Végtelen energia – Nikola Tesla élete prózában és dalokban - Corn & Soda

Végtelen energia – Nikola Tesla élete prózában és dalokban

Nikola Tesla élete, munkássága ihlette meg azokat az alkotókat, akik a RAM Colosseumban állították színpadra Radó Denise rendezésben a Nikola Tesla – Végtelen energia című musical show-t.

A Nikola Tesla – Végtelen energia című musical kreatív ötletgazdája Vona Tibor volt és zenéjét Sebestyén Áron, szövegkönyvét Egressy Zoltán, a dalszövegeket Müller Péter Sziámi írta, aki egyben a darab dramaturgja is.

Elsőre felkaphatjuk a fejünket azon, hogy hogyan lehet egy híres feltalálóról olyan musicalt létrehozni, mely bevonzza a színházba nézőket és le is köti őket. Az előadást megtekintve kimondható, hogy lehetséges, mivel az alkotók jó érzékkel nyúltak a témához és a főhős életéhez. Nikola Tesla mozgalmas, több országot, kontinenst átölelő, hosszú élete tökéletes alapot szolgál egy színes, eseménydús színpadi mű megalkotására. A darab bejárja Prágát, Budapestet, Párizst, New Yorkot és a Chicago-t. A történet fő szála Nikola Tesla korszakalkotó feltalálói munkássága, és a jelenünket, a mindennapjainkat nagyban meghatározó technikai vívmányai. Természetesen musical nem lehet szerelmi szál-mentesen, valamint olyan konfliktus nélkül, mely a féltékeny szakmai vetélytársa – Thomas Edison – és Nikola Tesla között feszül.

Nikola Tesla – Végtelen energia
Forrás: RAM Colosseum FB oldala

A Tesla musical két órájának idejéből közel a fele párbeszédek, monológok fűzére. A kartáncos koreográfiák és a dalok a jelenetek hangulatát és a színpadra vitt élethelyzeteket támasztják alá. A szöveg és Radó Denise rendezése elsősorban az emberi kapcsolatokra fókuszál, azokon keresztül mutatja be azt a világot, melyben Nikola Tesla – sok-sok nehezítésen keresztül – igyekszik forradalmi találmányait elfogadtatni és áttenni azokat a mindennapi gyakorlatba.

Nikola Tesla – Végtelen energia
Tánckar
Forrás: RAM Colosseum FB oldala

Sebestyén Áron zenéje, dalai sokkal inkább pop slágerek, mint hagyományos musical betétek. Vonatkozik ez a dalbetétek hangszerelésére, megszólalására és dallamvilágára. Ha a rádiók rotációba helyeznek majd egy-egy dalt a musicalből, akkor van esély arra, hogy slágerré váljanak.

Radó Denise rendező engedi a helyzeteket a színészek által kibontani, megélni. A táncosoknak kiemelt szerepük van – egyes jelentekben színészi játékukkal is erősítve – a környezet hangulatának megjelenítésében, és Szabó Anikó látványos koreográfiájának a színpadra vitelében.

Nikola Tesla – Végtelen energia
Tánckar
Forrás: RAM Colosseum FB oldala

A vizuális látvány lenyűgöző. A LED falakon megjelenő vetített képek tökéletesen visszaadják az egyes jelenetek környezetét, helyeit, legyen az egy könyvtár, a budapesti és párizsi nagyvárosi forgatag, vagy éppen a Niagara vízesés. Az álló és mozgó képek mellett alig van szükség díszletelemekre és kellékekre. Az előadás a technika forradalmi változását mutatja és ennek méltó megjelenítése az, ahogy a legmodernebb technika átalakítja napjaink színházának vizuális világát. Kiss Márk jelmezei egyszerre adják vissza a kor hangulatát és fokozzák a látványos musical show-jellegét.

Szabó P. Szilveszter és Békefi Viktória
Forrás: RAM Colosseum FB oldala

A Tesla előadás valamennyi szerepe „le van kettőzve”, ennek megfelelően azokról a művészekről tudok véleményt formálni, akiket azon az estén a színpadon láttam. Szabó P. Szilveszter Nikola Teslaként bátran mutatja be a nagy feltaláló sokoldalúságát, erősségeit, gyengeségeit, fanatizmusát és a találmányai erejében vetett feltétlen hitét, mely nélkül képtelen lett volna – gyakran ellenszélben – a céljait elérni. A Nikola Tesla igazi főszerep, melyben Szabó P. Szilveszter újra megmutatja színészi és énekesi tehetségét. Szabó P. Szilveszternek a baritonját – egyes dalokban – „felül kell írnia”, de a magasabb hangokkal is könnyedén megbirkózik. (Szabó P. Szilveszterrel a bemutató előtt készítettünk interjút.).

Szabó P. Szilveszter
Forrás: RAM Colosseum FB oldala

Szabó MátéNikola Tesla legjobb barátjaként, és egyben narrátorként – szinte folyamatos színpadi jelenlétet kap. Szabó Máté Szigeti Antal szerepét a legnagyobb természetességgel viszi a színpadra. Janza Kata két szerepben is fellép az előadásban. A nőiség sokoldalúságát; az előadás elején az anyaságot, a végén a dívát kell megjelenítenie. Janza Kata mindkét női aspektust a színpadra viszi, miközben a dalaiban gyönyörűen szárnyal a hangja. Szomor György – mint Thomas Edison – kemény ellenfele Nikola Teslának. Ahogy Szabó P. Szilveszter Tesla karizmatikus erejét méltó módon közvetíti, úgy Szomor György Edisonét, igaz, Edison negatív emberi megnyilvánulásain keresztül. Szomor György a legmélyebb hangfekvést képviseli az előadók között, amely jól illik Edison karakteréhez. Békefi Viktória jó ízléssel, természetes gesztusokkal, szép, kulturált énekkel alakítja Szigeti Adélt. Kautzky Armand rutinosan, könnyedén hozza a szerepét, és az előadott dalával is megállja a helyét.

A Nikola Tesla – Végtelen energia előadói
Forrás: RAM Colosseum FB oldala

A zenés színházi műfajt lehet kedvelni vagy nem, de a Nikola Tesla – Végtelen energia című musical show korszerű, a mának szóló olyan előadás, melynek jó esélye van arra, hogy hosszú sorozatot éljen meg, akár rajongói tábort gyűjtve oly módon, mint ahogyan az elmúlt években több zenés színházi produkció tette azt.

Nikola Tesla – Végtelen energia
Tánckar
Forrás: RAM Colosseum FB oldala

RAM Colosseum: Nikla Tesla – Végtelen energia

Főbb szerepekben:

Nikola Tesla: Szabó P. Szilveszter / Pesák Ádám
Szigeti Antal: Szabó Máté / Kovács Áron
Szigeti Adél: Békefi Viktória / Bori Réka
Thomas Alva Edison: Szomor György / Lux Ádám
Duka Tesla/Sarah Bernhardt: Janza Kata / Füredi Nikolett
George Westinghause: Kautzky Armand / Gerdesits Ferenc
Bacherol/Lenin: Gerner Csaba / Maday Gábor

Zene: Sebestyén Áron, szövegkönyv: Egressy Zoltán, dalszövegek és dramaturgia: Müller Péter Sziámi, kreatív ötletgazda: Vona Tibor.

Koreográfia: Szabó Anikó, vizuális látvány: Forward Productions, jelmeztervező: Kiss Márk.

Rendező: Radó Denise

Értékelés: 8,5/10

Kapcsolódó cikkünk:

Ez is tetszeni fog...