Utazik a család-sorozat - Irány a nyaralás! - Corn & Soda

Utazik a család-sorozat – Irány a nyaralás!

Forrás: allevents.in

Nyáron a legnagyobb kihívást egy szülő számára nem a hőség jelenti, hanem az olyan kérdések, mint: „Ott vagyunk már?” Egy családi nyaralás megszervezése közel sem pihentető vagy szórakoztató elfoglaltság – nos, legalábbis eddig nem volt. Csapody Kinga gyerek mese-útikönyvei, az Utazik a család-sorozat immár harmadik kötetével segíti a szülőket és szórakoztatja a csemetéket, miközben kalanddá varázsolja az üdülést. A Manó Könyvek által kiadott sorozat és annak legújabb tagja, az Irány a Velencei-tó! június 27-én ínycsiklandó reggelivel egybekötött sajtótájékoztatón mutatkozott be.

Csapody Kinga édesanyaként jól tudta, milyen nehéz feladat egy mindkét nemzedéknek egyaránt kielégítő nyaralást kieszelni. Így született meg könyv és a népes család: Tódor, Tilda, Zsuzska, Teó, Rozi, a mindig éhes Nasi cica és Tóbiás, a kutyus-elbeszélő. A mesebeli család segítségével nem csak szórakoztatóbb, de ami fontosabb, sokkalta egyszerűbb a nyaralás megszervezése. Nem kell honlapok, újságcikkek és katalógusok tucatjaiból előkutatnunk hová érdemes menni, hol lenne jó megszállni vagy mik a környék látnivalói – megteszi ezt helyettünk a család. Utaznak, mesélnek: milyen a balatonederecsi Afrika Múzeum, hogy ízlett nekik a noszvai szilvalekvár, vagy hogyan elevenedett meg előttük a török korszak. A könyv bájos szereplői minden kötetben máshová barangolnak. Eddig a Balatont, Egert és a Velencei-tó környékét ismertették meg. Mindegyik könyv végén egy térkép és lista található az adott környékről és a látnivalókról, nekünk csak az a dolgunk, hogy válogassunk belőle.

A könyv a KidsOasis támogatásával jött létre, amelynek célja, hogy utazni vágyó/utazó családok számára megkönnyítsék a program- és szálláskeresést. Ez a szándék nem csak ebben a sorozatban nyilvánul meg, a családbarát turizmus szemlélet terjesztésére ők alkották meg és működtetik a KidsOasis-minősített védjegyet, amelyet jelenleg Magyarországon 12 szálláshely visel. A szigorú kritériumoknak köszönhetően a felnőttek is élvezhetik végre a nyaralást anélkül, hogy örökké a gyerekekre kéne ügyelniük.

Részlet az Utazik a család-sorozat szerzőjével készített interjúból.

Kérdező: Amikor írtad a könyvet, mennyire merítettél a saját gyerekkorodból, a saját gyerekeddel való utazásból?

CSK: A Balaton volt az első kötet, mert balatoni lányként úgy gondoltam, jól ismerem mindkét partot, hiszen az egyik felén 18 évet éltem, a másikon 13-at. A könyv írása során felfedeztem, mennyi minden megváltozott, hogy milyen sok új hely nyílt, ahhoz képest, amikor én gyerek vagy fiatal felnőtt voltam.

Az egyik illúzióvesztés volt  a keszthelyi kastélyhoz kapcsolódik, a „csúszkálós kastélyhoz”. Azt találtam ki, hogy ott fog a család ugyanúgy csúszkálni a parkettán, ahogy mi tettük régen. Evidensnek tűnt, hogy be kell kerüljön  a kötetbe ez az élmény. Amikor utánanéztem, derült ki, hogy egy évvel korábban megszűntették ezt a papucsos rendszert, mert filcpadlóval borították a parkettát. Így végül az anyuka mesélte el a visszaemlékezéseit a csúszkálásról a történetben – ahogyan én is tettem.

K: A Balatont tehát jól ismerted, de milyen élmények értek még írás közben?

CSK: Sok olyan hely van, amit újra vagy első alkalommal fedezek fel. Egy saját, külön bejáratú négyévessel kitűnően lehet ezeket a helyeket és programokat tesztelni. Így jól lehet mérni, hogy mi mindent tudunk egy napba sűríteni, vagy mi az, ami átlépi az ingerküszöböt egy gyereknél. Végső soron pedig ez a könyvek lényege.

K: Miben változott meg a nézőpontod attól, hogy úgy látogattad meg a helyeket, hogy tudtad, erről írni fogsz?

CSK: Felnőttként és szülőként minden más nézőpontba helyeződik. Valószínűleg magamtól soha nem indulnék el egy tűzoltómúzeumba, a fiam viszont végül nagyon is élvezte. Vannak örök élmények, és vannak, amelyek összementek. Emlékezetemben az egri vár hatalmas volt, felnőttként nem annyira nagy. Amikor én voltam gyerek vagy fiatal, teljesen el tudott bűvölni a camera obscura. Meglepett, hogy ez a négyévesnek is mekkora varázslat, hogy odavetíthetem a képet és mozognak az emberek. A könyvek megírása lényegében tudatosabb és nyitottabb utazóvá tett.

A mese-útikönyv sorozat mindegyik színes és élményekben gazdag darabja megvásárolható a KidOasis vagy a Manó Könyvek weblapján.

Ez is tetszeni fog...