerültek. Bizony, Roswellről van szó. Merész, igaz? Pedig még csak a film ötödik percénél járunk.

Az UFO jelenség létezik, és komolyan kell kezelni” – Mikhail Gorbachev, az egykori Szovjetunió elnöke

A dokumentumfilm olyan titkosítás alól feloldott kormányzati dokumentumokkal, rádiós és tévés bevágásokkal, tűzközelben lévő, vagy azóta nyugdíjazott tisztek (köztük az Apollo-projekt két úrhajósa), pilóták, ügyvédek, képviselők és tudósok beszámolóival dolgozik, melyek forrásai most már bárki számára elérhetőek, és összefogják az elmúlt ötven év eseményeit.

És Dr. Greer nem kicsiben játszik. A második világháború végén Amerikába menekített tudósokon keresztül a Blue Book Projekten át, az idősebb George Bush volt amerikai elnök és ex-CIA igazgatóig felrajzol egy olyan évtizedek óta tartó összeesküvést, aminek szálait egy rejtett, kormány mögötti kormány mozgatja. Beszivárgás, média feletti kontroll, pszichológiai hadviselés, propaganda, a tények kiforgatása és nevetségessé – ezáltal pedig hiteltelenné – tétele, nem válogatnak az eszközökből, mindennek a szemétdombnak a tetején pedig a hadiipar, az olajpénzek és természetesen a jó öreg “hatalom” ülik a tort.

Meg vagyok győződve, hogy léteznek UFO-k, ugyanis láttam egyet.” – Jimmy Carter, volt amerikai elnök

Dr. Greer azt állítja, hogy ennek az egész UFO sztorinak Roswell (1947. június 14) nem a kezdete volt, hanem a fordulópontja, mert ezúttal végre kézzel fogható, tanulmányozható matéria került a birtokunkba. Ez pedig hirtelen tengernyi változást hozott létre az akkori nemzetbiztonsági szervekben, hiszen hetekkel az incidens után megalakul a CIA (1947. július 26), rá egy hónappal pedig az Amerikai Egyesült Államok Légiereje (1947. szeptember 18). Persze a Wikipédia idevágó cikkelyei, valamint a történelemkönyvek azért nem szárnyalnak ilyen bátor gondolatisággal, de ne kikapcsoljuk még ki a filmet, a java még csak most jön.

A film ezután azt kezdi vizsgálni, hogy miért pont a negyvenes évek második felében növekedett meg az UFO tevékenység, amit mind a katonai, mind a civil oldalon szemtanúk ezreinek beszámolói támasztanak alá. Itt kiderül, hogy az idegenek azóta érdeklődnek irántunk, amióta megtanultuk kettéhasítani az atomot, és ami után rövid úton kifejlesztettük az atombombát, később pedig megszámlálhatatlan kísérleti robbantással belekezdtünk azok tesztelésébe.

Úgy hiszem, hogy ezek a földönkívüli járművek és legénységeik látogatják bolygónkat, és technikailag fejlettebbek, mint mi itt a Földön.” – Gordon Cooper, a Gemini- és az Apollo-program úrhajósa

Ami pedig ezek után következik, ott már végképp elgurul a gyógyszer, és olyan hihetetlen elméletek ismertetése következik, hogy minden UFO és összeesküvés hívőnek bepárásod majd a szeme. Hillary Clintontól még azt is megtudjuk, hogy az UFO, vagyis Unindentified Flying Object elnevezés már nem él, hivatalosan az UAP, vagyis Unexplained Aerial Phenomenon van használatban.

Az Unacknowledged feldobja az összes jól ismert, neten keringő, idegenekkel kapcsolatos összeesküvés elméletet, amit csak elő tudtak kotorni az elmúlt évtizedek szürkezónáiból, és aztán ezeket megszorozza tízzel. Dr. Greer eközben félelmetesen meggyőzően és magabiztosan teríti ki a lapjait, miközben mindenféle fénymásolt dokumentum lobogtatásával és interjúrészletek bevágásával igyekszik fényt vinni az éjszakába. És egy csepp kétség se legyen afelől, hogy a készítők ezt mennyire gondolták komolyan, mert az látszik, hogy nagyon is. Azt már mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mennyire találja meggyőzőnek az elmondottakat.

Úgy érzem, hogy a Légierő nem adta ki az összes elérhető információt ezekről az Azonosítatlan Repülő Tárgyakról. Nem hagyhatnak figyelmen kívül oly sok megtámadhatatlan információforrást.” – John McCormack, az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának képviselőházi elnöke

Amiért már érdemes megnézni ezt a dokut, az a hihetetlen profi kivitelezés, valamint a meredek tartalom ellenére is meglehetősen tárgyilagos stílus, amiben elő van adva. Giancarlo Esposito (Breaking Bad, 2008) narrálásában nem csak hatásosan és rendkívül érdekesen van prezentálva a mondanivaló, hanem – bár ez ellentmondásosan hangozhat – meglehetősen következetesen. A rövidke nyitány utáni főcím és annak sokkoló képei, melyek alatt éles kontrasztban forog Louis Armstrong agyonhasznált What a Wonderful Worldje (ami itt egy borzongató módon hatásos választás volt), előrevetíti hogy ez bizony nem amatőrök által összefércelt leleplező videócska lesz. Ez a dokumentumfilm egy baromira izgalmas egy óra negyven perc, és nem kell UFO UAP hívőnek lenni ahhoz, hogy szórakoztasson, urambocsá’ elgondolkoztasson. Chris Carter – az X-akták (X-files, 1993) atyja – most valószínűleg elégedetten csettintve kurjantja bele az oregoni éjszakába, hogy “Ugye megmondtam?!?”

Értékelés: 70/100

IMDb: 7,3/10

Mafab: –

Ez is tetszeni fog...