Út A tűz és jég daláig - George R. R. Martin: Álomdalok - Corn & Soda

Út A tűz és jég daláig – George R. R. Martin: Álomdalok

Nemrég jelent meg A tűz és jég dala sikerszerzőjének, George R. R. Martinnak a legújabb kötete, az Álomdalok az Alexandra Kiadó gondozásában. Az Álomdalok első része igazán különleges gyűjtemény, hiszen bepillantást enged Martin színes életművébe, az írások között megtaláljuk ifjúkori zsengéit és a  legsikeresebb novelláit is.

forrás: Alexandra Kiadó

Habár A tűz és jég dala regénysorozatot szinte mindenki ismeri, azt már jóval kevesebben tudják, hogy Martin a fantasytől a science fictionön át a horrorig számos műfajban alkotott, és írásaival számos díja nyert pályája során. Az Álomdalok kötet ezt a gazdag és színes életművet igyekszik bemutatni kronologikusan, egészen pályája kezdetétől.

Az írások ráadásul nem csak időrendbe vannak rendezve, hanem témák szerint is. A témaköröket pedig Martin visszaemlékezései vezetik be, melyben bemutatja életének adott korszakát, a novellák megszületésének körülményeit és a kötetbe bekerült írásai kiválasztásainak szempontjait is. Ezek a bevezetők személyes hangvételűek, vallomásszerűek, sokat elárulnak Martin személyiségéről, útkereséséről. Az író mesél gyermekkoráról, első olvasmányélményeiről, írói próbálkozásairól, tanulmányairól, munkáiról és még szerelmi életéről is.

Izgalmas és egyben megható a kis Martinról olvasni, amint osztálytársainak saját novelláit árulja, hogy aztán Milky Way csokit meg képregényt vehessen az árából magának. Martin visszaemlékezéseinek köszönhetően megismerjük az indigó-másolatokban terjedő képregényfanzinok világát. Feltárul előttünk  a sci-fi és fantasy hőskora, és megtudjuk az is, hogy a mai értelemben vett fantasy mennyivel fiatalabb műfaj, mint a tudományos-fantasztikus zsáner, és mennyivel nehezebb dolga volt utat törnie a magazinokhoz, kiadókhoz és ennek köszönhetően a közönséghez is.

A kötet összesen huszonkét írást tartalmaz, mint fentebb említettem, témakörök szerint rendezve. Külön köröket alkotnak a ’60-as, ’70-es évek kezdő írásai, melyekből azért már következtethetünk a későbbi írózsenire, ráadásul kifejezetten izgalmas élmény végigkövetni az íróvá válás útját. Ezek közül a kedvenc novellám a Ködöt visz a reggel című, mert amellett, hogy egy különleges bolygó világát mutatja be, elgondolkodtató filozófiai kérdést is felvet. Le kell-e lepleznünk minden talányt? A tudománynak minden kérdésre választ kell találnia? Nem boldogabb-e az ember, ha meghagyjuk világunk néhány misztériumát? A novella gyönyörű képi világával kifejezetten lírai, kicsit borús, melankolikus hangvételű.

A következő tematikus egység a tudományos-fantasztikus témájú novellákat gyűjti egybe. Ezekből kirajzolódik Martin Thousand Worlds nevű világa, ahol emberiség már elindult felfedezni a galaxist, de még nem sikerült megismernie teljesen, így rengeteg titok vár rá. A novellákat a bolygónevek kötik össze, melyek gyakran feltűnnek az egyes írásokban, éreztetve, hogy ugyan ahhoz az univerzumhoz tartoznak. Mind közül talán a legkiemelkedőbb a Dal Lyáért, ami egy különös bolygó emberszerű őslakosainak furcsa vallását mutatja be. A hívők egy bizonyos kor fölött mindannyian átadja magukat egy parazitának. A történet a megdöbbentő vallási fanatizmuson keresztül az ember boldogságkeresését, magányfélelmét és egymás megértésének képtelenségét is bemutatja.

A kötet fantasy-egysége meglehetősen rövid. Martin magyarázatából kiderül, hogy az adott korszakban a kiadók nem voltak vevők a fantasy jellegű írások, és ezért jelenik meg a kötetben csupán három kifejezetten ebben a zsánerben íródott novella. Bár mindegyik mű szépen kidolgozott mű, a kedvencem mégis A jégsárkány című. Ennek is a gyönyörű lírai hangvétele és képi világa fogott meg igazán.

A kötet utolsó részében a horror-novellák kaptak helyet. Bár nem rajongok kifejezetten ezért a zsánerért, el kell ismernem, hogy Martin ezekben is kitűnőt alkotott. Ide tartozik az író két legismertebb műve is, a Homokkirályok és az Éjvándorok is, az utóbbit ráadásul hamarosan meg is filmesítik.

Összességen George R. R. Martin Álomdalok kötete egyrészt szórakoztató olvasmány, ami olykor megható, máskor pedig félelmetes,  másrészről viszont érdekes kultúrtörténeti adalékokat tudunk meg a sci-fi irodalom hőskoráról és a fantasy útkereséseiről, miközben Martin írói pályáját is megismerjük.

A kötetért köszönet az Alexandra Kiadónak!

Ez is tetszeni fog...