Vércsék - A bátor magyar sportolólány története - Corn & Soda

Vércsék – A bátor magyar sportolólány története

Most vasárnap mutatják be online a Szabó Szonja Vércsék című rövidfilmjét, amely kamaszlányokról, az igazságtalanság elleni fellépésről, barátságról, összetartásról, szerelemről, árulásról és a sportról szól.

Szabó Szonja rendező és a film producerei szokatlan módon azonnal szabadon elérhetővé teszik a filmet: május 17-től bárki megnézheti online az RTL MOST felületén. 

Szabó Szonja, akinek a korábbi rövidfilmjei nagy sikert arattak többek között a Friss Hús rövidfilmfesztiválon, jelenleg a WAX című sorozat tervén dolgozik, amely a Vércsék történetét fejti ki és viszi tovább. A sorozatban a tervek szerint a rövidfilm szereplőinek története folytatódik, a kamaszok életében jelenlevő nagy kérdésekre és problémákra koncentrálva.

A Vércsék, amely Mészöly Ágnes Egészpályás indítás című novellája alapján keletkezett,  kifejezetten az Instagram-nemzedék posztjai mögött megbújó valós érzéseket, örömöket, sérelmeket, vágyakat kutatja. Igazi lányok igazi problémáiról szól, kerülve az idealizált ábrázolásmódot. Bátran mutat meg problémákat, szomorúságot, de kiutat, megoldást kínál cserébe. Helyszíne egy fülledt magyar kisváros, ahol az elnyűtt szocialista építészeti hagyaték eklektikussá keveredik a gyorsan és olcsón felhúzott újjal. A fiatalok már nincsenek elszigetelve, azonban ebben a világban mégsem egyértelmű még lázadni a múlt szabályai, a sportnevelés hagyományai és a hímsovinizmus ellen.  A Vércsék egyszerre sportfilm, női film és ifjúsági film: a 13–18 éves korosztályt szólítja meg, akik számára kevés hasonló, minőségi fikciós tartalom érhető el. A Vércsék persze nem csak kamaszoknak szól: a huszonévesek és harmincasok is nosztalgiával tekinthetnek vissza kamaszéveikre, illetve a szülők korosztályának is tükröt tart a négy kézilabdás kamaszlány története.

Vércsék (magyar kisjátékfilm, 2020, 17’)

A kamaszkor még akkor is nehéz, ha tartozol valahova, de milyen, amikor az elveid miatt, vagy a szerelmedért a semmibe ugrasz? Mennyire fontos a sport, a csapat, a barátság? 

A Vércsék egy magyar kisváros válogatott kézilabdacsapata. A csapatban játszó kamaszlányok mindennapjai edzésekkel, versenyekkel, utazással telnek. Életük a játékról, az összetartozásról szól. Azaz kellene, hogy szóljon… A karakán kamaszlány, Franci szembesül a csapat életének visszásságaival, és úgy dönt: kiáll az igazságtalansággal, a nőket elnyomó bánásmóddal szemben. 

Vercsek

Rendező: Szabó Szonja, Forgatókönyvíró: Szabó Szonja (Mészöly Ágnes „Egészpályás indítás” című novellája alapján), Producer: Felszeghy Ádám, Executive producer: Kázmér Miklós, Operatőr: Dobray Máté, Vágó: Roszik Gergely, Zeneszerző: Genser András.

Szereplők: Kelemen Hanna, Zayzon Zsolt, Kovács Korinna, Hajdu Lujza, Kepes Hanna, Hajdu Veronika, Bartsch Kata, Pongrác Marci, Fényes Tamás.

Bemutató: május 17-én éjjel 2:45-kor az RTL Klub műsorán, közvetlenül ezután az RTL MOST online felületén lesz megtekinthető.

Ez is tetszeni fog...