Utazás Kellner Sándortól Sir Alexander Kordáig - cikksorozat magyar filmesekről - Corn & Soda

Utazás Kellner Sándortól Sir Alexander Kordáig – cikksorozat magyar filmesekről

Etyeken található az a professzionális Korda Filmpark, mely a világ filmművészetére nagy hatást gyakorolt honfitársunk, Korda Sándor nevét viseli.

Az etyeki Korda Filmpark impozáns bejárata

Ha Korda Sándor nevét egy magyar ember meghallja, akkor azonnal beugranak neki ezek a szavak: Hollywood és film. Na de tudunk-e többet erről a világot bejárt és nagy sikereket elért filmesünkről? Ki is volt tulajdonképpen az a Korda Sándor, akit az angol király lovaggá ütött? Ki volt az az ember, aki Kellner Sándor néven 1893-ban Pusztatúrpásztón megszületett, majd világszerte Sir Alexander Korda néven lett ismert?

Korda Sándor

Korda Sándor – aki élete során összesen 60 filmet készített Magyarországon, Bécsben, Berlinben, Hollywoodban, Párizsban és Nagy-Britanniában – fiatalon filmes újságíróként, kritikuskén kezdte Budapesten. Gyakornokként Sursum Corda álnéven írta a cikkeit, aminek a jelentése: „Emeljük fel a szívünket”. Korda Sándor már 22 évesen megalapította az első filmes szaklapot, és már némafilmeket rendezett. A Sursum Corda írói álnevéből és annak jelentéséből ered a később felvett neve és a hitvallása is, mely meghatározta alkotó művészetét.

Az etyeki Korda Filmpark – ahol az elmúlt években és jelenleg is számos nemzetközi filmes produkció készül -, névválasztásával az egyik legnagyobb és legismertebb, a világ filmművészetére nagy hatást kifejtő honfitársunk előtt tiszteleg.

Az etyeki Korda Filmstúdió

Sorozatot indítunk a filmes rovatunkban, mely keretében bemutatjuk azokat a magyar származású filmeseket, akik nagy hatást gyakoroltak és gyakorolnak a földkerekség mozgóképes művészetére.

Korda Sándor izgalmas életéről olvashattok további részleteket a sorozatunk következő cikkeiben.

Ez is tetszeni fog...